Ο χορός των υποψηφίων...

on .

Ο χορός των υποψηφίων...

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ* πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

*  Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα αναδείξουν τους εκπροσώπους των κρατών-μελών στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι ο αντιπροσωπευτικός θεσμός των ευρωπαίων πολιτών, το  σημαντικότερο δημοκρατικό θεμέλιο της Ε.Ε. Έχει νομοθετικά δικαιώματα που το καθιστούν ισότιμο συνομιλητή τόσο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κάθε ευρωβουλευτής αναλαμβάνει εισηγητικό ρόλο για θέματα που αφορούν στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.
Όπως είναι προφανές, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου έχουν σοβαρή αποστολή και είναι αναγκαίο, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, να έχουν και τα ανάλογα προσόντα: σπουδές, γλωσσομάθεια, διανοητική εντιμότητα,...
Στη χώρα μας, τα πολιτικά κόμματα δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν κατανοήσει το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και φυσικά  και των μελών του. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τις επιλογές τους για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των επικείμενων ευρωεκλογών;
Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων κατακλύζονται από καλλιτέχνες, αθλητές, κάθε είδους αναγνωρίσιμους, εκπροσώπους κάποιων κοινωνικών ομάδων  και άλλους καταξιωμένους πολίτες. Έχω την περιέργεια να μάθω, μαζί μου και άλλοι πολίτες, αν έγινε κάποια αξιολόγηση των υποψηφίων με βάση τη γνώση των ευρωπαϊκών προβλημάτων και την ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για «περισσότερη Ευρώπη».
Η κρίση δεν μας δίδαξε τίποτε... Αν είχε υιοθετηθεί η αξιολόγηση, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας μας, θα είχαν αποφευχθεί πολλά από αυτά που μας οδήγησαν στην παρακμή και την ανυποληψία.
Όπως είναι φυσικό, το Ευρωκοινοβούλιο  πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε τα κράτη μέλη να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη ως σύνολο, είναι ο τόπος του αντιπαραθετικού λόγου. Δηλαδή, ο τόπος όπου διατυπώνονται και αντιπαρατίθενται οι διάφοροι προβληματισμοί επί σημαντικών θεμάτων  που ενδιαφέρουν τους ευρωπαίους πολίτες και όπου καθορίζεται το φάσμα των λύσεων, για τις οποίες οι διάφοροι δρώντες θα έρθουν σε σύγκρουση ή και διαπραγμάτευση.
Αλήθεια, τι ποσοστό των υποψηφίων ευρωβουλευτών στη χώρα μας είναι ικανό να διατυπώσει κάποιο σοβαρό προβληματισμό για τα τωρινά και μελλοντικά προβλήματα της Ευρώπης;
Από τα παζαρέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, δόθηκε για άλλη μια φορά το μήνυμα: σ’ αυτή τη χώρα το μόνο που μετράει είναι η εικόνα, το «κατά κεφαλήν περιεχόμενο»  κρύβεται...
Αφού τα επιτελεία των κομμάτων αποφεύγουν την αξιολόγηση, οι πολίτες πρέπει να δείξουν πολιτική ωριμότητα και ορθή κρίση, ώστε να στείλουν στο ευρωκοινοβούλιο τους αρίστους. Με την έννοια, εκείνους που να μπορούν να κατανοούν και να προάγουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και επιπλέον να αρθρώνουν λόγο πειστικό για τα δίκαια και τις αξίες των λαών της Ευρώπης.
Οι πολίτες πρέπει να διδάξουν τον ορθό λόγο...

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.