Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μεγάλο θέμα…

Αιθαλομίχλη… ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Εξίσου μεγάλο με το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προστασία της Παμβώτιδας από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση. 

Καμία συζήτηση…

Κι όμως, μία σοβαρή συζήτηση δεν είχε γίνει στα Γιάννενα τόσο καιρό για το πόσο μας απειλεί, δηλαδή για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία μας, για τα αίτια που λίγο – πολύ είναι γνωστά και κυρίως για τους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να μετριαστεί το πρόβλημα.  

Ήρθε ένα σχολείο!

Ώσπου ήρθε το 4ο Λύκειο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Europe Direct Ηπείρου να πραγματοποιήσουν χθες εκδήλωση με θέμα «Αιθαλομίχλη: Μία απειλή για το λεκανοπέδιο και την πόλη των Ιωαννίνων». Και έκαναν αυτό που θα έπρεπε αλλά δεν έπραξαν ποτέ φορείς όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος Ιωαννιτών…

Με ενδιαφέρον…

Μέχρι την ώρα που γράφονταν η στήλη δεν είχε γίνει η εκδήλωση για την αιθαλομίχλη, οπότε, δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε σ’ αυτήν. Όμως είναι σίγουρο ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είχαν προσκληθεί να μιλήσουν επιστήμονες σχετικοί με το αντικείμενο (περιβαλλοντολόγοι, γιατροί κλπ.), αλλά και ευρωβουλευτές.

Τι προβλέπει η Ε.Ε.!

Θα πει κανείς, τι σχέση έχουν οι ευρωβουλευτές πλην του ότι ξεκίνησαν προεκλογικό αγώνα ενόψει Ιουνίου. Κι όμως έχουν, γιατί μπορούν να μεταφέρουν σε φορείς και κοινό ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις πολιτικές της Ε.Ε. για την αιθαλομίχλη, γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα Γιάννενα!  

Να ληφθούν μέτρα… 

Το βασικό πάντως είναι ότι, με πρωτοβουλία σχολείου της πόλης, έγινε επιτέλους μία ευρεία συζήτηση για την αιθαλομίχλη στα Γιάννενα. Και καλό θα ήταν να υπάρξει συνέχεια, γιατί πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μας ταλαιπωρεί όλους κάθε χειμώνα. Καιρός είναι…

Πληθώρα παραστάσεων…

✒ Και από την ατμοσφαιρική ρύπανση πάμε στην τέχνη και συγκεκριμένα στο θέατρο, που αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του στα Γιάννενα με την παρουσίαση πληθώρας παραστάσεων για μικρούς και μεγάλους σε διάφορους χώρους και θεατρικές σκηνές της πόλης. 

 ΔΗΠΕΘΕ με «Δούλες»!

✒ Στην κορυφή βρίσκεται το ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο ξεκινώντας σήμερα, Πέμπτη, θα ανεβάσει στο Καμπέρειο Θέατρο το δραματικό μονόπρακτο του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ζενέ «Οι Δούλες». Μάλιστα, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη στην παράσταση για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής!

 Δυναμικό ξεκίνημα…

Η νέα Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Καψάλη έχει ξεκινήσει δυναμικά τη θητεία της. Πλην του νέου έργου, ετοιμάζεται να επαναφέρει και το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων που τα προηγούμενα χρόνια είχε μπει στο… συρτάρι. Πολύ καλά θα κάνει! 

Ερασιτεχνικές ομάδες…

Αν δεν φροντίσει το ΔΗΠΕΘΕ να δώσει σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της περιοχής μας τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δράση τους ποιος θα το κάνει; To Φεστιβάλ θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Μάιο. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά του… 

Λείπει ο διευθυντής!

Πάντως, το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων έχει ανάγκη το συντομότερο από καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος θα επωμιστεί το βάρος του σχεδιασμού του προγράμματός του. Πόσα να κάνει μόνη της η Διοίκηση; Πρέπει να ξεκολλήσει πια η διαδικασία αυτή! Bέβαια, η καθυστέρηση δεν αφορά μόνο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Είναι γενικό το πρόβλημα. 

Για το καλοκαίρι…

Ο χρόνος όμως τρέχει και, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, το ΔΗΠΕΘΕ στρέφει το βλέμμα στο τι θα παρουσιάσει ως θερινή παραγωγή. Μαθαίνουμε ότι σήμερα θα βγάλει προκήρυξη για υποβολή έργων για την καλοκαιρινή περίοδο. Πρέπει να γίνει προγραμματισμός. Δε μπορεί να παγώσει το πράγμα λόγω έλλειψης καλλιτεχνικού διευθυντή.

Σπάνιος αετός…

✒ Στικταετός ονομάζεται το πουλί της φωτογραφίας. Είναι ένας μεγάλος και σκουρόχρωμος αετός, σπάνιο είδος σήμερα, αφού εκτιμάται ότι έχουν απομείνει 17 έως 33 ζευγάρια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές τις ημέρες εντοπίστηκαν στο Δέλτα του Καλαμά δύο ενήλικα άτομα, τα οποία προφανώς ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή αφού πρόκειται για μεταναστευτικό είδος. Έχουμε και τέτοιους επισκέπτες στα μέρη μας…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.