«Μεσσίες» εν δράσει...

on .

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Μεσσίες» εν δράσει...

Της ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΑΣΗ, Φιλολόγου

*  Η Ελληνική Πολιτεία ετοιμάζεται να φέρει σε πέρας τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών του Μαΐου του 2014 για την ανάδειξη νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων αλλά και βουλευτών που θα την εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε τους διάφορους «σωτήρες» να ξεχύνονται στους δρόμους, στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ, υποσχόμενοι για άλλη μία φορά τη λύτρωση και τη σωτηρία του λαού από τα κάθε είδους δεινά που, όμως, αυτοί τα έχουν προκαλέσει και συσσωρεύσει στις πλάτες του. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στο φαινόμενο του Μεσσιανισμού που εδώ και αρκετές δεκαετίες σε συνδυασμό με τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την προπαγάνδα των επαγγελματιών πολιτικών έχουν καταστρέψει τη δημοκρατία στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πλέον η δυσλειτουργία της.
Με πίκρα διαπιστώνουμε πως σε περιόδους βαθιάς κρίσης, όταν τα αδιέξοδα σε μία κοινωνία φαντάζουν ανυπέρβλητα, οι θεσμοί παρουσιάζονται αποδυναμωμένοι και το σύστημα αξιών χρεωκοπημένο. Σε τέτοιες κοινωνίες, λοιπόν, η απογοήτευση των πολιτών δημιουργεί το κατάλληλο ψυχικό κλίμα για την εμφάνιση του Μεσσιανισμού, ο οποίος ανατροφοδοτεί την ελπίδα και την προσδοκία.
Δυστυχώς, συμβάλλουν και τα ΜΜΕ τα οποία χειραγωγούν τα πλήθη προβάλλοντας συγκεκριμένα πρόσωπα ως χαρισματικά, μυθοποιώντας τα, προκαλώντας φαινόμενα προσωπολατρίας και φανατίζοντας την απαίδευτη μάζα που παραληρεί στη θέα ή στο άκουσμα των λόγων του εκάστοτε «Μεσσία».
Όμως, η αναμονή της σωτηρίας από εξωατομικούς παράγοντες οδηγεί σε μια μοιρολατρική στάση ζωής. Οι άνθρωποι που εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους για λύτρωση σε «Μεσσίες» είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τη ζωή τους και, συνεπώς, γίνονται άθυρμα στα χέρια όσων θα αναλάβουν για λογαριασμό τους το βάρος των αποφάσεων και των ευθυνών.
Αναμφισβήτητα φαίνεται πως ο Μεσσιανισμός αποτελεί ιδεολογία ολοκληρωτική και αντιδημοκρατική. Φοράει προσωπείο, κηρύσσει την υπεροχή ενός εκλεκτού σε αντίθεση με τη δημοκρατία που αναγνωρίζει την ξεχωριστή αξία και στηρίζεται στην ελεύθερη δράση και συμμετοχή κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Αντ’ αυτού οι «Μεσσίες» υποδουλώνουν τα άτομα, καταπατούν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα τους.
Στόχος του Μεσσιανισμού είναι η επικράτηση φαινομένων συγκεντρωτισμού των εξουσιών σε μειοψηφίες και η πολιτική αποδυνάμωση του λαού. Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία έχει μετατραπεί σε άβουλη μάζα η οποία έχει χάσει την πνευματική ελευθερία της, με αποτέλεσμα να φθίνει η συμμετοχή της σε σημαντικές αποφάσεις. Δέχεται τις συνέπειες τις οπαδοποίησής της και της αδυναμίας της να απεγκλωβιστεί από τον κλοιό των υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα και των σοφισμάτων των επίδοξων λυτρωτών της.
Βαθύτατα πιστεύω πως έφτασε η ώρα για το συνειδησιακό, πνευματικό ξεσηκωμό των Ελλήνων, ιδιαίτερα τώρα που ματώνουν καθημερινά εξαιτίας του εμπαιγμού που δέχονται από τους «Μεσσίες». Αυτό που προέχει είναι να αντιληφθεί ο λαός μας πως η σωτηρία ενός έθνους έρχεται μέσα από την ελεύθερη επιλογή και ενεργοποίηση των πολιτών του πάνω σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και όχι ακολουθώντας τυφλά τους λυτρωτές. Εξάλλου, η πιστή υποταγή είτε σε πρόσωπα είτε σε θεωρίες αντιτάσσεται στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα που πότε δεν προσκύνησε και ποτέ δεν υπέκυψε σε σειρήνες.