Θέλουμε μια Ελλάδα δυνατή μέσα στην Ευρώπη!

on .

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Θέλουμε μια Ελλάδα δυνατή μέσα στην Ευρώπη!

Γράφει η ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ,  υποψ. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.*

*   Η κρίση έγινε αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε, σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, τη σημασία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ζωή  αλλά και το μέλλον μας. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι αυτή η Ε.Ε. περνάει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ώρα λοιπόν ν’ αντιληφθούμε  την  σημασία  των  ευρωεκλογών  της  25ης Μαΐου.
Στο παρελθόν, συχνά αντιμετωπίζαμε την ανάδειξη των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών στο μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται άμεσα από τους λαούς με ελαφρότητα και αδιαφορία.
Χαλαρή ψήφος πια δεν επιτρέπεται από τους λαούς, γιατί διακυβεύονται πολλά  που συνδέουν με την ευρωπαϊκή της πορεία της χώρας μας. Θέλουμε μία Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της και αξιοποιεί την ενιαία αγορά  και το ευρώ. Αυτό σημαίνει μία Ελλάδα της ζωντανής οικονομίας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, να διατηρήσουμε πλεονάσματα που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Γι’ αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε με την ψήφο μας την προοπτική αυτή που δίνει το έργο της κυβέρνησης. Θέλουμε μια Ελλάδα που εμπιστεύονται οι ευρωπαίοι εταίροι και οι διεθνείς χρηματαγορές. Γιατί η εμπιστοσύνη είναι κομβική έννοια για την ανάπτυξη, την πρόοδο σε όλους τους τομείς.
Μην αφήσουμε την χώρα μας στην κρίσιμη αυτή πορεία εξόδου από την κρίση να παγιδευτεί στην ξεπερασμένη αριστερή ιδεολογία του κρατισμού και της παροχολογίας, της επιστροφής στις παθογένειες του παρελθόντος, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στα φοβικά και διχαστικά σύνδρομα των ακροδεξιών κομμάτων και μορφωμάτων.
Παράλληλα, θέλουμε μία Ευρώπη πραγματικά Ενωμένη, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς  και όργανα, με συνοχή, χωρίς διαχωριστικές γραμμές Βορρά και Νότου. Θέλουμε περισσότερη και καλλίτερη Ευρώπη, όχι λιγότερη και αδύναμη.
Εμβάθυνση της Ευρώπης, περισσότερη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική Ευρώπη, σημαίνει πως όλα τα κράτη θα λαμβάνουν ισότιμα τις αποφάσεις, αλλά ότι η φωνή των πολιτών θα εκφράζεται και  θ’ ακούγεται.
Είναι κρίσιμος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής χαράσσονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως με τη συνθήκη της Λισαβόνας, η νομοθετική ισχύς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  έχει ενισχυθεί. Η Ευρωβουλή συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών για όλους τους ζωτικούς τομείς, της νομοθεσίας και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και εγκρίνει ή απορρίπτει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε..
Πλέον η Ευρωβουλή αναδεικνύει τον πρόεδρο της Κομισιόν, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Φυσικά τα κόμματα και οι ευρωβουλευτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να χτίζουν ισχυρές πολιτικές και διαπροσωπικές συμμαχίες μέσα στο πολύπλοκο ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον.   
Έτσι λοιπόν, με την δέσμευσή μας για μία  Ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη αλλά και τις ικανότητές μας μπορούμε να υπηρετήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Προϋπόθεση είναι η συνέχεια της σταθερής πορείας της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο  και την  κατοχύρωση της θέσης μας στην ευρωζώνη. Αυτό είναι και το στοίχημα για την Νέα Δημοκρατία και αυτός είναι ο βασικός προσανατολισμός της παράταξής μας.
Να στείλουμε λοιπόν μήνυμα δημιουργικό αισιόδοξο μέσα από τις  κάλπες για μια Ελλάδα που στέκεται, εκτιμάται και προοδεύει. Αυτό θα κριθεί και από τα κόμματα και από τα πρόσωπα που θα επιλέξουμε και τα οποία θα πρέπει να εκπροσωπούν τις αρχές αυτές που αναφέραμε.
Ας φροντίσουμε να κερδίσουμε ως χώρα και το στοίχημα. Μην ριψοκινδυνεύσουμε τίποτα, μην αφήσουμε στην τύχη τίποτα.

* Η Ρόδη Κράτσα είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.,  Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012