Για να έχει τουρισμό η Ήπειρος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους...

on .

➤  Επιστολή του ΕΛΕΥΘ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ στον «Π.Λ.»

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της 13ης τρέχοντος μηνός της έγκριτης Εφημερίδας σας, φιλοξενείται δήλωση του Περιφερειάρχη της Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη σύμφωνα με την οποία: «Η Ήπειρος προσφέρεται για Τουρισμό στις τέσσερις εποχές του χρόνου».
Συμφωνούμε απόλυτα και υπερθεματίζουμε με τη ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ του κ. Καχριμάνη διότι η Ήπειρος, ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες αλλά:
Για να καταστούν αξιόπιστες, οι προφορικές δηλώσεις – προτάσεις του κ. Καχριμάνη και τύχουν άμεσης εφαρμογής, έπρεπε να συνοδεύονται από συγκεκριμένα έργα, προγραμματισμένα, μελετημένα και κοστολογημένα. Γι’ αυτό,
Προτείνεται:
Η άμεση υλοποίηση των δύο απλών, ρεαλιστικών και τεκμηριωμένων μελετών μας, οι οποίες έχουν εγκριθεί αρμοδίως και μάλιστα χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει ούτε ένα Ευρώ.
Ίσως να είναι οι μοναδικές λύσεις για την άμεση επέκταση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, όχι μόνον της Ηπείρου αλλά και όλων των Ιονίων Νήσων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ:
«Επανίδρυση και λειτουργία της Κυνηγετικής Περιοχής Ζαγορίου (Κ.Π.Ζ.)»
Η ως άνω περιοχή που αποτελεί έναν από τους καλύτερους βιότοπους της Ευρώπης, επιφάνειας 480 χιλιάδων στρεμμάτων, είχε εμπλουτισθεί από το 1976 με χιλιάδες ευγενή θηράματα, ελάφια, αγριόγιδα, ζαρκάδια, λαγούς, αγριοκούνελα, φασιανούς, πέρδικες, ορτύκια, κ.α.
Για την λειτουργία της ζώνης όμως, η οποία θα εξασφάλιζε εργασία σε εκατοντάδες νέους και σήμερα θα έσφυζε από ζωή ολόκληρος ο Νομός από τους ξένους και ντόπιους τουρίστες και κυνηγούς που καταθέτουν πάντα πλουσιοπάροχα τον οβολό τους, ουδένα – δυστυχώς – Επιμελητήριο συγκινήθηκε και ουδείς αρμόδιος Υπουργός, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος ασχολήθηκε. Όμως με τους κυνηγούς η ερημική περιοχή Κόζιακα Τρικάλων, με την αντίστοιχη (Κ.Π.Ζ.) που ιδρύθηκε το 1976, ταυτόχρονα με το αρχοντικό Ζαγόρι, έγινε τόπος επαγγελίας για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Τα σύγχρονα, πανέμορφα και πολυτελή ξενοδοχεία των Ιωαννίνων και ολόκληρου του Νομού μας θα είχαν σήμερα πλήρη κάλυψη χειμώνα – καλοκαίρι, όπως τα αντίστοιχα του Κόζιακα Τρικάλων.
Δυστυχώς η λειτουργία της (Κ.Π.Ζ.) ματαιώθηκε, ύστερα από λίγες ατεκμηρίωτες και ανεύθυνες κραυγές ορισμένων «φίλων» του Ζαγορίου, αφού πρώτα… κατασπάραξαν, πριν προλάβουν ν’ αναπαραχθούν, μαζί με ορισμένους «ευαίσθητους» για το Περιβάλλον οικολόγους, τα ευγενή αυτά θηράματα.
Καιρός λοιπόν είναι όχι μόνον να επανιδρυθεί αλλά και να επεκταθεί η Κυνηγετική Περιοχή Ζαγορίου, ώστε να συμπεριλάβει και περιοχές της Κόνιτσας και του Πωγωνίου προς δυσμάς και προς ανατολάς να συμπεριλάβει περιοχές του Μετσόβου, των Τζουμέρκων μέχρι το Βουλγαρέλι Άρτης και να εκταθεί από Άραχθο μέχρι τον Αχελώο ποταμό, ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος, ο ωραιότερος και καλύτερος βιότοπος της Ενωμένης Ευρώπης, ολικής επιφάνειας τριών εκατομμύριων στρεμμάτων περίπου, στο πλαίσιο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:
«Αξιοποίηση μικρής ποσότητας, τρία τοις εκατό (3%) της συνολικής ποσότητας του υδάτινου δυναμικού της Οροσειράς της Πίνδου»
Με την απλή, αξιόπιστη και ρεαλιστική αυτή μελέτη μας, εξασφαλίζεται:
* Η ομαλή και αδιάκοπη ροή άφθονων και καθαρών νερών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
* Η ύδρευση της πόλεως Ιωαννίνων.
* Η ύδρευση όλων των Δήμων και οικισμών του Νομού Ιωαννίνων μέχρι το υψόμετρο 1.300μ.
* Ο εμπλουτισμός και εξυγίανση της θρυλικής Παμβώτιδάς μας, της συνυφασμένης με την ιστορία, την τύχη και τη ζωή των Ηπειρωτών.
* Η άρδευση του ευρύτερου λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
* Η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας που καθιστά το έργο αυτοσυντηρούμενο και βιώσιμο.
