ΕΚΛΟΓΕΣ: Αλήθεια και ήρεμη σκέψη...

on .

ΓΝΩΜΟδοτήσεις...

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ* πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

* Σε λίγες μέρες ο λαός μας θα αποφασίσει για το ρόλο του κάθε κόμματος στην πολιτική ζωή της χώρας. Την απόφασή του πρέπει οι πολιτικοί μας να τη σεβαστούν και να επιδείξουν πραότητα, με τελικό στόχο το κοινό καλό.
Οι εκλογές θα τελειώσουν και η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Το τι περιμένει ο λαός από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι προφανές: σοβαρότητα, εργατικότητα και καλλιέργεια κλίματος ειλικρίνειας. Από την κυβέρνηση περιμένει και κάτι ακόμα: να δημιουργήσει περιβάλλον διαλόγου, να αξιοποιήσει τη δεξαμενή εθνικού ταλέντου και να συνθέσει χωρίς προκαταλήψεις.
Οι παραπλανήσεις που προηγήθηκαν και δοκίμασαν τη δημοκρατία  μας,  δεν  αποτέλεσαν  οδηγό  για  την

αποφυγή επανάληψής τους στο μέλλον... Η σύγχυση (ηθελημένη ή μη) αποτελούσε πάντα χαρακτηριστικό στοιχείο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στις μέρες μας όμως ο ρόλος της έχει υπερβεί κάθε όριο.
Όπως σε άλλες εποχές, έτσι και τώρα, αναδεικνύεται στην πατρίδα μας ένας νέος ρόλος πολιτικού, αυτός του ηθικολόγου στη στρατηγική του οποίου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δαιμονοποίηση του αντιπάλου.
Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ηθικούς πολιτικούς, που θα αναζητούν τον ελάχιστο κοινό τόπο με τους αντιπάλους τους, με βασικό στόχο τη σωτηρία της χώρας, παρασύροντας όλο το λαό σε κοινή προσπάθεια.
Σ’ αυτή την περίοδο όμως της καθολικής μελαγχολίας, που εστιάζουν τη σκέψη τους οι πολιτικοί μας; Το διάβασμα της σκέψης είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί, γιατί η σκέψη συγκαλύπτει τόσα όσα αποκαλύπτει, ίσως και πολύ περισσότερα, και οι αποχρώσεις του ψεύδους είναι ανεξάντλητες. Εξάλλου, στην πατρίδα μας η αλήθεια έχασε το δρόμο της και ανθούν οι βιρτουόζοι της διπροσωπίας και κατά συνέπεια και η συγκάλυψη των επιλήψιμων ενεργειών και των πολιτικών λαθών.
Δυστυχώς, η τέλεια διαφάνεια της σκέψης ανήκει μόνο στο ζωικό βασίλειο.  Τι κρίμα! Τα ζώα μας δείχνουν πως οι φόβοι μας αναδίδουν μια ευδιάκριτη οσμή. Αν και το ψεύδος ανέδιδε μια μυρωδιά, τότε οι πολιτικοί μας θα προστάτευαν τόσο το κοινό καλό, όσο και τον εαυτό τους. Η αλήθεια στην πατρίδα μας είναι μονίμως εξόριστη και μόνο οι συμφορές δεν κρύβονται, είναι ελεύθερες.
Η δραματική κατάσταση της χώρας μας επιβάλλει να θέσουμε σε αδράνεια την ικανότητά μας να ψευδόμαστε, να φανταζόμαστε και να ενσαρκώνουμε μύθους.
Στους πολιτικούς που διεκδικούν την ψήφο μας οφείλει να καταστεί κοινή συνείδηση ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ηθική υπεροχή του ατόμου, το μεγαλείο της κοινωνίας ωφελούνται από την αλήθεια.
Κατά το  G. Steiner: η αλήθεια έχει μέλλον.
Οι άνθρωποι αυτής της χώρας δοκιμάζονται και η σκέψη τους είναι αναπόσπαστη από μια βαθιά, ακατάλυτη μελαγχολία. Το ζητούμενο από τις προσεχείς εκλογές είναι η αλλαγή που θα αναγεννήσει την ελπίδα και θα δώσει χώρο στην αλήθεια και την ήρεμη σκέψη...

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.