Τα Γιάννενα έχουν δρόμο ακόμη μπροστά τους!..

on .

Διαπιστώσεις...

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΔΕΒΕΛΕΓΚΑΣ
(Με αφορμή το ατύχημα στην Παιδ. Χαρά του Κουραμπά)

•  Τον Αύγουστο του 2013  ο «Πρωινός Λόγος» φιλοξενούσε εκτενέστατο ρεπορτάζ σχετικό με την προβληματική κατάσταση που επικρατούσε στα πάρκα και τις παιδικές χαρές της πόλης, από πλευράς καθαριότητας, συντήρησης και ασφάλειας για τους πολίτες και τα παιδιά.
Στις 28 του ιδίου μήνα ακολούθησε άρθρο μου με Τίτλο «Οι Γιαννιώτες φερόμαστε στην πόλη μας όπως της αξίζει;» στο οποίο
μεταξύ άλλων επισημαίνονταν: «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως υπάρχει υπεύθυνος, γονιός ή διαβάτης, με τόσο χαμηλά στάνταρ, που να θεωρεί την επικρατούσα κατάσταση στις παιδικές χαρές ως αποδεκτή. Βέβαια, αυτό δυστυχώς είναι πανελλαδικό φαινόμενο. Πρόσφατα καταλογίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποζημίωση επτακοσίων χιλιάδων ευρώ σε βάρος Δήμου της χώρας, για σοβαρό ατύχημα που έγινε σε παιδική χαρά και που, σύμφωνα με την απόφαση, προκλήθηκε επειδή ο Δήμος δεν είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και δεν είχε διενεργήσει τακτικούς τεχνικούς ελέγχους, απορρίπτοντας παράλληλα κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Δήμου ότι η ευθύνη εντός των παιδότοπων ανήκει στους συνοδούς των παιδιών.   
…Την αμέσως επόμενη μέρα, του ρεπορτάζ του Πρωινού Λόγου, η αμείλικτη εικόνα που εισέβαλε στα σπίτια μας σε μορφή βίντεο, με την επιμέλεια της εκπομπής της ΗΡΤ «Ανοιχτή Γραμμή», δεν άφησε καμία αμφιβολία για την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στις Πλατείες, όπου το ατύχημα είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί».
Και πιο κάτω σημείωνα με έμφαση:
«…Έχουν φροντίσει διαχρονικά όσοι άσκησαν ή ασκούν την εξουσία και έχοντες την αρμοδιότητα και την αποκλειστική ευθύνη, να εκπονήσουν προγράμματα επιμόρφωσης των πολιτών; Υπάρχει οργάνωση και έλεγχος; Υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός  για την κατασκευή νέων έργων καλλωπισμού και αναψυχής, στα οποία να δίνεται έμφαση στην ασφάλεια και να προϋπολογίζεται, ταυτόχρονα με τα έργα, το κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους;».
Όπως έγραφα τότε και επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ στις μέρες μας με αφορμή το ατύχημα στην Παιδική Χαρά του Κουραμπά, η πικρή αλήθεια, που δεν πρέπει να κρύβεται παρότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προόδου και έχει γίνει κατά καιρούς πολύ αξιόλογο έργο, είναι πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε προκειμένου να διεκδικήσουμε τον τίτλο μιας πολιτισμένης εμφανισιακά και ουσιαστικά, σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμη πράγματα στη νοοτροπία μας. Να δούμε μπροστά, αφήνοντας πίσω τους ερασιτεχνισμούς του τύπου «έτσι γινόταν μέχρι τώρα»!