Χαρακτήρες εκλογέων…

on .

➤  Του ΓΙΩΡΓΟΥ Ι. ΚΑΛΕ, Φιλολόγου

● Προεκλογική, λοιπόν, περίοδος, η οποία σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίζει πολλές ομοιότητες και ελάχιστες διαφορές.
Ομοιότητες: σε κάθε προεκλογική περίοδο η συμπεριφορά των εκλογέων είναι ίδια και απαράλλακτη. Ακούμε τους ίδιους προβληματισμούς για το κόμμα που θα ψηφίσουν, διαπιστώνουμε ίδιες στάσεις με τις παρελθούσες προεκλογικές περιόδους, ίδιους χαρακτήρες εκλογέων.
* Εκλογείς που είχαν απομακρυνθεί από το «μαντρί» είτε αυτοβούλως  είτε ακολουθώντας αποστασιοποιηθέντα πολιτικό που είχαν ψηφίσει, επιστρέφουν ή προσπαθούν να επιστρέψουν σε αυτό, είτε επειδή τους καλεί ο «τσοπάνης», οπότε τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, είτε επικαλούμενοι κάποιες δικαιολογίες για να πείσουν πρώτα τον εαυτό τους και στη συνέχεια τους άλλους. Για να μη συνοδεύεται η επιστροφή από το στίγμα του αποστάτη!
* Εκλογείς που επιθυμούν να «αλλαξοπιστήσουν», να αλλάξουν «μαντρί»  είτε επειδή έχουν απογοητευθεί από το κόμμα που πίστευαν ως τώρα και θέλουν να του στείλουν κάποιο μήνυμα, να το τιμωρήσουν, είτε επειδή παραπλανήθηκαν από τους καλλιεργούντες τη λογική της αποτυχίας (άρα: όλοι οι αποτυχημένοι ενωθείτε!) και από αυτούς που ρίχνουν κανένα «κόκκαλο» παραπάνω. Είναι αυτοί που κλείνουν, αλλά και τούς κλείνουν το μάτι. Η κατηγορία αυτή παρουσιάζει μεγάλο δημοσκοπικό ενδιαφέρον, αφού αυτή κυρίως ανεβοκατεβάζει τις κυβερνήσεις.
* Εκλογείς που είναι σταθερά προσηλωμένοι με θρησκευτική ευλάβεια στο κόμμα τους  (οι λεγόμενοι μουτζαχεντίν), που έχουν παρωπίδες, που δε βλέπουν ή που συγχωρούν το οποιοδήποτε λάθος του κόμματός τους, που ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα βολευτούν.
* Εκλογείς που σφυρίζουν αδιάφορα, επειδή λίγο - πολύ όλους τους β(ρ)άζουν στο ίδιο καζάνι, που δεν ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.
* Εκλογείς που παίρνουν τις εκλογές στο χαβαλέ και κυρίως αυτοί είναι, δυστυχώς, νέοι.
* Εκλογείς που δε φανερώνουν, δε δηλώνουν την ψήφο τους, όχι γιατί η ψήφος είναι μυστική, αλλά για να είναι μετά τις εκλογές πάντα με τους νικητές. (Η χειρότερη κατηγορία εκλογέων).
* Εκλογείς που το ρισκάρουν και δηλώνουν απροκάλυπτα ποιους θα ψηφίσουν, που γίνονται κολαούζοι και αφισοκολλητές, άτυποι σύμβουλοι, συνεργάτες, κομματάρχες πολιτικών ελπίζοντας πως μετά τις εκλογές θα ανταμειφθούν για την προεκλογική προσφορά τους.  Οι αδίστακτοι!
* Εκλογείς  που άλλα λένε και άλλα πράττουν.
Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάποια σοβαρή κατηγορία.

***
Σε τούτη την προεκλογική περίοδο εμφανίζονται κάποιες διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες, με σημαντικότερη την όξυνση της πόλωσης από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Πρόθεσή μου δεν είναι να αναδείξω ποιο από τα δυο την (ο)ξύνει περισσότερο, αλλά το « καυτερό πιπέρι» πέφτει άφθονο και από τις δυο πλευρές, γεγονός που ανεβάζει τον εκλογικό «πυρετό».  Όμως, όποιο από τα δυο κερδίσει στις εκλογές, βέβαιο είναι ότι θα πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα»!  
Ασχολήθηκα με τους εκλογείς και όχι με τους πολιτικούς. Για τους τελευταίους ευτυχώς η Λογική παραπέμπει στα επιχειρήματα, με βάση τα οποία θα πρέπει να τους κρίνουμε και όχι με βάση το όποιο εκτόπισμα, το λαϊκισμό, τα σοφίσματα, το νεποτισμό κλπ.