Τα Γιάννενα τιμούν τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης…

on .

 ➤  Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

  Διανύουμε το Νοέμβριο, τον μήνα με τις περισσότερες γιορτές. Αρχίζουμε από την πρώτη του μηνός, με τη γιορτή των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, που «τας ασθενείας ημών δωρεάν επισκέψασθε και δωρεάν δίδουσι θεραπείαν ημίν».
Στις 8 είναι η σύναξη των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίοι «υπό την σκέπην των πτερύγων τους φρουρούντες ημάς και εκ των κινδύνων λυτρώνουσι».
Ο Άγιος Μηνάς ο θαυματουργός τιμάται στις 11 Νοεμβρίου, ενώ άλλη μεγάλη εορτή είναι αυτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 του μηνός και στις 25 ακολουθεί η εορτή της μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας και είναι η πλέον προσφιλής Αγία της Ορθοδοξίας.
Ιδιαίτερα στην πόλη των Ιωαννίνων, η μνήμη της εορτάζεται με εξαιρετική λαμπρότητα και κατάνυξη στον ομώνυμο και περικαλλή Ναό της, που η ευλάβεια της οικογένειας Αγγελικής Παπάζογλου, ανήγειρε ως μνημείο αιώνιο της Ζαγορίσιας ευποιίας.
Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το έτος 294 μ.χ από αριστοκρατική οικογένεια και ονομάστηκε Δωροθέα. Έλαβε ελληνική και ρωμαϊκή παιδεία, αφού σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική, ποίηση, μουσική, φυσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική. Η ομορφιά του σώματος και η αριστοκρατική της καταγωγή την έκαναν περιζήτητη νύφη.
Αυτή όμως αρνήθηκε κάθε σχετική πρόταση, αγάπησε τον αληθινό νυμφίο - Ιησού Χριστό και βαπτίστηκε χριστιανή με το όνομα Αικατερίνη. Στη διάρκεια των διωγμών του αυτοκράτορα Μαξεντίου -αρχές του Δ’ μ.χ αιώνα- ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό κατηγορώντας δημόσια τον αυτοκράτορα ως ειδωλολάτρη, με αποτέλεσμα να κληθεί, με εντολή του, ενώπιον 50 ρητόρων να μεταπείσουν την Αικατερίνη ν’ αλλάξει γνώμη.
Όμως συνέβη το αντίθετο. Οι ρήτορες θαύμασαν την αγία Αικατερίνη για το πνεύμα και τη σοφία της και πίστεψαν στο Χριστό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, βασανίστηκε σκληρά χωρίς να καμφθεί και κατόρθωσε με το παράδειγμά της να προσελκύσει στη χριστιανική πίστη τη σύζυγο του αυτοκράτορα, οπότε διατάχτηκε ο αποκεφαλισμός της.
Άγγελοι παρέλαβαν, το σώμα της και το μετέφεραν στην κορυφή του όρους της Χερσονήσου του Σινά όπου από τον 11ο αιώνα η Μονή της μεταμορφώσεως του Σινά γίνεται πλέον Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Καμία άλλη Μονή ούτε ελληνική, ούτε ξένη, μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία και αποτελεί ένα σπουδαίο, προσκύνημα της Χριστιανοσύνης.
Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη των Ιωαννίνων είναι Μετόχι του Σινά και υπάγεται στη δικαιοδοσία και διοίκηση της Μεγάλης Μονής.

Πανηγυρίζει το Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης

• Το Σιναϊτικό Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης εορτάζει αύριο Τρίτη, 25 Νοεμβρίου. Σήμερα Δευτέρα,  παραμονή της γιορτής και ώρα 6 μ.μ. θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και στις 7:30 μ.μ. θα ακολουθήσει η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας της Αγίας γύρω από το Μετόχι. Στις 9:30 μ.μ. θα ξεκινήσει αγρυπνία. Ανήμερα της γιορτής, ώρα 7 π.μ. θα τελεστούν  Όρθρος και η καθιερωμένη Παράκληση και θα ακολουθήσει μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων και ευεργετών του Ναού. Παρών φέτος στις εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.