Μάχιμοι Αστυνομικοί, όχι γραφιάδες…

on .

(Με αφορμή τις αντιδράσεις για την επιστροφή  Συνοριοφυλάκων)

*  Με συναισθήματα ικανοποίησης υποδέχθηκαν οι πολίτες των ακριτικών περιοχών- και όχι μόνο- την απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρη Τσακνάκη να διατάξει την επιστροφή των συνοριοφυλάκων στις θέσεις για τις οποίες προσελήφθησαν.
Πρόκειται για μια απόφαση που «εκθέτει» όσους  που– παρά τις έντονες και χρόνιες  διαμαρτυρίες Δημάρχων, Μητροπολιτών, Αποδήμων κ.α. και την οφθαλμοφανή αποδυνάμωση της ασφάλειας στην παραμεθόριo- είχαν τη «φαεινή ιδέα» να μετακινήσουν στα κέντρα τους συνοριακούς υπαλλήλους.
Βέβαια δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από εκείνους που είχαν αποσπαστεί σε υπηρεσίες της πόλης, αλλά και από συνδικαλιστές, οι οποίοι– αν και δεν θα έπρεπε- επιχειρούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα και τις επιθυμίες συναδέλφων τους, μη λαμβάνοντας υπόψη τους τις εκκλήσεις κατοίκων και φορέων για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην ύπαιθρο.
Με χθεσινές ανακοινώσεις τους, επιχειρούν να δραματοποιήσουν την κατάσταση και οι ίδιοι (!) να προκαλέσουν κλίμα ανασφάλειας και στους κατοίκους των πόλεων, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «βάζει κυριολεκτικά λουκέτο σε καίριες και νευραλγικές υπηρεσίες μας», όπως εμφατικά αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων.
 Αντιπαρερχόμεθα το άτοπο της δημόσιας ανακοίνωσης των συνδικαλιστών, με την οποία   «διαφημίζουν» τη μείωση – κατ’ αυτούς-  της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας, που  εντείνει την ανασφάλεια των κατοίκων και ανοίγει την όρεξη των εγκληματιών, κι αυτό γιατί η πραγματικότητα δεν φαίνεται να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς τους.
Σε επικοινωνία που είχε χθες ο «Π.Λ.» με τον  Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο, Δ. Τσακνάκη  η θέση του ήταν σαφής:  «Η εντολή που έδωσα αφορά  όσους  απασχολούνται  σε γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία και όχι εκείνους που έχουν τοποθετηθεί σε μάχιμες υπηρεσίες, όπως «ΔΙΑΣ», ΟΠΚΕ, Ασφάλεια, μη επανδρωμένα τμήματα». Μάλιστα ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ήταν απόλυτα ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, καθώς δεν πέρασε και πολύς καιρός από τότε που διετέλεσε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου.
Η υπερσυγκέντρωση αστυνομικών στα Αστυνομικά Μέγαρα,  ήταν άλλωστε ένα θέμα που έχει απασχολήσει και την  Ηπειρωτική  κοινωνία, αλλά  και  εκείνους τους αστυνομικούς που δίνουν μάχες στους δρόμους και στα σύνορα, αισθανόμενοι-  και λογικά -αδικημένοι από τις αθρόες, όπως έλεγαν, τοποθετήσεις συναδέλφων τους  στα γραφεία.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, αναφέρει ότι από το 2008 και μετέπειτα, οι μεταθέσεις στην Ήπειρο ήταν απειροελάχιστες έως και μηδενικές. Αυτό είναι αληθές,  μόνο που– σύμφωνα με έχοντες άμεση γνώση για τα της Αστυνομίας- οφείλεται στο γεγονός ότι είναι υπερκαλυμμένες οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, ανεξάρτητα του τι υποστηρίζουν δημόσια οι συνδικαλιστές.
Βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα των αποσπάσεων στον Έβρο, αλλά όπως έλεγαν χθες αναγνώστες, που επικροτούσαν την απόφαση του  Αρχηγού της ΕΛΑΣ, τα κενά που δημιουργούνται από αυτές, είναι μικρότερα  από εκείνα που υπάρχουν εξαιτίας των αποσπάσεων αστυνομικών  σε «επισήμους» ή και για τη φύλαξη «στόχων», που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αποτελούν από παλιά ακόμη ικανοποίηση ρουσφετιών  και αργομισθίες.
Οι μόνοι ασφαλώς που δεν φταίνε είναι οι ευνοημένοι – αποσπασθέντες. Την ευθύνη φέρουν ακεραία, τόσο εκείνοι που αποδέχονται να έχουν αστυνομικούς- συνοδούς, μη προσφέροντας καμία στην ουσία υπηρεσία, όσο και οι κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Οι τελευταίες, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, ανακοινώσεις, υποσχέσεις για επανεξέταση όλων των αποσπάσεων αυτής της κατηγορίας (από την εποχή Πολύδωρα ακόμη) και ότι οι αστυνομικοί θα επέστρεφαν σύντομα σε μάχιμες υπηρεσίες, όλα έμειναν στα λόγια!
***
Από όσα προαναφέραμε, εκείνο που προκύπτει, είναι ένα: Επιτέλους πρέπει να ισχύσει το «ο καθείς εφ ώ ετάχθη». Αν δηλαδή οι συνοριοφύλακες που δεν προσφέρουν αστυνομικό έργο επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, αν οι αποσπασμένοι από τον Έβρο επιστρέψουν στα Γιάννενα και αν οι τοποθετημένοι σε θέσεις αργομισθίας,  επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία, σαφώς και θα υπάρξει ενίσχυση  των αστυνομικών δυνάμεων, βελτίωση της ασφάλειας στις παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να υποβαθμίζεται το αστυνομικό έργο μέσα στις πόλεις.  
Με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έγινε το πρώτο βήμα. Περιμένουμε να γίνουν και τα επόμενα, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί με αντικειμενικά και μετρήσιμα στοιχεία, η πραγματική κατάσταση σε έμψυχο υλικό της ΕΛ.ΑΣ. Και έπεται η συνέχεια…