Έλλειμμα πολιτικής κρίσης...

on .

Έλλειμμα πολιτικής κρίσης...

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ* πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

*  Η άσκηση της πολιτικής απαιτεί την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, είτε πρόκειται για τον ηγέτη που παίρνει μια απόφαση, είτε για τον πολίτη που εγκρίνει ή όχι αυτή την απόφαση.
Η έκφραση πολιτικής κρίσης, προϋποθέτει γνώση του συνόλου των θεσμών που διέπουν μια οργανωμένη κοινωνία, του τι διακυβεύεται από τις πολιτικές αποφάσεις και της ιστορίας. Ιδιαίτερα, η ιστορία μάς επιτρέπει να καταλάβουμε τα προβλήματα εν τη γενέσει τους.
Στην πατρίδα μας υπάρχει έλλειμμα αγωγής της πολιτικής σκέψης και κρίσης. Καίριος παράγοντας που μπορεί ν’ αλλάξει τη σημερινή κατάσταση είναι η παιδεία ως σύνολο γνώσεων και ως ανάπτυξη της αισθητικής ευαισθησίας και κρίσης. Η παιδεία παίζει σημαίνοντα ρόλο στην αγωγή της πολιτικής κρίσης, γιατί διδάσκει στους πολίτες να συζητούν. Και μόνο η συζήτηση επιτρέπει να τεθούν τα πολιτικά προβλήματα με σαφή τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους τους.
Στις επικείμενες εκλογές οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, η ψήφος τους θα καθορίσει την πορεία της χώρας. Το γεγονός αυτό απαιτεί πληροφόρηση και γνώση, και πηγές για το σκοπό αυτό είναι τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα, οι βιβλιοθήκες, το διαδίκτυο, οι ειδικοί,...
Οι πολίτες, στο σύνολό τους, έχουν άμεση πρόσβαση μόνο στα ΜΜΕ, που λειτουργούν ως Forum αντιπαραθετικού λόγου. Ποιά όμως εικόνα δίνουν οι πολιτικοί μας στις αντιπαραθέσεις τους στα διάφορα panels;
Οι στάσεις τους στις αντιπαραθέσεις, δίνουν την εντύπωση της έλλειψης αλληλοσεβασμού. Μιλάνε συγχρόνως όλοι μαζί και το μόνο που εισπράττει ο ακροατής είναι ο θόρυβος. Δεν εστιάζουν τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα που τους τίθενται και επαναλαμβάνουν χιλιοειπωμένες θέσεις των κομμάτων τους. Η τεκμηρίωση απουσιάζει, όπως και οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη εφαρμογή των προτεινομένων από αυτούς μέτρων στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι πολιτικοί μας έχουν ξεχάσει ότι έχουν και ρόλο παιδευτικό, ότι πρέπει να βοηθήσουν τον πολίτη να κατανοήσει τα προβλήματα που πλανώνται πάνω από τη χώρα, τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή τους και τις θετικές και αρνητικές πλευρές της κάθε πρότασης αντιμετώπισής τους.
Η έλλειψη του μέτρου είναι διάχυτη παντού και το μόνο που καταφέρουν οι πολιτικοί μας είναι να επιτείνουν την αβεβαιότητα στους πολίτες. Ο καθαρός πολιτικός λόγος απουσιάζει, όπως και η κουλτούρα της αντιπαράθεσης, με αποτέλεσμα να βαδίζουμε σε κρίσιμη εκλογική διαδικασία με ανημέρωτους πολίτες.
Οι πολιτικοί μας πρέπει να κατανοήσουν ότι η διαχεόμενη σύγχυση είναι κακός σύμβουλος για κρίσιμες αποφάσεις, καθώς οδηγεί σε έλλειμμα πολιτικής κρίσης.
Η κοινωνία σε περίοδο δοκιμασίας έχει ανάγκη ενημερωμένων πολιτών που  αξιολογούν τις πολιτικές προτάσεις και επιλέγουν με αίσθημα ευθύνης τους εκπροσώπους τους στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων....

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.