Ισορροπώντας πάνω σε… τεντωμένο σκοινί!

on .

 ➤  Του ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΟΥΓΙΑ

  Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν (το να λέγεις λίγα είναι φιλοσοφία), έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αντίθετα, στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, το να υπόσχεσαι τον ουρανό με τα άστρα αποτελεί το προεκλογικό δόγμα κάθε επίδοξου κόμματος εξουσίας. Δεν έχει σημασία αν στοιχειοθετείς με ρεαλιστικά επιχειρήματα τα σενάρια παροχολογιών, αρκεί να πείσεις ότι η ελπίδα έρχεται. Αν το όχημα που μεταφέρει την ελπίδα και τις προσδοκίες μείνει από καύσιμα στη μέση του δρόμου και δεν υπάρχουν euros για να φουλάρει το ντεπόζιτο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι η νέα κυβέρνηση αριθμεί μόλις λίγες ημέρες ζωής και οφείλουμε όλοι να της δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να υλοποιήσει τις προγραμματικές θέσεις της.  Επικοινωνιακά τόσο όσον αφορά τους όρους που χρησιμοποιεί στις διαπραγματεύσεις όσο και και η γραμμή του  «λιτού κι απέριττου» από τις μετακινήσεις μέχρι και τα προνόμια των υπουργών, δείχνει να κερδίζει πόντους.
Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα προσλάβει τις απολυμένες καθαρίστριες με τα χρήματα που πληρωνόταν αδρά δεκάδες οικονομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου του (με τα γνωστά έως σήμερα ατυχή αποτελέσματα στην οικονομία) αναμφίβολα δικαιώνει το λαϊκό συναίσθημα. Το «νέο συμβόλαιο» αντί του μνημονίου, ο «εξοστρακισμός» της τρόικας σε ζωντανή μετάδοση από την ΤV δίνουν πίσω  στον πληγωμένο Έλληνα τον χαμένο του εγωισμό. Αρκούν όμως όλα αυτά για να αλλάξει  ριζικά  η ισχύουσα θλιβερή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα;
Εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις «έκαναν φτερά» για το εξωτερικό, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και η αγορά έχει στεγνώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου εξαιτίας της αβεβαιότητας του εκλογικού αποτελέσματος, οι δείκτες ανεργίας είναι εκτοξευμένοι στα ύψη και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ακραία καιρικά φαινόμενα δίνουν το τελικό χτύπημα στα νοικοκυριά επαρχιακών ανοχύρωτων οικισμών.  
Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών  έχει εναποθέσει τις τελευταίες  της ελπίδες στην επιτυχία  αυτής της κυβέρνησης προσμένοντας να έχει μια θετική έκβαση η προσπάθεια που επιχειρείται, κυρίως σε αναπτυξιακό επίπεδο.
Βέβαια από νωρίς τόσο ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, αλλά και ο χαρισματικός Υπουργός Οικονομικών ήταν αναγκασμένοι να οδηγήσουν το πλοίο σε φουρτούνα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και ότι η πυξίδα των προεκλογικών δεσμεύσεων δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση με το παγόβουνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε και στην βραχονησίδα των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και του αδιεξόδου που μας οδηγούσαν οι προηγούμενοι πλοιοκτήτες. Δεν αντέχουμε άλλα ναυάγια.
Η ισορροπία που πρέπει να κρατήσει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι πολύ λεπτή, δεδομένου ότι προεκλογικά έκανε πληθώρα δεσμεύσεων και από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ συγκεκριμένη πραγματικότητα. Και με το να σου βγει ένα «ν» από το όνομα (Γιάννη) είναι μικρό το κακό, το να σου βγει όμως το ίδιο το όνομα, ως ασυνεπή μεταξύ προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων, είναι και ζήτημα εθνικό.
Μην ξεχνάμε πως «η  Ιστορία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι και τα έθνη συμπεριφέρονται με σύνεση μόνο όταν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη εναλλακτική λύση» (Abba Eban, 1915-2002, Ισραηλινός διπλωμάτης).

*Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας  είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός (Α.Π.Θ), Msc «Περιβάλλον & Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» (Μ.Ε.Κ.Δ.Ε)