ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ» ΤΟ ΤΟΠΙΟ!

on .

ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ» ΤΟ ΤΟΠΙΟ!

H εκλογή του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων τείνει να μετατραπεί από αμιγώς θρησκευτικό – πνευματικό γεγονός, σε κοσμικό και κυρίως οικονομικό με σωρεία παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
  Δεν είναι μόνο οι χειρισμοί και οι διαβουλεύσεις περί του προσώπου που θα εκλεγεί νέος Επίσκοπος, στην ιστορική Μητρόπολη Ιωαννίνων. To μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Ιεραρχία προχωρά, την ερχόμενη Τετάρτη, στην ανάδειξη του διαδόχου του μακαριστού Θεοκλήτου, δίχως από πριν να έχουν ερευνηθεί και διαλευκανθεί ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την Ιερά Μητρόπολη. Δίνεται έτσι η εντύπωση ότι με τις εσπευσμένες διαδικασίες εκλογής, επιχειρείται το "κλείσιμο" αυτών των ζητημάτων. Πρόκειται για όλα εκείνα για τα οποία είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες, ότι θα διερευνηθούν ή αν θέλετε, θα μπουν σε κάποια τάξη, με την ανάληψη από τον Αρχιεπίσκοπο της τοποτηρητείας της Ι.Μ. Ιωαννίνων.
  Το βασικότερο ήταν και είναι να καθαρίσει το θολό σήμερα τοπίο, ώστε ο νέος Μητροπολίτης, όποιος και αν είναι, να ξεκινήσει το έργο του στη Μητρόπολη, σε βάσεις υγιείς χωρίς να τον κατατρέχουν «αμαρτίες» αλλονών. Έτσι απαλλαγμένος από τις σκιές του παρελθόντος, απερίσκεπτος να αφιερωθεί στην άσκηση του ποιμαντικού του έργου και της Διοίκησης της Εκκλησιαστικής επαρχίας.
   Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λειτουργικά- δογματικά ζητήματα, οφείλουμε να επισημάνουμε τρία "κεφάλαια" που έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη γνώμη όσων καλά γνωρίζουν τα του Εκκλησιαστικού χώρου:
   Κεφάλαιο πρώτο, το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ: Το κενό που υπάρχει στη θρησκευτική πνευματικότητα στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι τεράστιο. Το έχει επισημάνει ήδη με άρθρο του ο "Πρωινός Λόγος" προ μιας εβδομάδας, που προκάλεσε πλήθος θετικών σχολίων και ταυτόσημων παρεμβάσεων από πολλούς Ηπειρώτες.
   Κεφάλαιο δεύτερο, το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: Ο μακαριστός Θεόκλητος, για χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τα οικονομικά της Μητρόπολης και των Κληροδοτημάτων της. Ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ακόμη και το Γηροκομείο. Δημόσια δεν δόθηκαν ποτέ απαντήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει. Και ναι μεν, η Εκκλησία, η Μητρόπολη είναι ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα, ωστόσο δεν παύει η διαχείριση των Κληροδοτημάτων να αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία, η οποία- ειδικά μάλιστα για το Γηροκομείο- συνεισφέρει ηθικά και υλικά. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν προ της εκλογής (ή και μετάθεσης) νέου Μητροπολίτη. Όμως για να σταματήσουν άπαξ δια παντός οι ψίθυροι και να απαντηθούν τα όποια ερωτηματικά, θα μπορούσε ο Αρχιεπίσκοπος να ορίσει μια κοινή Επιτροπή αποτελούμενη π.χ. από εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου, του Σ.Δ.Ο.Ε., της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας και των Δήμων, για να εξετάσει και να ανακοινώσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ιερά Μητρόπολη και τα Κληροδοτήματά της.
  Κεφάλαιο τρίτο, οι ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ: Είναι κυριολεκτικά μια «χαίνουσα πληγή» στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, την οποία τόσο ο μακαριστός Θεόκλητος, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος δεν την έχουν «ακουμπήσει» καν. Αναπάντητο ερωτηματικό παραμένει το «γιατί».
