Comp 1

Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πεθαίνουν όρθια…

✒ Δυστυχώς έτσι είναι, όπως τα γράφει ο κ. Ευάγγελος Ντόκας στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο του στον «Π.Λ.». Τα πλατάνια μας στην Ήπειρο πεθαίνουν όρθια. Και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμία «γιατρειά». Κανένα φάρμακο που να φρενάρει την ασθένεια η οποία τα νεκρώνει…

Έπεφταν μακριά!

✒ Όσο βλέπαμε αιωνόβια δέντρα να ξεραίνονται στα ποτάμια, στον Λούρο όπου η καταστροφή είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, στον Καλαμά, στον Άραχθο, στενοχωριόμασταν μεν, όμως μέχρι εκεί. Βλέπεις, το πρόβλημα δεν μας άγγιζε άμεσα αφού ήταν μακριά από το σπίτι μας.

Στα Γιάννενα…

✒ Τα τελευταία δύο – τρία χρόνια όμως που κόβονται κατά δεκάδες τα πλατάνια στην Παραλίμνιο, στο Κάστρο, στο Νησί, στην Ντραμπάτοβα, συνειδητοποιούμε ότι οι επιπτώσεις από την εισβολή του μεταχρωματικού έλκους στα Γιάννενα θα είναι -και είναι ήδη- τρομακτικές 

Μεγάλη η αλλαγή…

✒ Υπερβάλλεις, θα μας παρατηρήσει κάποιος. Καθόλου! Όποιος αμφιβάλει, ας πάει μία βόλτα γύρω από το Κάστρο, ιδιαίτερα στην Πλατεία Μαβίλη και τον Μάτσικα και θα καταλάβει τι λέμε. Η αλλαγή στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι μεγάλη. Και προφανώς θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα…

Δέντρο 100 ετών…

✒ Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία του Δήμου και του Δασαρχείου έκοψαν ένα από τα εμβληματικότερα πλατάνια του Μόλου, στο μικρό παρκάκι στη διασταύρωση της λεωφόρου Καραμανλή με τη Διον. Φιλοσόφου. Φίλος Καστρινός έγραψε ότι το συγκεκριμένο δέντρο ήταν άνω των 100 ετών. Πόσο κρίμα να χαθεί έτσι… 

Στην Πλατεία Μαβίλη… 

✒ Οι οιωνοί επομένως δεν είναι καθόλου καλοί και για τα διπλανά πλατάνια, τα οποία ήταν σε άμεση επαφή με τον αιωνόβιο πλάτανο που κόπηκε τις προηγούμενες ημέρες. Και μιλάμε για τα δέντρα εκείνα που επί δεκαετίες προσφέρουν τη σκιά τους στην Πλατεία Μαβίλη. Για φαντάσου την γυμνή τελείως από δέντρα! 

Θα έχουν πρόβλημα!

✒ Αν νεκρωθούν και αυτά τα πλατάνια, που, ας μη γελιόμαστε, είναι πολύ πιθανό πλέον, εκτός από την αλλαγή στη φυσιογνωμία της περιοχής, μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι επαγγελματίες της εστίασης. Καφετέριες και λοιπά καταστήματα δεκαετίες τώρα έχουν τα τραπέζια τους στη σκιά των δέντρων. Και γεμίζουν με κόσμο λόγω της δροσιάς που αυτά προσφέρουν. 

Ας προγραμματίσουν…

✒ Καλό θα ήταν λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να ετοιμάζονται για τα.. χειρότερα και να αρχίσουν τον προγραμματισμό για το τι δέντρα θα φυτέψουν στη θέση των πλατάνων που αργά ή γρήγορα θα φύγουν από την Παραλίμνιο. Δεν γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά, δυστυχώς, οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για το μέλλον! 

Ο Μεγάλος Δακτύλιος…

✒ Αφήνουμε τα πλατάνια και πάμε σε ένα πολύ σημαντικό έργο για τα Γιάννενα, το οποίο εδώ και κάποια χρόνια πάει μπρος – πίσω και λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα στα προβλήματά του ώστε να υλοποιηθεί επιτέλους και να παραδοθεί στους πολίτες. Ο λόγος για τον περίφημο Μεγάλο Δακτύλιο της πόλης.

Αυτονόητα τα οφέλη!

✒ Τα οφέλη από την κατασκευή του αυτονόητα, αφού θα συνδέσει τη Βογιάννου και κατ’ επέκταση την παραλίμνιο περιοχή με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας στο ύψος του Πανηπειρωτικού. Με άλλα λόγια, θα προσφέρει μία εναλλακτική είσοδο στην πόλη αποφορτίζοντας τη σημερινή κεντρική πύλη της που είναι η Λεωφόρος Δωδώνης…

«Βαλτωμένος»…

✒ Έλα όμως που ο Δακτύλιος έχει «βαλτώσει» εδώ και μία διετία περίπου στον υγρότοπο του Τσαμαρά στην Ανατολή μέσα από τον οποίο κακώς σχεδιάστηκε εξαρχής να περάσει. Μελέτες πάνε κι έρχονται και λύση ακόμα να δοθεί για το πώς θα θωρακιστεί ένα κομμάτι του δρόμου μήκους 400 μ. περίπου ώστε να μην βουλιάξει αργότερα.

Με συνεννόηση…

✒ Πάντως, δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι αρμόδιοι φορείς δεν πράττουν το αυτονόητο. Το οποίο αυτονόητο είναι Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να καθίσουν ένα ωραίο πρωί στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν σε μία βιώσιμη λύση για το προβληματικό κομμάτι του Δακτυλίου. Θέλει συνεννόηση το πράγμα. Αλλιώς θα συνεχίσει να σέρνεται το έργο.

Δύο πλευρές…

✒ Κακά τα ψέματα, στον Δακτύλιο εμπλέκονται δύο πλευρές. Και ο Δήμος που έχει την κύρια ευθύνη υλοποίησης του έργου και η Περιφέρεια, οι υπηρεσίες της οποίας θα πρέπει να εγκρίνουν την έξτρα χρηματοδότηση για τα τεχνικά έργα που θα χρειαστούν στο σημείο όπου ο δρόμος διέρχεται από τον υγρότοπο Τσαμαρά.  

Λίγο αφορούν…

✒ Όσο για τους ίδιους τους πολίτες, λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα, οι χαλικοπάσσαλοι, τα επιχώματα λίγο τους αφορούν και ελάχιστα τους ενδιαφέρουν. Εκείνο που περιμένουν και απαιτούν είναι να προχωρήσει επιτέλους το έργο του Μεγάλου Δακτυλίου και να ολοκληρωθεί. 

Άλλο ένα μνημείο…

✒ Όταν βλέπει κανείς ένα μνημείο του τόπου να διασώζεται δεν μπορεί παρά να νιώθει ικανοποίηση. Η διαπίστωση αυτή με αφορμή φωτογραφία που αλιεύσαμε χθες από το facebook του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, η οποία αποτυπώνει εργασίες αναστήλωσης πέτρινου γεφυριού στην περιοχή της Καλεντίνης Άρτας. Αν μάλιστα δεν κάνουμε λάθος, το συγκεκριμένο χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα, ο οποίος είχε χτίσει και εκείνο της Πλάκας.  

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.