Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δύο χρόνια…

Ακριβώς δύο χρόνια συμπληρώθηκαν προχθές από το τραγικό δυστύχημα στα βουνά των Τζουμέρκων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τόσο άδικα τη ζωή του ο 21χρονος σκιερ Ερμής Θεοχαρόπουλος. Έπεσε σε απόκρημνη πλαγιά κάνοντας σκι και καθώς άργησε να έρθει βοήθεια, άφησε εκεί την  τελευταία του πνοή…

Χάθηκε άδικα…

Την θυμόμαστε καλά εκείνη τη δύσκολη ημέρα. Κυρίως επειδή χάθηκε άδικα η ζωή ενός νέου παλικαριού, αφού, αν είχε λάβει εγκαίρως τις πρώτες βοήθειες και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο άμεσα, θα μπορούσε να έχει σωθεί. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Το ελικόπτερο έφτασε έπειτα από έξι ολόκληρες ώρες στο σημείο όπου είχε πέσει ο Ερμής.

Μεγάλος αγώνας…

Με αφορμή τον θάνατό του, η οικογένεια του νεαρού σκιερ και ορειβάτη ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα από την πρώτη στιγμή με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού εναέριας διάσωσης και πρωτογενών αεροδιακομιδών στη χώρα μας κατά τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών με ορεινό ανάγλυφο. Παλεύουν δηλαδή για το αυτονόητο. 

Αρκετά ατυχήματα…

Η Ελλάδα είναι κατά βάση ορεινή χώρα με αρκετά αναπτυγμένες τις δραστηριότητες του βουνού, όπως χιονοδρομία, ορειβασίες κλπ. Αρκετά δε είναι αντίστοιχα και τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα ορεινά και πανελλαδικά και της δικής μας περιοχής, με αποτέλεσμα κατά διαστήματα να θρηνούμε και ανθρώπινες ζωές. 

Δύο οι επιλογές!

Άρα, η Πολιτεία έχει δύο επιλογές. Ή να… απαγορεύσει διά ροπάλου τις δραστηριότητες στα βουνά, κάτι που δεν είναι λογικό ή να φτιάξει έναν μηχανισμό που θα παρεμβαίνει έγκαιρα για τη διάσωση και διακομιδή ανθρώπων που παθαίνουν κάποιο ατύχημα ώστε να μην χάνονται άδικα ζωές. 

Τι απέγινε; 

Μετά τον θάνατο του Ερμή υπήρξαν διαβεβαιώσεις διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι ο μηχανισμός εναέριας διάσωσης θα γίνει. Κατατέθηκε και το σχετικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, βάση ελικοπτέρου πρόκειται να γίνει και στα Γιάννενα. Τελευταία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα έγινε από τον πρώην πλέον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την επίσκεψή του αρχές Δεκεμβρίου στην πόλη μας. Έκτοτε, ουδέν!

Ας είναι ο τελευταίος…

✒ Ο καιρός όμως περνάει και η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας δικτύου εναέριας διάσωσης παραμένει. Ένας ακόμα χειμώνας θα περάσει χωρίς τη συγκεκριμένη υποδομή, αφού δεν έγινε ακόμα ούτε μία βάση. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος. Δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο οι σχετικές διαδικασίες.

Συγκινητικό μήνυμα…

✒ Κλείνοντας, αξίζει να παραθέσουμε αυτό που έγραψε ο πατέρας του Ερμή, Γιάννης Θεοχαρόπουλος: «Πέρασαν δύο χρόνια αγορίνα μου. Δεν συνηθίσαμε την απουσία σου. Δεν βελτιώθηκε η ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών διάσωσης. Δεν έχουμε ακόμα εναέρια μέσα επείγουσας παροχής υπηρεσιών διάσωσης και προνοσοκομειακής φροντίδας. Παλεύουμε  με τις σκιές. Αντλούμε δύναμη από την γιγάντια δύναμη σου. Πάμε βήμα, βήμα. Που θα πάει…θα φτάσουμε».

Με τα… μούτρα!

Ας έρθουμε τώρα και στα των Ιωαννίνων. Με τα... μούτρα έχει ριχτεί η νέα Δημοτική Αρχή στη δουλειά προκειμένου να κλείσει τα τόσα ανοιχτά μέτωπα που κληρονόμησε από την προηγούμενη. Και η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε αρχή και εξουσία πρέπει να φορτσάρει στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της αν θέλει να κερδίσει το παιχνίδι! Φαίνεται ότι το πιστεύει αυτό ο Θωμάς Μπέγκας…

Ο μεγάλος δακτύλιος…

Ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα είναι ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης, ο οποίος έχει «κολλήσει» εδώ και κάμποσο καιρό στον υγρότοπο Τσαμαρά κοντά στο Πανηπειρωτικό. Ίσως έπρεπε από την αρχή να επιλεγεί άλλη χάραξη που να παρακάμπτει τον υγρότοπο. Δεν έγινε αυτό, όμως, για διάφορους λόγους.

Καλύτερα τώρα…

Τώρα, λέει, ο Θωμάς Μπέγκας, επικαλούμενος εισήγηση ειδικού επιστήμονα, θα γίνει μία πιο βαριά κατασκευή στο σημείο αυτό με τοποθέτηση χαλικοπασσάλων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα όταν παραδοθεί το έργο. Βέβαια, αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους του κατά δύο εκατ. ευρώ περίπου. Καλύτερα όμως να ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις παρά εκ των υστέρων. 

Η χρηματοδότηση…

Άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Κι εδώ ο Δήμαρχος προανήγγειλε βελτιώσεις της μελέτης σε συνεννόηση με τον ανάδοχο. Το βασικό ζητούμενο όμως είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση γιατί αυτή τη στιγμή είναι στον… αέρα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή διαβεβαίωνε ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.