Συμμαχία με το χρόνο…

on .

➤ Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

 Για το θέμα του χρόνου η διαμάχη μεταξύ φυσικών και φιλοσόφων συνεχίζεται…
Το βέλος του χρόνου συνεχίζει να γεννά προβληματισμούς.  Η κατανόησή μας για το πώς το βέλος του χρόνου εκδηλώνεται πραγματικά σε διάφορες περιστάσεις-στην εξέλιξη, τη γήρανση, τη μνήμη, την αιτιότητα, την πολυπλοκότητα-εξακολουθεί να περιορίζεται από ένα ευρύ φάσμα αναπάντητων ερωτημάτων. Οι φυσικοί ίσως στο μέλλον να έχουν περισσότερες απαντήσεις για το θέμα «χρόνος».
Πολλές ουσίες και πολλές διαταραχές προκαλούν προβλήματα στην αντίληψη του χρόνου. Ο χρόνος μπορεί να επιμηκυνθεί ή να συρρικνωθεί και με άλλους τρόπους. Φαίνεται να επιβραδύνεται όταν φοβόμαστε, ενώ «κυλά σαν νερό» όταν διασκεδάζουμε. Ο χρόνος φαίνεται να περνά πιο γρήγορα όσο γερνάμε…Τη ζωή μας μπορούμε να την παρατείνουμε προσπαθώντας να χωρέσουμε μέσα μας όσο περισσότερες και διασκεδαστικές εμπειρίες μπορούμε, το πρόβλημα είναι να βρούμε το χρόνο…
Όπως στα βιολογικά  έτσι και στα κοινωνικά προβλήματα ο χρόνος είναι ο αληθινός δημιουργός και ο μεγάλος καταστροφέας. Είναι ο παράγοντας που δίνει τη δυνατότητα στο εργαστήριο φύση να κάνει δυνατό οτιδήποτε φαντάζει απραγματοποίητο. Δικαιολογημένα έχουν πει ότι, αν ένα μυρμήγκι είχε χρόνο μπροστά του, θα μπορούσε να ισοπεδώσει το Λευκό Όρος. Ένα ον που θα είχε τη μαγική δύναμη να αλλάζει το χρόνο κατά βούληση, θα είχε τη δύναμη που οι πιστοί αποδίδουν στους Θεούς τους.
Η επίδραση του χρόνου στη γένεση των ιδεών των μαζών είναι ακόμα πιο σημαντική. Σ’ αυτόν οφείλεται η γένεση των φυλών, των εθνών, των προκαταλήψεων. Σ’ αυτόν οφείλεται η ανάπτυξη και ο θάνατος των πεποιθήσεων, εξαιτίας του αποκτούν δύναμη και εξαιτίας του τη χάνουν.
Ο χρόνος αρδεύει το έδαφος που φυτρώνουν οι ιδέες και οι πεποιθήσεις των μαζών, όπως επίσης ο χρόνος είναι εκείνος που δημιουργεί τις συνθήκες διάδοσής τους.
Ο χρόνος δημιουργεί τη δεξαμενή σκέψης που τροφοδοτεί τον προβληματισμό και τη γένεση των ιδεών. Οι ιδέες βυθίζονται πάντα σε ένα μακρύ παρελθόν και ο χρόνος προετοιμάζει την ανθοφορία τους. Οι ιδέες είναι κόρες του παρελθόντος, μητέρες του μέλλοντος και πάντα σκλάβες του χρόνου.
Ο χρόνος δημιουργεί τις κρίσεις και αυτός τις διώχνει, ο χρόνος δημιουργεί απογοητεύσεις αλλά και ελπίδες.
Ο χρόνος είναι ο ρυθμιστής, αρκεί να τον αφήσουμε να δρα για να δούμε όλα τα πράγματα να μεταμορφώνονται.
Τα προβλήματα της χώρας μας θέλουν χρόνο να αντιμετωπιστούν και προπαντός χρόνο να εμπεδωθούν οι ιδέες πάνω στις οποίες θα βασιστεί η προσέγγιση της λύσης τους.
Το χρόνο μας τον κλέβουν τα προβλήματα και οι πιστωτές μας… Η μόνη λύση είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμμαχήσουμε με το χρόνο...
✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.