ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: Oφειλόμενο χρέος η Προτυποποίησή της!..

on .

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΣΙΚΗ*

•  Αξιότιμε κ. Υπουργέ Παιδείας,
Εδώ και αρκετά χρόνια έχει επισημανθεί και τονίζεται από όλες τις πλευρές, ότι η Εκπαίδευση οφείλει όχι απλά να ακολουθεί τους ρυθμούς των σύγχρονων αλλαγών αλλά και να προηγείται της κοινωνίας, προετοιμάζοντας ανάλογα τον πολίτη του αύριο. Επίσης έχει καταστεί σαφές ότι η υποστήριξη μιας τέτοιας μορφής εκπαίδευσης, που προωθεί την Παιδεία, μπορεί να λάβει χώρα μόνον σε έναν τύπο σχολείου που θα διαθέτει την αντίστοιχη και κατάλληλη υποδομή, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε οργάνωση και εξοπλισμό. Η νέακατάσταση προβάλλει επιτακτικά την ανάγκη παροχής σχολικής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα θετικά στοιχεία και τα προσόντα, κατά πρώτον των μαθητών και βέβαια των εκπαιδευτικών. Να ενισχύει και να προάγει, δημιουργώντας κατάλληλο μαθησιακό-παιδαγωγικό περιβάλλον, εκείνες τις δυνάμεις του μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητος ένας εκπαιδευτικός επανασχεδιασμός υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και επιδιώξεων.
Ως απόρροια των παραπάνω διαπιστώσεων, ήτοι του προβληματισμού για την παρεχόμενη από το ισχύον σύστημα εκπαίδευση, και τις απαιτήσεις και ανάγκες του αύριο, η Πολιτεία, σταθμίζοντας λάθη του παρελθόντος και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον, επαναφέρει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα το θεσμό των Προτύπων και των Πειραματικών Σχολείων. Μάλιστα, αναγνωρίζοντας τον πολυσχιδή θετικό ρόλο και την προσφορά συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία και τη χώρα γενικότερα, εγκαινιάζει τη λειτουργία του θεσμού σε νέες βάσεις, ξεκινώντας από την προτυποποίηση των ονομαζόμενων «Ιστορικών Σχολείων».
Δυστυχώς και με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνεται ότι ενώ στον αρχικό κατάλογο των προς προτυποποίηση σχολείων υπήρχε και το όνομα της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο, για λόγους που είναι αδύνατον να κατανοηθούν ή να ερμηνευθούν, έχει αφαιρεθεί το Λύκειο της Ζωσιμαίας (ενώ το Πρότυπο-Πειραματικό Γυμνάσιο χάνει την ιδιότητα του Προτύπου). Έτσι, όχι μόνο το αρχαιότερο από τα λειτουργούντα Ιστορικά Σχολεία, η γεραρά Ζωσιμαία Σχολή, υποβαθμίζεται, αλλά, το σημαντικότερο, οι μαθητές τής πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, στερούνται της δυνατότητας φοίτησής τους σε ένα Πρότυπο εκπαιδευτήριο.
Η μη προτυποποίηση του Λυκείου της Ζωσιμαίας είναι πασιφανές και πρόδηλο ότι συνεπάγεται και συνοδεύεται από πλήθος αρνητικών επιπτώσεων (αδυναμία συνέχισης σε Πρότυπο Λύκειο των αποφοίτων του Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας, έλλειψη δυνατότητας φοίτησης των προικισμένων μαθητών άλλων σχολείων της περιοχής σε Πρότυπο Λύκειο, υποβάθμιση γενικά του επιπέδου της παρεχόμενης στην Ήπειρο λυκειακής εκπαίδευσης, έναντι άλλων περιοχών).
Κύριε Υπουργέ,
Οι καιροί είναι πλέον ώριμοι για τη λήψη γενναίων αποφάσεων, την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και όχι απλής ευκαιριακής προσαρμογής σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Έχουμε φτάσει στη στιγμή τομών με το παρελθόν και τη δημιουργική αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος προκειμένου, απαλλαγμένοι από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες να προσφέρουμε τη δυνατότητα στις επερχόμενες γενιές του τόπου μας να επωφεληθούν των ευκαιριών που τους προσφέρονται και να τις αξιοποιήσουν κατάλληλα.
Με βάση τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους και κριτήρια ουσιαστικά και αντικειμενικά όπως: η πνευματική παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων, που ταυτίζεται κατά τους δύο τελευταίους αιώνες με την ιστορία και τη δράση της Ζωσιμαίας Σχολής, η μακρόχρονη παρουσία και η αποφασιστικής σημασίας προσφορά της στον τομέα της Εκπαίδευσης, η ιδιαίτερη προσφορά των Ηπειρωτών Ευεργετών (και) σε θέματα Εκπαίδευσης (μέγιστο παράδειγμα η «Αδελφότητα των Ζωσιμάδων»), οι τοπικές ιδιαιτερότητες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, η ανάγκη ευρύτερης αναβάθμισης της παρεχόμενης Εκπαίδευσης-Παιδείας στον τόπο μας, επειδή πιστεύω ότι α) είναι αυτονόητη και άριστα τεκμηριωμένη η ανάγκη προτυποποίησης της Ζωσιμαίας, β) τίποτε δεν συνιστά τετελεσμένο γεγονός (εννοώ σε διαδικαστικό επίπεδο), γ) δεν θα θέλατε να συνδέσετε τη θητεία σας στο Υπουργείο Παιδείας με μια πράξη «διαγραφής» του ιστορικού, παιδαγωγικού παρελθόντος και της προσφοράς της Ζωσιμαίας Σχολής ως εκπαιδευτικού ιδρύματος πανελλήνιας εμβέλειας καθώς και της επίδειξης αγνωμοσύνης προς την τεράστια προσφορά των Ηπειρωτών Ευεργετών, θεωρώ ότι πρέπει εσείς προσωπικά να αναλάβετε την πρωτοβουλία, την «ευθύνη» αλλά και την «υποχρέωση» χειρισμού του θέματος και να πράξετε το οφειλόμενο-αυτονόητο, δηλ. την τοποθέτηση της Ζωσιμαίας Σχολής στον κατάλογο των Προτύπων Σχολείων της χώρας.

* Ο Απόστολος Κατσίκης είναι  απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής - Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.