Πρώτα έλεγχος και μετά εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων!..

on .

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Πρώτα έλεγχος και μετά εκλογή
νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων!..

 Τι αναφέρουν οι κ.κ. Σπ. Εργολάβος
και Φρ. Πούρλης

• Να μην εκλεγεί Μητροπολίτης αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το «τοπίο» στην Μητρόπολη Ιωαννίνων μέσω συστηματικού ελέγχου στα οικονομικά της και στα Κληροδοτήματα που αυτή διαχειρίζεται, τονίζουν σε κοινή επιστολή τους οι κ.κ. Σπύρος Εργολάβος, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων και Φρίξος Πούρλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, συντασσόμενοι απόλυτα με όσα αναφέρονταν σε πρόσφατο κύριο άρθρο του «Π.Λ.». Πιο αναλυτικά, οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης αναφέρουν τα ακόλουθα:

* Διαβάσαμε με πολλή προσοχή και ανάλογο ενδιαφέρον το βαρυσήμαντο πρωτοσέλιδο άρθρο του «Π.Λ.» (18-6-2014) με τίτλο: "Εκλογή Μητροπολίτη, αφού πρώτα καθαρίσει το τοπίο".
Δε νομίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες σ’ αυτή την πόλη και σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων που να διαφωνούν με την παραπάνω πρότασή σας. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχή αρθρογραφία που δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο, εντείνονται καθημερινά οι ανησυχίες των πολιτών για το μέλλον αυτής της ιστορικής Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Ανησυχίες εντελώς δικαιολογημένες, αν κρίνουμε τον τρόπο που το επίσημο Κράτος αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το θέμα του ελέγχου των Κληροδοτημάτων που διαχειρίστηκε η Μητρόπολη – χωρίς να έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα – καθώς επίσης και από τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της Εκκλησίας μας αντιμετώπισε μέχρι τώρα αυτό το σοβαρό θέμα.
Πολλά είναι τα γεγονότα που συνηγορούν στην αύξηση των ανησυχιών και στον – κατ’ ανάγκη – προβληματισμό των πολιτών. Αναφερόμαστε στα πιο βασικά από αυτά:
α) Αναλαμβάνει τοποτηρητής της Μητρόπολης ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος – χωρίς αυτό να προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας που αποτελεί και νόμο του Κράτους – επικαλούμενος "τα ιδιαίτερα και μεγάλα προβλήματα" που απασχολούν τη Μητρόπολη. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι ασφαλώς θρησκευτικά· είναι προβλήματα οικονομικά· αυτά δεν αφορούν τη Μητρόπολη· αφορούν τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου, Γ. Τούλη) και τις Σχολικές περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, που διαχειρίστηκαν, ανεξέλεγκτα μέχρι τώρα οι μητροπολίτες και τα οποία ο εκλιπών μητροπολίτης οδήγησε σε χρεοκοπία.
β) Ερίζουν ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, όπως έγραψε η εφημερίδα σας, και ο αθηναϊκός τύπος για το πρόσωπο που πρέπει να εκλεγεί μητροπολίτης Ιωαννίνων. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιο "ενδιαφέρον", και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί.
γ) Αναγκάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Ιωαννίνων, να δώσει, σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, δύο συνεντεύξεις: μια την ημέρα της κηδείας του εκλιπόντα μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου Σετάκη, και τη δεύτερη κατά το 40θήμερο μνημόσυνο. Στην πρώτη συνέντευξη κάνει λόγο για τις ολέθριες εισηγήσεις του εκλιπόντα μητροπολίτη που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή την Εκκλησία. Στη δεύτερη διεκτραγωδεί την οικονομική κατάσταση που διαπίστωσε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, και στα Ιδρύματα που αυτή διαχειρίζεται, και τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτά τα "Ιδρύματα" δεν ανήκουν στη Μητρόπολη. Ανήκουν στο λαό των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, είναι καρπός μόχθων και θυσιών ολόκληρης της ζωής των Ευεργετών μας, και αυτά τα "Ιδρύματα" οδήγησε στην καταστροφή ο εκλιπών μητροπολίτης, με τους διορισμένους απ’ τον ίδιο ανθρώπους του περιβάλλοντός του, που αποτελούν, όπως πολύ σωστά γράφετε στο άρθρο σας, "το θολό τοπίο που πρέπει πρώτα – πριν απ’ την εκλογή του νέου μητροπολίτη – να καθαρίσει".