  Πρόκειται για τις αλλεπάλληλες κλοπές ανεκτίμητων εκκλησιαστικών κειμηλίων που από το 1985 μέχρι και το 2009 είχαν πάρει τη μορφή επιδημίας στην Ήπειρο, με τις περισσότερες να έχουν γίνει σε ναούς και μοναστήρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.
  Μετά την παρέμβαση του νυν Περιφερειάρχη και τότε Νομάρχη Αλ. Καχριμάνη, που οδήγησε στον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων στο εξωτερικό και την επιστροφή ορισμένων εξ αυτών, στην Ελλάδα, από το 2010 οι κλοπές - ως δια μαγείας- σταμάτησαν!
   Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός, ότι ενώ κινητοποιήθηκαν για τον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων, η πρώην Νομαρχία, πρώην Δήμοι, το Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνικές πρεσβείες, η Ιντερπόλ, η Ελληνική Αστυνομία (αν και σπεύδουσα βραδέως...), έλαμψαν δια της απουσίας τους η Μητρόπολη Ιωαννίνων και η Εκκλησία της Ελλάδος, ακόμη και σε επίπεδο επισπεύδοντος «ενάγοντος». Ανεξήγητη η αδιαφορία αλλά και η σιωπή!
  Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων περίμεναν έως και σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ως τοποτηρητή της Μητρόπολης να δώσει εντολή για έρευνα, μια εξέταση σε εκκλησιαστικό επίπεδο για τις υποθέσεις αυτές, αλλά και για άλλες, όπως π.χ. το λεγόμενο σκάνδαλο του Αρχιμανδρειού, τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι κλοπές σε Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια, την υπόθεση του μακαριστού Πορφύριου της Ιεράς Μονής Τζώρας κ. α..
   Αν αυτά δεν διερευνηθούν ΤΩΡA υπό την εποπτεία του Αρχιεπισκόπου, πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει ο νέος Μητροπολίτης, όσο ικανός κι αν είναι, να ρίξει άπλετο φως στις πολύχρονες, σκοτεινές και ύποπτες υποθέσεις που για δεκαετίες ολόκληρες ταλανίζουν, το ήδη ετοιμόρροπο οικοδόμημα της ιστορικής μας Μητρόπολης;
***
Τα παραπάνω που επιγραμματικά αναφέρουμε και άλλα πολλά που κατά καιρούς αναφύονται, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Οι Ιεράρχες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι εύλογο να αγνοούν «πράγματα και καταστάσεις» στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, την οποία ο μακαριστός Θεόκλητος είχε «στεγανοποιήσει», αποφεύγοντας να προσκαλέσει στα Γιάννενα άλλους μητροπολίτες, ακόμη και στην εορτή του πολιούχου Νεομάρτυρος Γεωργίου.
  Αυτά είναι ακριβώς εκείνα τα ζητήματα που ωθούν σύσσωμη σχεδόν την Ηπειρωτική κοινωνία στο καθολικό αίτημα, όπως ο νέος Μητροπολίτης να είναι άριστος γνώστης στα της τοπικής Εκκλησίας και ακόμη περισσότερο έμπειρος, στιβαρός, με ηθικό και πνευματικό ανάστημα, ώστε να μπορεί να αποκαταστήσει το κύρος της Μητρόπολης.
  Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η αποκατάσταση του κύρους της Μητρόπολης, είναι να ξεκαθαριστούν άπαξ δια παντός οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Για αυτό χρειάζεται χρόνος. Και από την άποψη αυτή πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιεραρχία της Ελλάδος να εξετάσουν σοβαρά την μετάθεση της εκλογής για το Φθινόπωρο, ώστε στο διάστημα που μεσολαβεί να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για την παράδοση της Μητρόπολης στο νέο Μητροπολίτη, απαλλαγμένης από «υπονοούμενα, κραυγές και ψιθύρους».
  Η παρουσία του κ. Ιερωνύμου, ως τοποτηρητή αποτελεί εγγύηση για την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, αλλά και τη χρηστή διοίκηση της Μητρόπολης κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, διότι διαφορετικά θα συνεχίσει να παραμένει σε τέλμα η Ιστορική Μητρόπολη των Ιωαννίνων.
«ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»