Η εκτροπή των νερών του Αώου και ο μέχρι τώρα συλλογικός αγώνας…

on .

Κατ’ αρχάς εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τις πρόσφατες ποδηλατικές και λοιπές εκδηλώσεις στη Βοβούσα και την ευρύτερη περιοχή του Ανατ. Ζαγορίου από την «Κίνηση Πολιτών για τη σωτηρία των νερών του Αώου» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της κοινότητάς μου ευχόμενος καλύτερη πορεία στον παραπέρα αγώνα για τη σωτηρία των νερών του Αώου ποταμού.
Με την επισήμανση όμως πως καμιά μνεία και καμιά ιστορική αναδρομή δεν έγινε στην όλη εκδήλωση για τον από 20ετίας τώρα συλλογικό αγώνα μας, όπου με την 75025/4332/24-8-95 Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (υπουργός ο Κώστας Λαλιώτης) και ύστερα από την ομόφωνη απόφαση (Απρίλιος 1995) του τότε Κοινοτικού μας Συμβουλίου, ματαιώθηκε η κατασκευή από τη ΔΕΗ του Υδροηλεκτρικού Έργου Βοβούσας, που ήταν και το πρώτο ματαιωθέν έργο σε ολόκληρη την Ελλάδα, επειδή δεν υπήρξε τότε η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για την κατασκευή του.
Αποτελεί επίσης σοβαρό λάθος και η αδιάφορη στάση των διοργανωτών της εκδήλωσης σε ό,τι αφορά το αναρτηθέν σχετικό κείμενό μας στην είσοδο του Πολιτιστικού Συλλόγου, που είχε δημοσιευθεί πέρυσι στις 6-9-2013 στον «Πρωϊνό Λόγο» με τον τίτλο «Η εκτροπή των νερών του  Αώου και η Βοβούσα που αντιστέκεται» και που τότε είχε εκφωνηθεί στην κοινοτική πλατεία σε συγκέντρωση, παρουσία όλων των κατοίκων του χωριού. Κείμενό μας εντελώς παρατημένο στην τύχη μετά την ανάρτησή του, πεσμένο κατόπιν στο έδαφος και χωρίς καμιά προσπάθεια για την επανατοποθέτησή του και τη γενικότερη προβολή του όλου περιεχομένου του. Και γιατί αυτή –η σκόπιμη;– αποσιώπηση;
Θα ήθελα και πάλι να επισημάνω πως ο αγώνας για τη σωτηρία των νερών Αώου είναι διαχρονικός, από 20ετίας τώρα και όχι μόνο τωρινός.
Ο καθένας έχει το μεγάλο ή το μικρό λιθαράκι του και το μερτικό της συμμετοχής στον διαχρονικό αυτόν αγώνα. Ολόκληρο το ιστορικό του συλλογικού, διαχρονικού αγώνα για τον Αώο ποταμό υπάρχει αναρτημένο στην Τουριστική Μονάδα «Βωβούσα»  του χωριανού Βίκτωρα Δρούγια.
Και το διάχυτο ερώτημα: Τελικά, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το όλο θέμα αναφορικά με τα νερά του Αώου; Ο Λευτέρης Καλογιάννης είναι σαφής στην τελευταία επιστολή του («Πρωϊνός Λόγος» 2-9-14), τονίζοντας πως «η τεκμηριωμένη και αξιόπιστη μελέτη του έχει εγκριθεί από δέκα (10) συναρμόδια Υπουργεία, τη ΔΕΗ και άλλους φορείς».
Τι ακριβώς συμβαίνει και πως έχει σήμερα το όλο θέμα; Μια υπεύθυνη γενικότερη ενημέρωση είναι απολύτως επιβεβλημένη και αφορά όλους.
Χρέος μου, για την Ιστορία και μόνο, να επαναλάβω και πάλι πως μέλη του Κοινοτικού μας Συμβουλίου τότε (Απρίλιος του 1995), όπου πάρθηκε η ομόφωνη απόφαση κατά της κατασκευής του Υ/Η έργου  Βοβούσας, ήταν οι: Αθανάσιος Βραζιτούλης, Στέργιος Μούσιος, Αλέξανδρος Δρούγιας, Άγγελος Ράπτης, Στέργιος Β. Νόλας, Ευάγγελος Νόλας. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα οι χωριανοί: Δημοσθένης Χατζής, Γεώργιος Καζάνας, Χρόνης Δρούγιας, Ιωάννης Βραζιτούλης, Ζήσης Χατζής, Ιωάννης Χατζής. Και πάνω απ’όλους ο χωριανός Παπα Θανάσης της Μονής Ντουραχάνης.
Σ’ αυτούς αξίζει προπαντός ο έπαινος και είναι άξιοι κάθε μνείας. Χωρίς αυτούς –και τους Οικολόγους– ίσως ο Αώος να ήταν σήμερα ένα απλό ξερόρεμμα.