Η πόλη που ονειρεύομαι, ο τόπος που θα ήθελα να ζω!

on .

O… ΛΟΓΟΣ στους δημότες

Η πόλη που ονειρεύομαι,

ο τόπος που θα ήθελα να ζω!

Του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΑΣΙΟΥ, κατοίκου Ιωαννίνων

*  Μια μέρα (ή μήπως ήταν νύχτα;) αποκοιμήθηκα και είδα ένα όνειρο! Ήμουν λέει σε μια ονειρική πόλη, απλωμένη σαν αετός με ανοιγμένα τα φτερά δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα! Μια πόλη «πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα», μια πραγματική μητρόπολη της βορειοδυτικής Ελλάδας, μια πραγματική πρωτεύουσα της Ηπείρου, του πιο όμορφου τόπου να ζεις!
Στο διεθνές αεροδρόμιο Ηπείρου στη Φιλιππιάδα μεγάλος αριθμός πτήσεων καθημερινά φέρνει ταξιδιώτες για κάθε λογής δραστηριότητες.  Ένα πρότυπο αεροδρόμιο, με συστήματα υποβοηθούμενης προσέγγισης των αεροσκαφών, χωρίς ομίχλη,  που με την Εγνατία και την Ιονία οδό και τις «κάθετες» συνδέσεις προς Πρέβεζα-Άκτιο, Τζουμέρκα και Ζαγόρια προσεγγίζεται μέσα σε 20-60 λεπτά από όλες τις πρωτεύουσες των νομών, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και το Αργυρόκαστρο! Αλλά τι έρχονται τόσοι πολλοί ταξιδιώτες να κάνουν εδώ;
Η βιομηχανική περιοχή, αναβαθμισμένη, με πρόσβαση μέσα σε λιγότερο από μια ώρα στο λιμάνι-πύλη προς την Ευρώπη- της Ηγουμενίτσας, φιλοξενεί πλήθος επιχειρήσεων με προϊόντα που απευθύνονται στις αγορές της Ευρώπης. Το λιμάνι γνωρίζει δόξες όχι μόνο γι’ αυτό. Έγινε πια και η αφετηρία για πολλές κρουαζιέρες. Άλλες σε Αδριατική-Ιόνιο κι άλλες πιο μακρυνές, προς Σικελία, Μάλτα, Κρήτη, Αιγαίο κι όλη τη Μεσόγειο! Κι όλοι οι ταξιδιώτες ζητούν μα στάση στο θέατρο της Δωδώνης. Που τους υποδέχεται με δωρική μεγαλοπρέπεια, στην κοιλάδα των θεών και η παράσταση της αρχαίας τραγωδίας που παρακολουθούν είναι η πιο δυνατή ανάμνηση που κουβαλούν μαζί τους πίσω στην πατρίδα τους!
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσφέρει ένα μοναδικό πρόγραμμα Ελληνικών σπουδών (γλώσσας, ιστορίας και αρχαιολογίας) που έχει γίνει περιζήτητο. Κάποιες από τις παραδόσεις των μαθημάτων πραγματοποιούνται όχι στα αμφιθέατρα, αλλά στους ίδιους τους τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.  Εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμα αυτό! Ναι, πια για να σπουδάσεις Ελληνικές σπουδές δεν πρέπει να πας στην Αγγλία. Σπουδάζεις καλύτερα τα Ελληνικά στην Ελλάδα, τι περίεργη διαπίστωση! Στο τέλος το καταλάβαμε κι εμείς... Παγκόσμια πρωταθλήματα rafting γίνονται στον Καλλαρύτικο, τον Αώο και τον Αχέροντα. Τα ποτάμια αυτά είναι κατά τους ειδικούς από τα ιδανικότερα στον κόσμο!
