Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που θα αγαπάει την πόλη…

on .

O… ΛΟΓΟΣ στους πολίτες

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που θα αγαπάει την πόλη…


• Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να αποφασίσουμε, με την ψήφο μας, σε ποιους θα εμπιστευθούμε τις τύχες των Ιωαννίνων.
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη δεν τιμά ούτε τους κατοίκους της, ούτε πολύ περισσότερο τους επισκέπτες της που μόλις φθάνουν αντικρίζουν, κατά γενική ομολογία, μια πόλη το λιγότερο ανοικοκύρευτη. Αυτή η απαράδεκτη λοιπόν κατάσταση πρέπει κάποτε ν’ αλλάξει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι «skeptomenoipolites2013» (www.ioannina2013.blogspot.gr), θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε ένα από τα λιγότερο ελκυστικά κέντρα πόλης. Αναφέρουν: Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς!  Το αφημένο στη μοίρα του Parking «Λιθαρίτσια»; Τη μικρή χωματερή στις πλαγιές του; Το μικρό παρκάκι δίπλα στο ρολόι με τα… προπολεμικά παγκάκια, τους δυο τρεις -πάντα γεμάτους- και με τα σκουπίδια χύμα στο έδαφος, κάδους; Τη ρυπαρή, άχαρη, μουτζουρωμένη κεντρική πλατεία; Την πρ. Νομαρχία (σημερινή Περιφέρεια) που ο καθένας βγάζει το άχτι του πάνω της; Τις ξεκολλημένες πλάκες από πλατεία και πεζοδρόμια; Τη δήθεν παιδική χαρά κάτω από τη γέφυρα; Τις αγέλες αδέσποτων που έχουν εγκατασταθεί στο Ρολόι,  σουλατσάροντας κατά βούληση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, γαβγίζοντας και τρομοκρατώντας τον παιδάκια και δαγκώνοντας κατά βούληση; Τη χειρότερη λαϊκή αγορά της χώρας; Τα παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο; Τα στενά πεζοδρόμια παντού; Τον πεζόδρομο για αυτοκίνητα πίσω από τη Νομαρχία; Τους κάδους πάνω στο δρόμο που βρωμοκοπάνε και από τις δύο πλευρές του κτιρίου της Περιφέρειας;
***
Αλήθεια, ποιος θα τα αλλάξει όλα αυτά;  Εκείνοι που τα δημιούργησαν και δεν ενοχλούνται καθόλου; Για να τα αλλάξουν θα έπρεπε πρωτίστως να τα εντοπίσουν και να ντραπούν γι' αυτά!
Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που θα αγαπάει την πόλη. Που θα είναι στο πεζοδρόμιο,  θα δίνει λύσεις στα πιθανά προβλήματα που θα προκύπτουν. Που θα αγκαλιάσει τους εθελοντές. Πού θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα της πόλης, που θα την κάνει γνωστή στον πανευρωπαϊκό χάρτη. Που θα προστατεύσει τα μνημεία της. Που θα τιμωρεί την παρανομία. Που θα αλλάξει νοοτροπίες κατοίκων. Που θα τιμήσει το όνομα της πόλης που θα κληθεί να υπηρετήσει.