ΕΚΛΟΓΕΣ: Υποψήφιοι και ψηφοφόροι...

on .

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ* πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

*  Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν και οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων ετοιμάζουν να αξιοποιήσουν το οπλοστάσιό τους, με αποκλειστικό σκοπό να πείσουν τα μέλη του εκλογικού σώματος. Τι πρέπει να τονίσουν από αυτά που διαθέτουν; Τι πρέπει να γνωρίζουν για τους εκλογείς τους;
Η πρώτη από τις ιδιότητες που πρέπει να έχει ο υποψήφιος είναι το κύρος. Και οφείλει να γνωρίζει ότι το κύρος δεν μπορεί να αντικατασταθεί, παρά μόνον από αυτό της ισχύος. Κατά τον G. Le Bon (Η ψυχολογία των μαζών, Εκδόσεις Ζήτρος), 1996, «το ταλέντο, η ίδια η ευφυία, δεν είναι στοιχεία επιτυχίας».
Η ανάγκη του υποψηφίου να περιβάλλεται με κύρος, δηλαδή να μπορεί να επιβληθεί χωρίς αμφισβήτηση, είναι υψίστης γι’ αυτόν σημασίας. Άλλωστε, το  κύρος είναι ένα είδος γοητείας που ασκεί στο πνεύμα ένα άτομο, ένα έργο ή μια θεωρία. Το χαρακτηριστικό του  είναι να εμποδίζει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και να παραλύει τις κρίσεις μας.
Ο υποψήφιος όμως πρέπει να ξέρει ότι το κύρος μόνο δεν αρκεί να εξασφαλίσει την επιτυχία του. Περισσότερο σημαντικό είναι να έχει περιβάλλον που να του λέει την αλήθεια και φυσικά να αξιολογεί σωστά την έννοια του κύρους.
Τι θέλουν οι ψηφοφόροι; Κατά το G. Le Bon, η πλειοψηφία τους εκδηλώνει ασθενή ικανότητα για συλλογισμό, απουσία κριτικού πνεύματος, οξυθυμία και υπερ-απλούστευση. Τις εκδηλώσεις αυτές των ψηφοφόρων τις αξιοποιούν οι διάφοροι καθοδηγητές επιστρατεύοντας τη διαβεβαίωση, την επανάληψη, τη μετάδοση και φυσικά το κύρος.
Οι απόψεις αυτές έρχονται από πολύ μακριά, αλλά φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό ισχύ και σήμερα, είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση... Ο ψηφοφόρος χαίρεται όταν βλέπει να κολακεύουν τις λαχτάρες του και τις κενοδοξίες του. Κάτι που ίσχυε παλιά και ισχύει και σήμερα. Πόσοι και πόσοι δεν ονειρεύονται τα χρόνια της αλόγιστης σπατάλης και την προβολή δια ασήμαντον αφορμήν!
Ο υποψήφιος πρέπει να ανοίξει τα λεξικά και να συμβουλευτεί γλωσσολόγους για να βάλει στο λεξιλόγιό του νέες άφθαρτες λέξεις, στερημένες αν είναι δυνατόν με ακριβή σημασία. Ανέκαθεν οι πολιτικοί βάφτιζαν με λαοφιλείς λέξεις ή τουλάχιστον ουδέτερες, τα πράγματα που το εκλογικό σώμα απεχθανόταν με τα παλιά τους ονόματα. Η δύναμη των λέξεων στην υπηρεσία της εκλογικής επιρροής.
Δεν ξέρω αν οι διαπιστώσεις και οι συνταγές του μακρινού παρελθόντος, έχουν ακόμη κάτι να μας συμβουλέψουν για τις συμπεριφορές των ανθρώπων, τόσο αυτών που διεκδικούν εξουσία, όσο και εκείνων που λειτουργούν ως εκλογικό σώμα.
Εκείνο που θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος για τις μέρες μας είναι ότι οι υποψήφιοι θεωρούν κύρος την αναγνωρισιμότητα και τρέχουν από οθόνη σε οθόνη και ότι το εκλογικό σώμα λειτουργεί υπό την επήρεια της οργής για την παρακμή της χώρας...
Εν αναμονή των εκλογών για να συγκρίνουμε το παρελθόν με το παρόν....

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.