Στο παλιό αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» έχει τώρα δημιουργηθεί ένα πολυδύναμο συγκρότημα κλειστών και ανοικτών γηπέδων και κολυμβητηρίων, το καινούργιο ποδοσφαιρικό γήπεδο διεθνών προδιαγραφών, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα που φιλοδοξεί να γίνει έμβλημα της πόλης, ικανό να φιλοξενήσει μεγάλα διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Το παλιό Εθνικό Στάδιο «οι Ζωσιμάδες» (αρχιτεκτονικό, αισθητικό και λειτουργικό έκτρωμα) έχει γίνει πια  πάρκο αναβαθμίζοντας όλη την γύρω περιοχή στην καρδιά της πόλης. Στο πάρκο αυτό ο επισκέπτης παρακολουθεί σε ειδικά περίπτερα διαδραστικά την ιστορία πολλών Ηπειρωτών ευεργετών.
Αλλά και στον υγρό στίβο της Παμβώτιδας παγκόσμια κύπελλα κωπηλασίας και θαλασσίου σκι διαδέχονται το ένα το άλλο, μια και – το ξέρουμε από παλιά – ο στίβος της είναι ιδανικός! Επιπλέον μια πλαζ έχει διαμορφωθεί κατάλληλα στις όχθες της λίμνης, ώστε να μην χρειάζεται ούτε καν αυτή η μια ώρα για να φθάσεις στις σμαραγδένιες παραλίες του Ιονίου για μια γρήγορη βουτιά!
Άλλοι ταξιδιώτες κατευθύνονται στο χιονοδρομικό κέντρο του Περιστερίου. Όχι μόνο γιατί οι πίστες του, οι μισές να «βλέπουν» την Ήπειρο και οι μισές τη Θεσσαλία, με περίοδο λειτουργίας από τον Δεκέμβριο ως τον Μάϊο, αλλά και για το πιο σύγχρονο τελεφερίκ με διώροφα βαγόνια που από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων στον κόμβο Περιστερίου της Εγνατίας, σε ανεβάζει στα 2295 μέτρα σε λίγα λεπτά. Σε όλη την γύρω περιοχή έχουν αρχισει να ξεφυτρώνουν πρότυπες μονάδες φιλοξενίας και εστίασης, με δυνατότητες φιλοξενίας χιλιάδων επισκεπτών!
Αλλά και μέσα στην πόλη αυτό το θαυμάσιο τελεφερίκ που άρχισε τη λειτουργία του πρόσφατα είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Ξεκινά από το αναβαθμισμένο πάρκο στα Λιθαρίτσια. Εκεί, ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων υπογειοποιήθηκε (ναι, γίνεται!) κι ο χώρος από πάνω του διαμορφώθηκε σε μόνιμη έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της Ηπείρου. Όλοι οι παραγωγοί έχουν το περίπτερό τους και διαφημίζονται εκεί. Χώροι για καφέ και φαγητό με θέα στη λίμνη χαρίζουν αναψυχή στην καρδιά της πόλης. Το τελεφερίκ λοιπόν κάνει την 1η στάση στο Κάστρο! Μια στάση εκεί, στο Ιτς Καλέ, βόλτα στα μουσεία και 2η στάση στο νησί! Ναι, στο νησί! (αλήθεια τι απέγιναν εκείνα τα σχεδόν αιωνόβια παλιοκάραβα που έκαναν την διαδρομή ως το νησί;
Στο όνειρο δεν κατάφερα να δω ούτε ένα). Και 3η στάση στους Λυγγιάδες! Θέα που κόβει την ανάσα και προσκύνημα στον τόπο της ιστορικής θυσίας. Και επιστροφή πίσω. (4η στάση δεν έχει, αν και στο όνειρο όλα γίνονται).

