Η απαραίτητη Δημοκρατία…

on .

 ➤  Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΕΣΣΗ

  Ωραία, να συνεχίσουμε το υπάρχον πρόγραμμα (πρόταση Νταισελμπλούμ) για τρεις - τέσσερις μήνες με την απαραίτητη ΕΥΕΛΙΞΙΑ που θα έχει και μετά να πάμε σε μια νέα συμφωνία. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το υπογράφουμε αυτό το συμφωνητικό. Ποιος θα καθορίσει τη δυνατότητα αλλαγών και ποιών αλλαγών μέσα στην προτροπή για ευελιξία;
Ας πούμε ότι εμείς αποφασίζουμε για την δυνατότητα ευελιξίας που παρέχει το πρόγραμμα, να μη μειώσουμε μισθούς κλπ, να μη εφαρμόσουμε δηλαδή το email Χαρδούβελη, όπως λέγεται… Θα μας το υπογράψουν ή θα μας πουν τότε: «Ε όχι και αυτήν την ευελιξία, εμείς εννοούσαμε άλλη ευελιξία» κλπ. κλπ. και πάλι ξανά από την αρχή;
Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει από τώρα να υπάρχει καθαρή συμφωνία που να καθορίζει τα όρια της δυνατότητας μιας νέας συμφωνίας και όχι συνέχιση της παλιάς. Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο να το δεχτεί ο κος Νταισελμπλουμ (δηλ. η Γερμανία) γιατί έτσι θα δίνει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να αποφασίζει πολλά από τα θέματα που την αφορούν (!) κι αυτό καθώς φαίνεται δεν αρέσει!
Η προσπάθεια είναι καθαρή ας μη γελιόμαστε… για να συνεχίσει κάποια χώρα να βρίσκεται στην ΕΕ θα πρέπει τις αποφάσεις της, για τα δικά της προβλήματα, να μη τις παίρνει η ίδια η κυβέρνηση της χώρας αλλά το επιτελείο και οι θεσμοί της Ε.Ε. που στην ουσία όμως (γιατί να το κρύψουμε… είναι πια φανερό) αυτοί οι θεσμοί λέγονται με μια λέξη Γερμανία και μόνον Γερμανία.
Με ποια επιχειρήματα θα μπορούσε κάποιος να αιτιολογήσει πώς μια τέτοια σκληρή πραγματικότητα για την ΕΕ μπορεί να έχει προοπτική για το μέλλον της Ευρώπης;
Η Ευρώπη, δηλαδή η Ε.Ε., θα έχει συνέχεια μόνον αν αλλάξουν αυτές οι τακτικές και η πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ευρώπη για αυτές τις ουσιαστικές αλλά ζωτικές αλλαγές, ανήκει και πάλι στην Ελλάδα και στη νέα της κυβέρνηση.
Αν μπορεί να καταφέρει η μικρή Ελλάδα μια τέτοια στροφή της Ε.Ε. θα έχουμε ελπίδες για μια πραγματικά δημοκρατικά ενωμένη Ευρώπη. Θα τα καταφέρει; Εκεί εστιάζω την υποστήριξή μου σ’ αυτή την κυβέρνηση. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε.
***
Τις επιμέρους διαφωνίες μας για άλλα θέματα πολιτικής εντός της χώρας θα έρθει η ώρα τους να τις κουβεντιάσουμε. Σήμερα όμως το κύριο θέμα είναι ένα και μοναδικό. Η προσπάθεια σωτηρίας της Ελλάδας στην ουσία είναι προσπάθεια σωτηρίας της ΕΕ. Αν όχι εμείς, θα το καταφέρει έστω κάποια άλλη χώρα αργότερα, πριν να είναι πολύ αργά για την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.