Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΜΑΣ ΘΑΥΜΑΖΕΙ!..

on .

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΜΑΣ ΘΑΥΜΑΖΕΙ!..

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ, Εφέτη επί τιμή

*  Η Πατρίδα μας, ο μικρός αυτός, αλλά ένδοξος, γεωγραφικός χώρος, άντεξε και παρέμεινε άτμητη στον ιστορικό χρόνο. Απέδειξε ότι το χρονικό, αλλά και το πνευματικό και δημιουργικό της άνυσμα, δεν είναι πεπερασμένο, έχει διάρκεια. Έτσι η ιστορική και η πνευματική παρουσία του Ελληνικού Έθνους εξακολουθεί να γοητεύει τους λαούς της υφηλίου. Στους τριάντα αιώνες ζωής του το Ελληνικό Έθνος έθεσε, κατά κοινή – παγκόσμια ομολογία, τις βάσεις όλων των επιστημών, θεωρητικών – ανθρωπιστικών και πρακτικών – τεχνολογικών, με αποτέλεσμα να θεωρείται το λίκνο του πολιτισμού. Τούτο δεν αποτελεί ούτε έπαρση για την προγονική μας δόξα, ούτε προγονοπληξία, όπως θέλουν μερικοί να κατηγορούν τους Έλληνες.
Ευλόγως επομένως διερωτάται η εφημερίδα αυτή (Πρωινός Λόγος – Διαδόσεις – ΜΑΤ, της 17-4-2014), χαρακτηριστικό γνώρισμα, ειδοποιός διαφορά, της οποίας είναι η υγιής δημοσιογραφία, η ευπρέπεια του ύφους και η λαμπρότητα του ήθους, όπως αυτά υπαγορεύονται από την πολιτική ηθική και τους άγραφους νόμους της δημοσιογραφικής δεοντολογίας… «Μήπως πρέπει να ζητήσουμε πνευματικά δικαιώματα από τους λαούς που έχουν στη γλώσσα, στον πολιτισμό ή στην δημοκρατία τους κάτι ελληνικό…».
Και δεν παρίσταται χρεία να ερωτηθεί ούτε η Ρεπούση, ούτε ο Δήμου. Είναι αδιάφορη η γνώμη τους και η «σοφία» τους. Για τους «προβεβηκότες τη ηλικία», οι οποίοι γαλουχήθηκαν με την ιδέα της Πατρίδας, είναι αρκετό το ότι ξένοι διανοούμενοι, όπως ο πρώτος Καγκελάριος και θεμελιωτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Konrad Adenauer, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το έτος 1961, προς τον Γερμανικό λαό, τόνιζε τις διαχρονικές αρχές, οι οποίες πηγάζουν από την αρχαιοελληνική γραμματεία (ΠΛ – κύριο άρθρο, της 25-12-2010). Αλλά και προσφάτως η γερμανίδα ιστορικός της επιστήμης Leonora Seeling σε ένα δοκίμιό της, με τίτλο “5 Cent, um Griechenland zu retten”, το οποίο κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το 2011, κατά μετάφραση της Κικής Αλατζόγλου - Θέμελη, τονίζει με έμφαση… «Ζούμε και κινούμαστε στον διανοητικό χώρο της Ελλάδας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μιλάμε ελληνικά χωρίς να το ξέρουμε, το όνομά μας, το νόμισμά μας, η θρησκεία μας, οι επιστήμες μας, οι ιδέες μας, ηχούν ελληνικά». Και με μία αξιοθαύμαστη τέχνη συλλέγει και αναδεικνύει τον πλούτο των ελληνικών λέξεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται από όλους σχεδόν τους λαούς, ιδίως εσχάτως στην περίφημη «Google». Ενδεικτικώς παραθέτω ψήγματα από τον θησαυρό αυτό της Seeling… το δημιούργημα του Πλάτωνα, η έννοια «ιδέα», σημειώνεται στην  Google στα μεν αγγλικά 306 εκατ. φορές και στα γερμανικά 67 εκατ. φορές, …ο «Ευκλείδιος Κανών» έχει 60 εκατ. καταχωρήσεις, …η λέξη του Εύδοξου και του Ευκλείδη «αναλογία» σημειώνεται 51 εκατ. φορές... η αρχαιοελληνική λέξη «φιλοσοφία» εμφανίζεται 94 εκατ. φορές και τόσες άλλες ελληνικές λέξεις, όπως «βιολογία», «τεχνολογία», «δημοκρατία», «ιστορία», «έρως» κλπ. Και είναι αλήθεια, ότι ο τίτλος του βιβλίου μάλλον το αδικεί, γιατί σκοπός της Seeling δεν είναι, κοστολογώντας τις χρησιμοποιούμενες ελληνικές λέξεις, να συγκεντρωθούν χρήματα (5 λεπτά του ευρώ για κάθε λέξη) για να σωθεί η Ελλάδα, υπό τύπον «πολιτιστικού φόρου» ή και «πνευματικών δικαιωμάτων». Αντιθέτως ο λόγος της είναι παραινετικός προς του έλληνες πολίτες …«Πολίτες της Ελλάδος, σας συνέστησαν κάποτε από τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να πουλήσετε τα νησιά σας - κάτι φοβερό - ποτέ δεν θα πουλήσετε τη γη σας! Σ’ αυτή την γη δημιουργήθηκε ο πολιτισμός που σήμερα μας τρέφει… την έχετε φυλάξει ως «κόρην οφθαλμού»… την έχετε κάνει να βλαστήσει η ελιά…». Και αφού αναφέρεται στους συμπατριώτες της γερμανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι παριστάνουν τους «Αποστόλους της ηθικής», τους υπενθυμίζει «Auf Gnt Deutsch» (κατά λέξη σε καλά γερμανικά, μεταφορικώς όμως έξω από τα δόντια), ότι… «Στην Γερμανία πολιτικοί δωροδοκούνται από συγκροτήματα φαρμακοβιομηχανιών και από μεγάλες οικοδομικές εταιρείες ή εξαγοράζονται ευχαρίστως… η διαφθορά είναι προνόμιο - στολίδι της γερμανικής ελίτ, των υψηλών στρωμάτων της γερμανικής κοινωνίας…».
Φαίνεται ότι ένα μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής ιδίως διανοήσεως πιστεύει στις διαχρονικές αυτές αρχές, οι οποίες πηγάζουν από την αρχαιοελληνική γραμματεία. Άλλωστε αυτό είναι πιστεύω και το «μήνυμα» της Seeling, ότι δηλαδή η ανάδειξη και η συλλογή των χρησιμοποιουμένων ελληνικών λέξεων και εννοιών αποτελεί φόρο τιμής προς τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική επιστήμη. Ακόμα δε και ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως καθαρώς μόνο «Οικονομικό δημιούργημα», αλλά προταρχικώς θα πρέπει να αποτελέσει πολιτισμική ενότητα με κεντρικό στόχο την δημιουργία πολιτισμικής συνειδήσεως.
Ας αφυπνισθούν και οι ηγήτορες της Ελλάδας και ας αναδιφήσουν την ιστορική πορεία μας. Ας εμφυσήσουν στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό την υπερηφάνεια και την αγαπημένη λέξη του Πλάτωνα, την «αρετή» …«Ούκ έστιν αρετής κτήμα τιμιώτερον».  Σ’ αυτή περικλείονται συνενωμένες οι έννοιες της δικαιοσύνης, της σοφίας, της συνέσεως, της αξιοσύνης, της γενναιότητας κ.λ.π.