Η ενημέρωση δεν αρκεί για να σωθεί η Παμβώτιδα!

on .

ΑΠΟΨΕΙΣ

   Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ

* Τους πολίτες, το επιχειρηματικό κοινό και γενικά όλους μας πιστεύω ότι όποιος τους ενημερώνει, αυτός τους επηρεάζει κιόλας. Αναφέρω ως παράδειγμα, τους δημοσιογράφους των Μ.Μ.Ε. ( ημερήσιος  Τύπος,  τοπική Τηλεόραση), τους επιστημονικούς φορείς (Επιμελητήρια), τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα,  τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις Εταιρείες που ασχολούνται με τεχνικές υπηρεσίες και εμπορία.  
Όμως, τα μέτρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών δεν αποτελούν μία πλήρη και οριστική λύση του προβλήματος. Ναι, να πληροφορούμε και να  ενημερώνουμε  υπεύθυνα το κοινό  για τους πραγματικούς  κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον, όμως πέρα απ’ αυτό ως φορείς δεν πρέπει να είμαστε απλά μοιραίοι και άβουλοι ταυτόχρονα!
Το τελευταίο διάστημα, είναι πασιφανές ότι με τις πράξεις μας στα Γιάννενα δεν σεβόμαστε το περιβάλλον. Αυτά τα χρόνια έχουν επισημανθεί από πολλές Μελέτες, (Επιστημονικών φορέων, Δήμου, Περιφέρειας, Πανεπιστημιακές, Περιβαλλοντικές κ. λ. π.) και από τα Μ.Μ.Ε. (ημερήσιος  Τύπος, τοπική Τηλεόραση), ότι η Λίμνη Ιωαννίνων Παμβώτιδα και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας του Λεκανοπέδιου μας απειλείται έντονα από υγρούς ρύπους, μέσω των τάφρων και καταβοθρών που απορρέουν σε αυτούς.
Η Παμβώτιδα και ο υδροφόρος ορίζοντας του Λεκανοπεδίου δέχονται έντονες πιέσεις από τις δραστηριότητες ενός μεγάλου τμήματος  της πόλης Ιωαννίνων και του Α/Ν.Α. και Ν/Ν.Δ. τμήματος του Λεκανοπέδιου κυρίως από αστικά λύματα, όμβρια νερά, γεωργικές καλλιέργειες, πτηνοτροφία, κτηνοτροφία, βιομηχανία, βιοτεχνία, αστικά και βιομηχανικά απορρίμματα.  
Διαχείριση και αποτελεσματικός έλεγχος των ρυπαντικών φορτίων, που επιβαρύνουν την λίμνη και τον  υδροφόρο ορίζοντά μας δεν υπάρχει, όπως:
* μείωση των ρυπαντικών φορτίων που καταλήγουν στην λίμνη και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με εφαρμογή μέτρων στις εκβολές απορροής των στραγγιστικών τάφρων και ρεμάτων του Λεκανοπέδιου που αποστραγγίζονται στους αναφερόμενους αποδέκτες.
* εφαρμογή προγραμμάτων έλεγχου της αγροτικής ρύπανσης.
* σταδιακή μεταφορά τυχόν πλέον ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
* εφαρμογή συστημάτων απορρύπανσης, Μ.Ε.Ρ. (μονάδες ελέγχου ρύπανσης ) για τα όμβρια.    
* εφαρμογή  συστημάτων απορρύπανσης στις λοιπές δραστηριότητες (βιομηχανία, βιοτεχνία).
* γενικά έλεγχος της αστικής ρύπανσης από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες του Λεκανοπεδίου.
Τα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας  και της ποιοτικής κατάστασης των νερών της, καθορίζονται από τα νερά που οδεύουν προς την λίμνη με τα αποστραγγιστικά αυλάκια, τους αγωγούς ομβρίων, τις απορροές από το όρος Μιτσικέλι και τα νερά της βροχής. Αυτά είναι και τα νερά που την  ανανεώνουν, εάν λοιπόν αυτά είναι ρυπογόνα τι θα συμβεί;
Προσοχή λοιπόν, γιατί το υπόλοιπο ρυπαντικό  φορτίο που δεν αποχετεύεται έμμεσα ή άμεσα στους δύο προαναφερθέντες αποδέκτες, διηθείται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του Λεκανοπεδίου μας. Ο ορίζοντας αυτός είναι ο τελικός αποδέκτης μέρους των ρυπαντικών φορτίων, των διαφόρων ρύπων που διατίθενται στο έδαφος.
Δυστυχώς, οι λέξεις Περιβάλλον – Προστασία – Καθαριότητα είναι έννοιες που αρκετοί  είναι βέβαιο ότι τις αγνοούν στον τόπο μας.

*Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής, πρ. υπάλληλος της Δ/νσης Τενχικών Υπηρεσιών Π.Ε.Η., Τμήματος Εγγειοβελτιωτικών Έργων.