* Η αναβάθμιση του τουρισμού, διότι η πρόταση παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας τόπων αναψυχής και αθλητισμού.
* Η βελτίωση της ποιότητας των νερών, του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα Ιωαννίνων, των καταβοθρών και των υδρολογικών λεκανών απορροής Ιωαννίνων, Λούρου, Καλαμά και Αράχθου, με παράλληλη ενίσχυση και ανάβλυση όλων των παραποταμίων και παραλιμνίων πηγών, όπως του Ζηρού, Αγίου Γεωργίου Λούρου, Τερόβου, Κλίφκης και Τούμπας, Κρύας, Ντραμπάτοβας, Σεντινίκου, Μπλιτς, Κιόσκι, κ.α.
* Η αναβάθμιση ολόκληρου του οικοσυστήματος της λίμνης, γιατί πέραν του εμπλουτισμού, η πρόταση παρέχει τη δυνατότητα αποξήλωσης του, από τεσσαρακονταετίας, κατασκευασθέντος αναχώματος, μεταξύ Περάματος και Ντραμπάτοβας, που χώρισε τη λίμνη μας στα δύο. Αποδίδεται έτσι στη μητέρα λίμνη ο καλύτερος βιότοπος, μεγαλώνοντας τη λίμνη κατά 1.500 – 2.000 στρέμματα, με παράλληλη αναπαραγωγή, αναγέννηση και αναβίωση των περίφημων υδροβίων ποικιλιών μας (χέλια, τζιμπόχελα, κυπρίνοι, καραβίδες, κ.α.)
* Η προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς – όλων των δασών και αισθητικών δασυλλίων – γιατί παρέχεται η ευχέρεια δημιουργίας δικτύου πυρόσβεσης, κατά μήκος των υπό πίεση υδάτινων αγωγών.
* Η απασχόληση εκατοντάδων εργατών, τεχνιτών, μηχανικών αλλά και μηχανημάτων τα οποία από τετραετίας αργούν, με παράλληλη τόνωση της Γιαννιώτικης οικονομίας και ολοκλήρου της Ηπείρου.
Με βεβαία προοπτική:
* Τη δυνατότητα ύδρευσης των υπολοίπων Νομών της Ηπείρου: Άρτας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.
* Την ύδρευση των Ιονίων Νήσων και ιδιαίτερα της Λευκάδας, της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, οι κάτοικοι των οποίων δαπανούν ετησίως δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, για εμφιαλωμένα νερά.
* Και τέλος, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ανταλλαγμάτων της πρότασης αυτής, συμπεριλαμβάνεται και η επισκευή και συντήρηση, βάσει εγκεκριμένων μελετών, των επιβλητικών πέτρινων, μονότοξων και πολύτοξων «καμαρωτών» γεφυριών, χαμηλόκορμων και υψίκορμων, που ευφυείς λαϊκοί τεχνίτες – Τζουμερκιώτες και Κονιτσιώτες λιθοξόοι – θεμελίωσαν σε κομβικά σημεία του Ζαγορίου, της Κονίτσης, Μετσόβου και Τζουμέρκων και ύψωσαν σε ύψη δυσθεώρητα για να γεφυρώσουν τους ορμητικούς και επικίνδυνους ποταμούς της Ηπείρου.
Οι πολύτιμοι αυτοί αρχιτεκτονικοί και πολιτισμικοί μας θησαυροί, με τους μύθους και τους θρύλους τους, που προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό, έχουν ανάγκη πριν καταρρεύσουν και σωριαστούν, επισκευής και συντήρησης.
Επισκευής και συντήρησης θα τύχουν επίσης οι εναπομείναντες λιγοστοί νερόμυλοι, τα μαντάνια και οι νεροτριβές των Ζαγοροχωρίων, Κονίτσης, Μετσόβου και Τζουμέρκων που άντεξαν στη φθορά του χρόνου, καθώς και Εκκλησιές, εξωκλήσια και Ιερές Μονές της Ηπείρου.
Ειδική μέριμνα θα δοθεί για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, με τον εμπλουτισμό των λιμνών και ποταμών με τα άφθονα, καθαρά και κρυστάλλινα νερά τους, με ευγενείς ποικιλίες ψαριών, (πέστροφες, κ.α).
Κοντολογίς κ. Διευθυντά για την ανάπτυξη του Τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χρειάζεται πρώτα - πρώτα:
«Ζάχαρη στη λίμνη μας,
νερό στο χωράφι και το μαντρί,
προκοπή στην πόλη και το χωριό»
Ιδού λοιπόν στίβος λαμπρός για τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη, με την ευχή και τη συμπαράσταση όλων των Ηπειρωτών.
Ας τολμήσει, να συνδέσει το όνομά του:
Με δύο, από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου, αλλά και των Ιονίων Νήσων, που βρίσκονται στην αρμοδιότητα και δυνατότητά του.
Με την ευκαιρία των Αγίων ημερών, εύχομαι ολόψυχα, χαρούμενες γιορτές σε σας και τους συνεργάτες σας και μία καλλίτερη χρονιά για τους συμπολίτες μας.

Με αγάπη
Ελευθέριος Στ. Καλογιάννης
Πρώην Βουλευτής

Κοινοποίηση:
    • Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
    • Δημοτικά Συμβούλια της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων
    • Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων