Τρίτη Ηλικία και δυνατότητα οδήγησης...

on .

➤ Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑ
• Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που παρέχετε στους πολίτες να συζητούν προβλήματα μέσω των σελίδων της έγκριτης εφημερίδος σας.
Το προηγούμενο άρθρο μου για τις άδειες οδήγησης και περισσότερο για τον αυστηρό έλεγχο της ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης ανάγκασε κάποιο συμπολίτη –και τον ευχαριστώ για τον διάλογο που ελπίζω να αναπτυχθεί- να εκφράσει το παράπονό του με τίτλο «Ηλικιακός ρατσισμός».
Αν μου δώσετε την ευκαιρία να δικαιολογήσω λιγάκι τις απόψεις μου, ουδέποτε αναφέρθηκα σε αυτόν «Ηλικιακό ρατσισμό», απλά τόνισα την ανάγκη να γίνει πολύ πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο των ανανεώσεων των διπλωμάτων οδήγησης.
Επίσης θέλω να τονίσω ότι δεν απέκλεισα την οδήγηση έως τα 65 (που αφορά αρκετές εργασιακές ομάδες) αλλά από τότε και μετά (όχι τα 50 που ο συμπολίτης μου αναφέρει ) η ηλικία όλων μας δεν επιτρέπει ή χειρότερα, περιορίζει τις οδηγικές δυνατότητές μας.
Συμφωνώ ότι τα περισσότερα ατυχήματα εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες αλλά …θεωρώ ηθικό αυτουργό τον ηλικιωμένο οδηγό που δεν καταλαβαίνει ότι όταν κινείται  με μικρή ταχύτητα  σε δρόμους με αυξημένο όριο ταχύτητας, το νόμιμο όριο ταχύτητας, θα προκαλέσει το ατύχημα και κάποιες φορές το θανατηφόρο ατύχημα.  
Εκείνο που με δυσκολεύει να καταλάβω από τις απόψεις του συμπολίτη μου είναι αυτό που αναφέρει στην παράγραφο (4) του άρθρου, ως προς το αν έχω άγνοια για το πώς είναι δομημένη η σημερινή κοινωνία. Επιθυμώ να πω ότι γνωρίζω πολλά για την σημερινή κοινωνία, αλλά να πω ότι και η αύξηση του προσδόκιμου της (= αναμενόμενου της…) ζωής των ανθρώπων, δεν σημαίνει περισσότερη νεότητα, δεν σημαίνει περισσότερη μέση ηλικία, δεν σημαίνει περισσότερη εργασιακή απασχόληση. Σημαίνει περισσότερες ευθύνες, περισσότερες ευκαιρίες, σίγουρα περισσότερα λάθη, σημαίνει περισσότερο χρόνο για χαρές της ζωής (σχέσεις, παιδιά, εγγόνια)  και δυστυχώς …σημαίνει πολύ μεγάλη Τρίτη ηλικία.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο που απέστειλε ένα κείμενο στην εφημερίδα σας και που η τύχη σας έβαλε να το δημοσιεύσετε στην άλλη πλευρά του φύλλου. Ακριβώς 11 εκατοστά χωρίζουν την επισήμανση «λόγω μειωμένης αντίληψης» του πρώτου άρθρου με την παράγραφο για την Τρίτη ηλικία που λέει «…. Η τάξη αυτή των ανθρώπων….με τις λιγοστές σωματικές και πνευματικές δυνάμεις…».