Επισημάνσεις για την επικαιρότητα…

on .

 Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

  Ο κ. Καμμένος, τόσο στη Βουλή, όσο και σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, είπε, ότι εάν οι Ευρωπαίοι συνεταίροι μας δεν δεχθούν τις προτάσεις της κυβερνήσεως υπάρχει και σχέδιο «PLAN Β». Θα καταφύγουμε στη Ρωσία και την Κίνα. Ο κ. Πάγκαλος όμως, ανέφερε πρόσφατα ότι ως αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως του Γ. Παπανδρέου, μετέβη κρυφίως στην Μόσχα και την Κίνα, για να ζητήσει δανειοδότηση της χώρας, αλλά οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών αυτών, τον παρέπεμψαν στο Δ.Ν.Τ. Εξάλλου, ο Ρώσος πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη, ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να δανείσει στην Ελλάδα και σε ποιο νόμισμα, απήντησε ναι, αλλά μόνον σε ρούβλια. Αυτά όμως δεν έχουν μεγάλη συναλλαγματική αξία, αφού πρέπει να μετατραπούν σε δολλάρια ή ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
Όλοι ενθυμούμεθα το επίπεδο ζωής των Ελλήνων μέχρι του φθινοπώρου του 2009. Ήταν αξιοζήλευτο. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συμφωνήσει με τον κ. Μπαρόζο να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση της οικονομίας παγώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις για μία τριετία και περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 30 έως 40%. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον επίεζε να κάνει αμέσως εκλογές, υπέσχετο δε στο λαό ότι θα του δώσει αυξήσεις μισθών και συντάξεων τουλάχιστον ίσες με αυτές του πληθωρισμού. Ο Κ. Καραμανλής, αντί να λάβει τα εξαγγελθέντα μέτρα και όσα άλλα ήσαν επιβεβλημένα, προτίμησε να κάνει πρόωρες εκλογές, ίσως για να παραδώσει την εξουσία στον Γ. Παπανδρέου.
Ο εύπιστος ελληνικός λαός επίστευσε το τελευταίο και του ανέθεσε την εξουσία! Από τότε άρχισε η δραματική περιπέτεια των δύσμοιρων Ελλήνων. Εκείνοι, που δια των καθημερινών τραπεζικών διαφημίσεων στα τηλεοπτικά δίκτυα προέτρεπαν τους πολίτες να συνάψουν δάνεια για την αγορά διαμερισμάτων, σκαφών αναψυχής, οικιακών συσκευών, καθώς και για διακοπές και εορτές (εορτοδάνεια κλπ), λειτουργούντες ως προαγωγοί για δαπάνες πολυτελείας και περιττές, μεταβλήθηκαν έκτοτε σε απηνείς διώκτες των οφειλετών. «Ας προσέχατε!», έλεγαν.
Η ιστορία θα κρίνει πώς επελέγη η Ελλάδα για να γίνει η πρώτη οφειλέτρια του Δ.Ν.Τ. χώρα της Ευρώπης. Και γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός παρέλειψε να δανεισθεί από τις αγορές φθηνό χρήμα με χαμηλό επιτόκιο, αλλά περιήρχετο τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και έλεγε ότι κυβερνά ένα λαό διεφθαρμένο και μία χώρα της οποίας η οικονομία πλέει τα λοίσθια και έχει την πορεία του Τιτανικού.
Έως τώρα δεν έχει αποδειχθεί, εάν ο κ. Βαρουφάκης, που δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διετέλεσε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, είχε συμφωνήσει ή όχι για τις κινήσεις του τελευταίου, ούτε τί ακριβώς ελέχθη μεταξύ του κ. Σαρκοζί και του τότε Έλληνος πρωθυπουργού, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Νίκαια. Κάποτε η αλήθεια θα διαλάμψει.

***
Κατά τις τελευταίες Συνεδριάσεις της νέας Βουλής πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος υπήρξε άψογος στις αγορεύσεις του και ήταν ένας εκ των καλυτέρων αγορητών. Θα ήταν παράλειψη, εάν δεν επεσημαίνετο, ότι ο κ. Σαμαράς ήταν καλύτερος από κάθε άλλη φορά και επέδειξε σπινθηροβόλο πνεύμα και ψυχραιμία. Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατέπληξε με τα προσόντα του ως αγορητού και ήταν μιμητής του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τις πρώτες εμφανίσεις του στο Κοινοβούλιο.
Εξαιρετική εντύπωση έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Παρέχει βάσιμες ελπίδες ότι με την λεπτότητα των χειρισμών της και την προφανή παιδεία της θα επιβάλλει τάξη στις αγορεύσεις των μελών του Κοινοβουλίου. Αν είχε παραλείψει το χαρακτηρισμό της τελευταίας συνεδριάσεως ως ιστορικής, που εκδηλώνει χαρά και ενθουσιασμό για τη νίκη του κόμματός της, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως απολύτως αμερόληπτη.

***
Κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που απήλλασσαν της ποινικής ευθύνης ορισμένα στελέχη δημοσίων οργανισμών, τραπεζών και συνεταιρισμών. Από επιστολή αναγνώστου, δημοσιευθείσα στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 16ης.2.2015, πληροφορούμεθα ότι το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθ. 3155/2014 απόφασή του, κατεδίκασε τους εκπροσώπους αγροτικού συνεταιρισμού για οφειλές προς το ΙΚΑ, με το σκεπτικό ότι ο νόμος 4015/2011, που στην πραγματικότητα αμνηστεύει οικονομικά εγκλήματα, είναι αντισυνταγματικός. Είθε να ευρεθούν και πολλοί άλλοι δικαστές, να εκδώσουν αποφάσεις άξιες του λειτουργήματός τους!
Δεν είναι μόνον ο οικογενειακός κρατικοδίαιτος καπιταλισμός, για τον οποίον μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και πρώην Αντεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου. Είναι και τα τεράστια ποσά με τα οποία εζημίωσαν το δημόσιο εκείνοι, οι οποίοι εξησφάλισαν το ακαταδίωκτον με αντισυνταγματικούς και αμνηστευτικούς νόμους.