δ) Υπάρχουν σε εκκρεμότητα, έπειτα από συνεχείς παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα που τόσο λοιδορήθηκε από τον εκλιπόντα μητροπολίτη και από το περιβάλλον του δύο εισαγγελικές παραγγελίες προς τα αρμόδια ελεγκτικά κρατικά Όργανα (ΣΔΟΕ – Οικονομική Επιθεώρηση), μια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μια των Οικονομικών Εισαγγελέων, για συστηματικό Οικονομικό και Διαχειριστικό Έλεγχο των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων και των Σχολικών περιουσιών της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Και οι δυο αυτές παραγγελίες παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκτέλεστες. Ποιες "άνωθεν παρεμβάσεις" τις εμποδίζουν, και γιατί;
ε) Στο πρώτο νομοσχέδιο για τα Κληροδοτήματα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, καταργούνταν τα τρία διατάγματα (δύο του Παγκάλου, και ένα του 1933) με τα οποία διατηρήθηκε σε ισχύ, στην πόλη μας, και μόνο σ’ αυτή, αυτό το αντισυνταγματικό και παράνομο, καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης των Κληροδοτημάτων από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, και έγινε νόμος του κράτους (4182/2013) η διάταξη αυτή απαλείφθηκε, και ορίζεται ότι αυτό μπορεί να γίνει με προεδρικά διατάγματα. Αυτό έγινε με παρέμβαση σκοτεινών κύκλων που δρουν στο παρασκήνιο, καθώς επίσης εξωθεσμικών και, δυστυχώς, και θεσμικών παραγόντων.
Έπειτα απ’ τα παραπάνω, με βάση την πρότασή σας που ξεκάθαρα και ευθαρσώς διατυπώνετε στο άρθρο σας, με τίτλο: "Εκλογή μητροπολίτη, αφού πρώτα καθαρίσει το τοπίο" είναι ανάγκη, πολιτικοί της περιοχής και πολίτες, να απαιτήσουν από την Εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία, πριν απ’ την εκλογή και την εγκατάσταση του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων, "να καθαρίσει το τοπίο", πράγμα που σημαίνει:
1) Να εκδοθούν άμεσα από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος 4182/2013 για τα Κληροδοτήματα, (άρθρο 82) να εκκαθαριστούν τα Κληροδοτήματα και οι Σχολικές Περιουσίες που διαχειρίζεται η Μητρόπολη, χωρίς να της ανήκουν, και να αποδοθούν εκεί που οι διαθέτες, το Σύνταγμα και οι νόμοι που συμφωνούν με αυτό, ξεκάθαρα ορίζουν, ώστε να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και η νομιμότητα στην πόλη μας, και να ανήκουμε και εμείς στο περιβόητο "συνταγματικό τόξο".
2) Να εκτελεστούν άμεσα, με εντολή του νέου υπουργού Οικονομικών, οι δυο Εισαγγελικές Παραγγελίες για συστηματικό οικονόμο – διαχειριστικό έλεγχο των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων και των Σχολικών περιουσιών της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, για να έλθει στην επιφάνεια, και να γνωρίζουμε οι πολίτες, η τραγική οικονομική κατάσταση αυτών των Κληροδοτημάτων, για την οποία μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στις δύο συνεντεύξεις του. Ο έλεγχος αυτός να γίνει αποκλειστικά από εξειδικευμένα Όργανα του ΣΔΟΕ.
Έτσι μόνο θα αποκαλυφθεί το τεράστιο οικονομικό "έγκλημα" που διαπράχθηκε σε βάρος της πόλης και των Ευεργετών της, και θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι υπεύθυνος γι’ αυτό το  "έγκλημα" δεν είναι μόνο ο εκλιπών μητροπολίτης – με τις υψηλές προστασίες που είχε – αλλά και όλοι όσοι, διορισμένοι απ’ τον ίδιο σε παράνομες διοικήσεις,  συνεργούσαν σ’ αυτό το έγκλημα.
Εμείς, ως μέλη της Επιτροπής Αγώνα, είμαστε στη διάθεση των Ελεγκτικών Οργάνων, να παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία από τα οποία αποκαλύπτονται οι μέχρι τώρα παρανομίες, αυθαιρεσίες και καταχρήσεις στη διοίκηση και διαχείριση αυτών των Κληροδοτημάτων.
