Φοιτητές στερούμενοι παιδείας και αρετής…

on .

  Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

  Στην πλημμυρίδα των σκανδάλων και της διαφθοράς πρωτοστατούν μερικοί πολιτικοί, αναμειχθέντες στα εξοπλιστικά προγράμματα και εμφανίζοντες περιουσιακά στοιχεία μη δικαιολογούμενα από το σύνολο των νομίμων εισοδημάτων τους. Όταν όμως κορυφαίοι της Πολιτείας εμφανίζονται βουτηγμένοι στη διαφθορά η κοινωνία σήπεται. Και η σήψη αυτής επεκτείνεται και σε τομείς όπου η νομιμότητα και η ηθική αποτελούν αυτονόητες προϋποθέσεις της υπάρξεως των θεσμών τους.
Η αποκάλυψη του καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διατιμούσε τους βαθμούς των υπ' αυτού εξεταζομένων φοιτητών στο ποσό των 200 έως 500 ευρώ, με συνέπεια να τον αποκαλούν οι φοιτητές «ψιλικατζή» κατέπληξε τους Έλληνες γονείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θυσίες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ευθύνη όμως για τα κρούσματα αυτά έχει και η δικαιοσύνη, οι λειτουργοί της οποίας σπανίως εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε παρόμοιες πράξεις και επιβάλλουν συχνά επιεικείς ποινές.
Οι φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων υποτίθεται ότι αποτελούν το άνθος της ελληνικής νεότητας. Όταν όμως φθάνουν στο σημείο να επιτίθενται κατά των Πρυτάνεων προσβλητικώς και ποικιλοτρόπως, αποδεικνύουν ότι στερούνται παιδείας, ήθους και αρετής. Προ ολίγων ετών φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκτισαν τον Πρύτανη στο γραφείο του, χωρίς να αποβληθούν από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας για την πράξη τους.
Προσφάτως ομάδα φοιτητών εισέβαλε αυθαιρέτως στο γραφείο του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη θέση του οποίου κατείχε ο Αντιπρύτανης και άδειασαν στα χέρια του δύο σακούλες σκουπιδιών, τάχα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι δεν υπάρχει η επιβαλλομένη καθαριότητα στις αίθουσες διδασκαλίας της Νομικής Σχολής. Φρίκη.
Ωστόσο οι δράστες και οι συνεργοί τους βιντεοσκοπήθηκαν και η φωτογραφία τους δημοσιεύθηκε και σε πολλές εφημερίδες. Κατά συνέπεια είναι δυνατός ο προσδιορισμός αυτών. Πρέπει επομένως να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για την πειθαρχική τιμωρία τους και την αποβολή τους από όλα τα Πανεπιστήμια. Επίσης πρέπει να διωχθούν ποινικώς για τις αξιόποινες πράξεις τους και να ζητήσει ο κ. Αντιπρύτανης δι’ αγωγής του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης δια την έργω προσβολή της τιμής και υπολήψεώς του.
Ο άξιος Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Φορτσάκης αγωνίζεται νυχθημερόν να επιβάλει τάξη σ’ αυτό. Αλλ’ όταν οι φοιτητές γίνονται όργανα πολιτικών κομμάτων, η επιβολή της τάξεως δεν είναι εύκολη. Εν τούτοις ο κ. Φορτσάκης απεκάλυψε μία σπουδαία προσωπικότητα, πολυδιάστατη, με εξαιρετική παιδεία, μόρφωση και ατσάλινη θέληση. Έχει συνεπώς όλα τα προσόντα για να τιμηθεί από την Πολιτεία και με άλλα αξιώματα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πάρα πολλές κοινωνικές ομάδες.
Πάντοτε οι φοιτητές, σε όλες τις πολιτικές περιόδους εξεδήλωναν ευαισθησία για τα εθνικά και κοινωνικά θέματα. Η συνήθεια, ορισμένοι τούτων να ακολουθούν ερυθρές σημαίες και να διακηρύσσουν τα κομμουνιστικά συνθήματα επιβλήθηκε βαθμιαίως μετά το 1974 και έφτασε στο αποκορύφωμά της με την ίδρυση και τις διαδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ελληνική κοινωνία όμως, αρκετά έχει υποστεί κατά το παρελθόν από τους οπαδούς ακραίων ιδεολογιών. Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την ευταξία και τη νομιμότητα, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση που μαστίζει τη χώρα με εθνική σύμπνοια και ομόνοια.