Η Τεχνολογία «κιβωτός» της ιστορίας μας!..

on .

Απόψεις

  Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

* Με μεγάλη μου χαρά ενημερώθηκα για την κίνηση που πραγματοποιείται στον Δήμο Τρίπολης για την ψηφιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού του αρχείου. Μια τέτοια κίνηση δείχνει πως ο Δήμος δεν έχει παραμελημένο τον πολιτισμό του, αλλά έχει την διάθεση, την τεχνολογία, τα μέσα για να κάνει κάτι που ελάχιστοι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν κάνει.
Καταρχήν αυτό σημαίνει πως υπάρχουν οι πόροι. Με την σειρά του αυτό δείχνει πως τα οικονομικά του Δήμου είναι τακτοποιημένα ή βρέθηκαν οι πόροι (ΕΣΠΑ) και αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό. Δεύτερον, ο Δήμος αγκαλιάζει την ιστορία του και την προστατεύει και δεν την αφήνει έρμαιο του χρόνου και των τυχάρπαστων.
Βασικός στόχος του έργου αυτού, είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιοποίησης και η τεκμηρίωση του υλικού, καθώς και η ανάπτυξη, μιας κατάλληλα δομημένης και οργανωμένης διαδικτυακής δομής, για την ηλεκτρονική προβολή και ελεύθερη ανάκτηση των αρχείων από κάθε πολίτη. Ταυτόχρονα όμως η πολιτιστική κληρονομιά του (κάθε) Δήμου προστατεύεται από την φθορά του χρόνου. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις δυνατότητες που δημιουργούνται στον Δήμο και στους δημότες μέσα από μια τέτοια κίνηση.
Η χρήση των αρχείων για μελέτη, προβολή, ανάδειξη, γίνεται πολύ πιο εύκολη και γρήγορη με χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ένα τέτοιο έργο, μια τέτοια κίνηση, αλλάζει το ‘παιχνίδι’ ριζικά. Βελτιωμένη ποιότητα πληροφοριών και πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό, ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες τοπικού ή και κεντρικού επιπέδου, πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες που δεν θα ήταν δυνατό να προσφερθούν εκτός δικτύου, ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων αποστάσεων, δυνατότητα προσπέλασης πολλαπλών υπηρεσιών μέσω ενός μόνο σημείου πρόσβασης, εξοικονόμηση πόρων από μετακινήσεις που τώρα πια δεν κρίνονται αναγκαίες, ταχεία και ποιοτική εξυπηρέτηση είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που φέρνει μαζί της μια τέτοια κίνηση.
Και όλα αυτά την στιγμή που ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε πως τα κέρδη του αυξήθηκαν κατά 2 –περίπου- δις λίρες από την στιγμή που ξεκίνησαν οι online δημοπρασίες, δημοπρασίες που γίνονται από το διαδίκτυο με ενδιαφερόμενους από όλον τον πλανήτη που έχουν την θέληση (και τα χρήματα) να αποκτήσουν κάποιο αριστούργημα τέχνης.
Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως η τεχνολογία είναι εδώ για να μας βοηθήσει και συγχρόνως για να βοηθήσει το παρελθόν μας να επιβιώσει, να προσαρμοστεί. Είναι λυπηρό να μπαίνει κάποιος σε ένα μουσείο, σε αποθήκες και γραφεία και να βλέπει χιλιάδες κιτρινισμένες, στοιβαγμένες ανάμεσα σε φακέλους, τσαλακωμένες σελίδες-κομμάτια της τεκμηρίωσης των αντικειμένων στην εποχή που τα πάντα γίνονται από τον υπολογιστή. Γράψτε λάθος, από το κινητό μας! Η κίνηση αυτή του Δήμου Τρίπολης θα έπρεπε να αποτελεί κομμάτι μιας γενικής συντονισμένης κίνησης του κράτους για να θωρακίσει την ιστορία μας και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Να υπάρξουν οι πόροι, οι συνθήκες το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το παρελθόν μας επιστημονικά.
Προτού δώσω συγχαρητήρια στον Δήμο Τρίπολης για την πολιτιστική του δράση, εύχομαι αυτή να αποτελέσει πιλότο και ερέθισμα και αφορμή για όλους τους άλλους Δήμους και (μουσειακούς) οργανισμούς για να κάνουν το ίδιο. Τα Γιάννενα δεν υστερούν σε τίποτα από τον Δήμο Τρίπολης και από τον κάθε Δήμο. Είναι στο χέρι μας όμως εάν θα μπούμε σε μια νέα εποχή αφού μας έχουν «καλέσει» οι άλλοι ή αν θα επιβεβαιώσουμε τον χαρακτηρισμό που θέλει τους Γιαννιώτες πρωτοπόρους και τα Γιάννενα «την πόλη των γραμμάτων και των τεχνών».