3) Να απομακρυνθούν από τη Μητρόπολη, με παρέμβαση άμεση του Αρχιεπισκόπου – Τοποτηρητή, όλα εκείνα τα πρόσωπα που συνιστούν και εμπεριέχονται σ’ αυτό "το θολό τοπίο" που, είναι κοινή απαίτηση, άμεσα "να καθαρίσει".
4) Να διερευνηθούν, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στο άρθρο σας, όλα τα σκάνδαλα που σχετίζονται με το χώρο της Μητρόπολης, όπως αυτό του Αρχιμανδρειού και να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που συνθέτουν αυτά τα σκάνδαλα.
Εδώ όμως θέλουμε με έμφαση να επισημάνουμε προς όλες τις αρμόδιες πολιτικές και δικαστικές αρχές ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλόνισε τους κατοίκους της πόλης, αυτά τα χρόνια, είναι το σκάνδαλο με την ανακαίνιση των Μονών της Νήσου των Ιωαννίνων, για την οποία διατέθηκαν, χωρίς κανένα έλεγχο, στο όνομα μάλιστα του "θρησκευτικού τουρισμού"! δισεκατομμύρια δραχμές από εθνικούς πόρους και κοινοτικά κονδύλια. Είναι διάχυτη η γνώμη στους πολίτες – εμείς μάλιστα επανειλημμένα εγγράφως το είχαμε καταγγείλει χωρίς να πάρουμε καμιά απάντηση – ότι ορισμένα από αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στους σκοπούς που προορίζονταν. Είναι ανάγκη αυτή η διάχυτη γνώμη να διασκεδαστεί, ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο.
Και όχι μόνο αυτό.
Παρακολουθούμε από το 2011 και μετά παρόμοιες δραστηριότητες με τις Μονές της Νήσου, που προέρχονται από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία παραμένει – είναι η μόνη – ακλόνητη στη θέση της. Ήδη πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι διατίθενται 2.200.000 ευρώ για το Σκευοφυλάκιο που σκοπεύει να δημιουργήσει η Μητρόπολη. Ποσό τεράστιο για μια χρεοκοπημένη χώρα.
Ο συμπατριώτης μας υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας οφείλει, με εξειδικευμένα, για το θέμα αυτό, πρόσωπα να το ελέγξει από κάθε άποψη και να μη διατεθεί κανένα χρηματικό ποσόν, προτού εξασφαλιστεί ο εξονυχιστικός τεχνικός και οικονομικός έλεγχος των ποσών που θα διατεθούν και πριν δημοσιευτούν, έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο, τα ποσά τα οποία έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για την ανακαίνιση των Μονών Νήσου και Τσούκας. Το γεγονός ότι "φορέας του έργου", όπως αναγράφηκε είναι η Μητρόπολη, εμάς μας εμβάλλει σε ανησυχίες, καθώς αναλογιζόμαστε, όπως σωστά γράφετε, "το θολό τοπίο" και "τις σκιές του παρελθόντος".
Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα:
Αν τα παραπάνω δεν προηγηθούν από την εκλογή και την εγκατάσταση του νέου μητροπολίτη, αν δεν εξασφαλιστούν με ευθύνη της Εκκλησιαστικής και Πολιτικής Ηγεσίας οι προϋποθέσεις ώστε η Μητρόπολη Ιωαννίνων να πάψει – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – να είναι "Οίκος Εμπορίου" και να γίνει "Οίκος του Θεού", όπως είναι ο προορισμός της, τότε "Το τοπίο" της Μητρόπολης και με το νέο μητροπολίτη, δε θα είναι απλώς "θολό" όπως γράφετε στο άρθρο σας, αλλά θα είναι ζοφερό.
Τότε η ευθύνη δε θα βαρύνει μόνο την Ιεραρχία που θα εκλέξει το νέο μητροπολίτη. Θα βαρύνει, μαζί μ’ αυτή, την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία που θα εγκρίνει, με διάταγμα την εκλογή του, θα βαρύνει τους τοπικούς μας άρχοντες – και πρώτον απ’ όλους το Δήμο Ιωαννιτών – θα βαρύνει πάνω από όλους αυτούς εμάς τους πολίτες.
Αρκετά πράγματα ανεχτήκαμε μέχρι τώρα γύρω από αυτό το θέμα και μη μας πουν κάποιοι ότι δεν τα γνώριζαν. Και αυτά που ανεχτήκαμε, τώρα τα πληρώνουμε.
Η κρίση που μαστίζει την Ελληνική Κοινωνία – και μαζί μ’ αυτή και τη Μητρόπολη Ιωαννίνων – δεν είναι μονάχα κρίση οικονομική· είναι ταυτόχρονα και πάνω από αυτή κρίση θεσμική, πολιτική, ηθική.
Και γι’ αυτή την κρίση υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας.