Comp 1

Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν είναι δύσκολο…

✒ Δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε όλοι μας να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής εδώ της πόλης, να γίνει λίγο πιο ανεκτή και ευχάριστη η βαριά τους καθημερινότητα. Ένα όραμα χρειάζεται, αγάπη για τα Γιάννενα και μπόλικες δόσεις μεράκι από πλευράς των δημοτικών αρχόντων. 

Στα Λιθαρίτσια…

✒ Οι σκέψεις αυτές με αφορμή το πρόσφατο πικ - νικ που διοργάνωσε ο Δήμος στα Λιθαρίτσια, το κεντρικότερο πάρκο, έναν πνεύμονα πρασίνου και μία όαση δροσιάς στην καρδιά της πόλης, το οποίο επί χρόνια μοιάζει… κρυμμένο απ’ τα μάτια των πολλών. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του!

Τα ξέρουν, αλλά…

✒ Θα πει κανείς, δεν ξέρουν οι Γιαννιώτες τα Λιθαρίτσια, ώστε κάτι ζεστές ημέρες όπως αυτές που διανύουμε να πάνε μία βόλτα από εκεί για χαλάρωση κάτω από τον ίσκιο των δέντρων; Τα ξέρουν αλλά χρειάζεται που και που μία παρότρυνση από τον Δήμο μέσω δράσεων και εκδηλώσεων για να τα ανακαλύψουν ξανά!  

Θα επιστρέψουν!

✒ Για παράδειγμα, πολλοί απ’ όσους συμμετείχαν στο πρόσφατο πικ - νικ είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν και πάλι στα Λιθαρίτσια για βόλτα, καφέ ή για να παίξουν τα παιδιά τους χωρίς να έχουν τον φόβο ότι θα βγουν σε κάποιον δρόμο όπου περνούν συνεχώς αυτοκίνητα... 

Έχουμε χώρους…

✒ Να λοιπόν που συνειδητοποιούμε, Δήμος και πολίτες, ότι τα Γιάννενα έχουν δημόσιους χώρους, οι οποίοι, με μία καλή περιποίηση, μπορούν να αποτελέσουν σημεία συνάντησης οικογενειών και ομάδων, πεδίο υλοποίησης δράσεων διαφόρων ειδών, μουσικών, θεατρικών, εικαστικών κλπ. Μία… σπίθα χρειάζεται μόνο για να ανάψει η φωτιά! 

Πώς να καταφέρει; 

✒ Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες. Η περιποίηση πάρκων και χώρων πρασίνου θέλει δουλειά και το προσωπικό στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου είναι περιορισμένο. Πώς να βγάλει πέρα τέτοιο όγκο; Είναι μεγάλες οι εκτάσεις στις οποίες καλείται να παρέμβει. Σωστά όλα αυτά…

Nα κινητοποιήσει…

✒ Ας εξεταστούν εναλλακτικές μέθοδοι, λέμε εμείς. Για παράδειγμα, ας κινητοποιήσει ο Δήμους τους πολίτες για τη φροντίδα των πιο σημαντικών χώρων πρασίνου. Ας καλέσει ομάδες εθελοντών, μαθητές, φοιτητές και να συντονίσει δράσεις περιποίησης του Πάρκου Κατσάρη, του Πάρκου στα Λιθαρίτσια και μικρότερων χώρων που είναι διάσπαρτοι στην πόλη…

 Δεν είναι κακό…

✒ Δεν είναι κακό να απευθύνονται οι ιθύνοντες στους δημότες ζητώντας τους να βάλουν ένα χεράκι για να περιποιηθούν κοινόχρηστους χώρους τους οποίους όλοι απολαμβάνουμε. Κακό είναι να τους αφήνει στην τύχη τους όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην τους χαίρεται κανείς ή μόνο οι λάθος άνθρωποι!

Στον Κουραμπά…

✒ Γενικά είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος όσον αφορά σε πάρκα, παιδικές χαρές κλπ., όπως φάνηκε στην περίπτωση του Κουραμπά για τον οποίο κάτοικοι του κέντρου έκαναν παρέμβαση στον Δήμο που εισακούστηκε. Ως αποτέλεσμα, αυτές τις ημέρες ξηλώνεται η εκεί παιδική χαρά και ο χώρος μετατρέπεται και πάλι σε πάρκο!

Πονεμένη ιστορία…

✒ Πονεμένη η ιστορία της συγκεκριμένης παιδικής χαράς, η οποία στοίχισε ένα κάρο λεφτά, όμως ούτε πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια και τις προδιαγραφές ασφαλείας, ούτε φρόντισε κανείς για την πιστοποίησή της και τελικά σκούριασε αχρησιμοποίητη. Βλέπεις, όταν τα κονδύλια είναι… ξένα (ευρωπαϊκά) δεν νοιάζεται κανένας!

Αν το τρέξουν…

✒ Πάντως, αν ο Δήμος τρέξει τη μελέτη για τη διασύνδεση του συγκεκριμένου χώρου με το Πάρκο Λακκωμάτων και υλοποιήσει το έργο, αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο για την περιοχή, η οποία θα αποκτήσει έναν ενιαίο χώρο για βόλτα, ξεκούραση και αναψυχή. Μακάρι ο Θωμάς Μπέγκας να τηρήσει όσα σχετικά είπε πρόσφατα…

Θέλει περιποίηση…

✒ Και μιας ο λόγος για δημόσιους χώρους μέσα στον αστικό ιστό, ας πάμε λίγο πιο πάνω και συγκεκριμένα στο παρκάκι της Αγίας Τριάδας που επίσης προσελκύει καθημερινά πολλές οικογένειες και παιδιά, τα οποία παίζουν στην παιδική του χαρά. Κι αυτό χρειάζεται μία καλή περιποίηση. Κλάδεμα, σκούπισμα των χαλικιών, κοπή χόρτων, για να γίνει στολίδι. 

Μια χαρά το Άλσος!

✒ Όσο για το Άλσος, περνώντας χθες το πρωί από εκεί το είδαμε καθαρό και περιποιημένο με κομμένα χόρτα και μαζεμένα σκουπίδια. Ευχάριστο το γεγονός ότι ο Δήμος έστρεψε και πάλι το ενδιαφέρον του στο συγκεκριμένο Πάρκο, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα μίας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς. Πάντα τέτοια!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.