Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πολύς ο κόσμος!

Αποκριά ήταν και πέρασε και η φετινή, η οποία, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, έφερε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλο αντίστοιχο τριήμερο των τελευταίων ετών. Ειδικά οι Θεσσαλονικείς έχουν κάνει πλέον… ρουτίνα την εξόρμηση στα Γιάννενα και τα γύρω χωριά! 

Δεν πλησίαζες…

«Βούλιαξαν» τα Γιάννενα την περασμένη Κυριακή και αυτό δεν είναι υπερβολή. Τα ξενοδοχεία γέμισαν, οι δρόμοι και οι πλατείες επίσης, ενώ σε ορισμένες τζαμάλες δεν μπορούσες καν να πλησιάσεις με τόσο πλήθος που είχε μαζευτεί τριγύρω. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν εκείνη μέσα από την κεντρική πύλη του Κάστρου όπου έγινε χαμός. 

Το πράγμα αλλάζει…

Οι συνήθειες όμως αλλάζουν, το «κέντρο βάρους» της διασκέδασης και του αποκριάτικου ξεφαντώματος μετακινείται και αυτό φάνηκε καθαρά την Κυριακή. Στην Καραβατιά δεν άναψε τζαμάλα έπειτα από πολλά χρόνια. Σ’ εκείνη του Πλατάνου που ήταν από τις πιο δημοφιλείς, αραίωσε ο κόσμος… 

Θέλει ρυθμίσεις…

Στο Κάστρο προκλήθηκε το αδιαχώρητο, στη φωτιά της Ανεξαρτησίας επίσης, ακόμα κι εκείνη του Εργατικού Κέντρου στο Δημαρχείο μάζεψε πολύ λαό. Όσο για τους δρόμους, έγινε το έλα να δεις, ειδικά στην Αβέρωφ και την Ανεξαρτησίας. Στην πρώτη οδό πάντως πρέπει από του χρόνου να εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. 

Δε χρειάζεται Ι.Χ.!

Ας κλείνει η Αβέρωφ για τα αυτοκίνητα το βράδυ της Αποκριάς και ας δίνεται στους πεζούς για να μην προκαλείται κομφούζιο. Εξάλλου, πού να πάει κανείς τέτοια μέρα με το Ι.Χ. προς το ιστορικό κέντρο; Είναι μεγάλη η ταλαιπωρία. Καλύτερα με τα πόδια και… όποιος αντέξει! 

Η Ανεξαρτησίας… 

Πάντως, το επίκεντρο της Αποκριάς στα Γιάννενα είναι πλέον η Ανεξαρτησίας, όπως εξάλλου συμβαίνει παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκεί πάει ο περισσότερος κόσμος, ντόπιοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας, επειδή η περιοχή έχει γραφικό χρώμα και διαθέτει πλέον δεκάδες χώρους διασκέδασης. 

Έβγαλαν πάγκους!

✒ Είδαμε τα μπαράκια να βγάζουν έξω πάγκους και να εξυπηρετούν άμεσα τους περαστικούς σερβίροντας ποτά. Έξυπνη κίνηση αυτή, θέλει όμως περισσότερη οργάνωση για να αποφεύγεται το στρίμωγμα, αν και δεν είναι εύκολο αυτό. Όσο για τη μουσική, καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι είμαστε στα Γιάννενα και έχουμε πλούσια δημοτική παράδοση που ταιριάζει στην περίσταση…

Θετικό ταμείο…

✒ Το ταμείο λοιπόν είναι θετικό από άποψη τουριστικής κίνησης για την Αποκριά, όπως εξαιρετικά καλά πήγε όλος ο χειμώνας, ειδικά οι γιορτές. Έπεσε φρέσκο χρήμα στην πόλη, στους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού και της εστίασης και ας προσέξουν το προϊόν που προσφέρουν για να δουν ακόμα καλύτερες μέρες! Γιατί αν δεν ικανοποιηθούν οι επισκέπτες, δεν θα ξανάρθουν.

Ακριβή η έξοδος…

Πάντως, το κόστος της εξόδου στην πόλη μας έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και κοντεύει πλέον να γίνει απαγορευτικό για τη μέση οικογένεια ή παρέα. Ο καφές κοντά στα τέσσερα ευρώ, η μερίδα του φαγητού στα 10 ή και λίγο πιο πάνω, το απλό ποτό στα 8 – 10 ευρώ, κάθε πότε αντέχει το πορτοφόλι για να βγει κανείς; Kι αυτό είναι πρόβλημα για όλους!

Στο Άνω Πωγώνι…

Αφήνοντας την Αποκριά πάμε μία βόλτα μέχρι το Άνω Πωγώνι, στα έξι αμιγώς ελληνικά χωριά του που στη χάραξη των συνόρων του 1913 η μοίρα ή μάλλον οι εκπρόσωποι των μεγάλων Δυνάμεων τα έριξαν στην αλβανική πλευρά, χωρίζοντάς τα οριστικά από τον εθνικό κορμό. Μεγάλη αδικία αυτή… 

Αδιαφορεί η Ελλάδα!

Το πρόσφατο οδοιπορικό της έγκριτης δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου και της εκπομπής της ΕΡΤ «365 στιγμές» ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζει διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία την περιοχή αυτή, την οποία έχει αφήσει κυριολεκτικά στην τύχη της…

Πόσο κοστίζει πια;

Γιατί, δεν εξηγείται αλλιώς ότι ολόκληρη Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα Τελωνείο στους Δρυμάδες, ώστε να διευκολυνθεί η άμεση επικοινωνία με το Άνω Πωγώνι και δέχεται όσοι διέρχονται σήμερα από το μεθοριακό πέρασμα να αφήνουν το Ι.Χ. στην ελληνική πλευρά. Πόσο πια είναι το κόστος για το συγκεκριμένο Τελωνείο που θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις όσων επιθυμούν να πηγαινοέρχονται στα χωριά τους;

Το οδικό δίκτυο…

Kαι άλλα μπορεί να κάνει η Ελλάδα για το Άνω Πωγώνι. Για παράδειγμα, μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με την Αλβανία προκειμένου να φτιαχτεί το οδικό δίκτυο της περιοχής που έχει μείνει στην εποχή του Χότζα, είναι δηλαδή τριτοκοσμικό. Δεν συγκινούνται οι ιθύνοντες βλέποντας τα αρχοντοχώρια αυτά να ερημώνουν; Προφανώς όχι. Κρίμα…

Μύρισε… άνοιξη!

✒ Όσο και να μας… γδάρει ο Μάρτης, δεν μπορεί να κρυφτεί. Η άνοιξη θα… μυρίσει και, αφήνοντας πίσω μας τον χειμώνα, θα τη ζήσουμε σε όλο της το μεγαλείο! Χθες ήταν η εαρινή ισημερία, η οποία φέρνει και επίσημα τη νέα εποχή. Ας ελπίσουμε ότι και ο καιρός θα προσαρμοστεί ανάλογα, γιατί υπάρχει και το περσινό κακό προηγούμενο. 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.