***
Δεν ξέρω πόσο διαρκούν τα όνειρα, λένε λίγο, το δικό μου κάπου εδώ σταμάτησε! Και με έπιασε ένα παράπονο. Και ένας θυμός. Ήταν και η ομίχλη που προκάλεσε τη ματαίωση της πτήσης. Ίσως και ο πόνος στα πόδια μου που έγιναν μούσκεμα από την προχθεσινή βροχή. Βλέπετε στη γειτονιά μου δεν έχει πεζοδρόμια, ούτε αγωγούς ομβρίων. Κι έτσι μου ήρθε μια ιδέα (αυτή δεν ήταν στο όνειρο): να βάλω λέει (η ιδέα) τους υποψηφίους  τοπικούς μας άρχοντες μέσα σε ένα λεωφορείο για μια βόλτα. Μαζί θα έπαιρνα και όσους από τους παρτιώτες μας πολιτικούς της κεντρικής σκηνής κατάφερναν να δαπανήσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους να μας συνοδεύσουν για να είναι η κουβέντα πιο πολιτική. Θα ξεκινούσαμε τη βόλτα από την οδό Εφύρας για ένα απλό λόγο: η οδός αυτή κατέχει ένα άτυπο παγκόσμιο ρεκόρ. Σε κανένα σημείο του μήκους της δεν έχει το ίδιο πλάτος! Πεζοδρόμια και άλλα τέτοια περιττά φυσικά της λείπουν. Όμως αν θέλετε χαντάκια εκατέρωθεν του δρόμου είναι η χαρά σας ο δρόμος αυτός! (στις νεροποντές βοηθούν). Φυσικά είναι διπλής κατευθύνσεως και φυσικά με επιτρεπόμενη τη στάθμευση και στις δυο πλευρές του δρόμου. Τη διαδρομή πάνω-κάτω στην Εφύρας θα την κάναμε για εξάσκηση 2-3 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτή θα κάναμε την πολιτική συζήτηση «η έλευση του Ρυθμιστικού γίνεται με το τρένο». Μετά θα πηγαίναμε ως το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Εκεί θα συζητούσαμε το θέμα «από την συναρμοδιότητα ως την αναρμοδιότητα – μια δύσκολη διαδρομή στην πλάτη του πολίτη». Κουρασμένοι θα φθάναμε στην «Όαση» για ένα καφέ (που θα είχαμε «πακέτο» από το σπίτι μας) και τσιγάρο  (το κάπνισμα επιτρέπεται βεβαίως, τους νόμους θα τηρούμε; Ε, όχι βέβαια μέσα στην προεκλογική περίοδο!).  Η πολιτική συζήτηση θα συνεχιζόταν με το σχετικό με το χώρο θέμα «20 (και πλέον) δημιουργικά χρόνια - το χθες και το σήμερα ως εγγύηση για το αύριο». Και τέλος η βόλτα θα κατέληγε στα Λιθαρίτσια (λόγω λιτότητας συγχωρέστε με που δεν φτάσαμε ούτε ως τη Δωδώνη – εξάλλου θα ενοχλούσαμε – φανταστείτε τόσοι πολιτικοί μαζί - τους εργαζόμενους στα εργοτάξια που τώρα δουλεύουν υπερεντατικά, σε 24ωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα για την ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου...). Στα Λιθαρίτσια θα σταθμεύαμε το λεωφορείο παράνομα πάνω στις πλάκες, που ούτως ή άλλως έχουν σπάσει από προηγούμενη ανάλογη πολιτιστική χρήση και θα πορευόμαστε πεζή ως την άκρη του «πάρκου». Θα αγναντεύαμε εκεί ανατολικά τα περήφανα βουνά. Διακόσια χρόνια πριν σε ένα χωριό εκεί ψηλά οι άνθρωποι είχαν βρει έναν τρόπο να μη κοιμούνται δίπλα στα ζώα τους. Προτιμούσαν να αγοράζουν κρεββάτια, μερικοί από αυτούς περίτεχνα, από τη Βιέννη! Πώς; Εμπορευόμενοι σε όλη την Ευρώπη το προϊόν του μαλλιού των ζώων τους. Με ανοιχτό μυαλό, όραμα, τόλμη και σκληρή δουλειά!  
Με ανοιχτό μυαλό, όραμα, τόλμη και σκληρή δουλειά!  
Με ανοιχτό μυαλό, όραμα, τόλμη και σκληρή δουλειά!  
Και ανιδιοτέλεια κύριοι και κυρίες υποψήφιοι τοπικοί μας άρχοντες!
Γιατί αυτός ο τόπος είναι τα Γιάννενα, αυτός ο τόπος είναι η Ήπειρος και του αξίζουν και μας αξίζουν πολύ καλύτερες μέρες! Κι όχι μόνο στα όνειρα! Καλή σας (και καλή μας) νύχτα...
Γρηγόριος Νάσιος
Κάτοικος Ιωαννίνων και δημότης Ιωαννιτών
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.