Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν τα λέει καλά…

✒ Δεν μας τα λέει καλά ο νέος Υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, όσον αφορά στα αιτήματα που διατυπώνονται από βουλευτές και συνδικαλιστικούς φορείς για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Ηπείρου. Οι οποίες δομές, κακά τα ψέματα, έχουν τα προβλήματά τους. 

Έχει στην Πάτρα!

✒ Δεν χρειάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στα Γιάννενα, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Μερόπης Τζούφη και έδειξε προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που διαθέτει τέτοια ΜΕΘ. Με άλλα λόγια, ένα παιδί από Άρτα, Γρεβενά, Καστοριά, Κόνιτσα κλπ., που κινδυνεύει θα πρέπει να διακομιστεί στο Ρίο για να σωθεί! 

Θα τη ρισκάρουν;

✒ Κι αν η κατάστασή του μικρού ασθενούς είναι τέτοια που ακόμα και μία ή δύο ώρες χαμένες στην οδική μετακίνηση προς Ρίο είναι πολύτιμες για την αίσια έκβαση της περιπέτειάς του; Δηλαδή, αν η ζωή ενός παιδιού κρέμεται από μία κλωστή και κρίνεται από το χρόνο που μεσολαβεί προκειμένου να μπει σε μία ΜΕΘ; Δικαιούται η Πολιτεία να τη ρισκάρει;

Κανένας το δικαίωμα!

✒ Κατά την άποψή μας δεν έχει κανείς το δικαίωμα να θέτει με τις αποφάσεις του σε ρίσκο μία ανθρώπινη ζωή, πολύ περισσότερο τη ζωή ενός παιδιού. Ούτε γιατρός, ούτε υπουργός, κανένας! Άρα ο κ. Άδωνις καλό θα ήταν να αφήσει κάτω το… κομπιουτεράκι με το οποίο μετράει το κόστος λειτουργίας μίας ΜΕΘ Παίδων και να δει το πράγμα με άλλη οπτική.

Μιλάμε για ζωές…

✒ Δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο ζύγι. Η ΜΕΘ Παίδων πρέπει να γίνει στο Πανεπιστημιακό με όποιο οικονομικό κόστος και με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό. Έστω μία ζωή να σωθεί χάρη σ’ αυτήν, που δε θα είναι μόνο μία, το συγκεκριμένο κέρδος ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα μεγέθη. Εκείνα δηλαδή που μετράει ο Άδωνις… 

Και οι κυβερνητικοί! 

✒ Πολύ σωστά η Μερόπη Τζούφη ανέδειξε το ζήτημα φέρνοντάς το στη Βουλή, όπως έκανε και ο Νίκος Έξαρχος. Θέλουμε όμως και τους κυβερνητικούς βουλευτές του τόπου να ασχοληθούν σοβαρά. Τους βουλευτές της Ν.Δ. από όλη την Ήπειρο. Έχουν τη δύναμη να παρέμβουν για το θέμα της ΜΕΘ Παίδων. Ας πιάσουν τον Υπουργό και ας του τα κάνουν λίγο πιο… λιανά για να συνετιστεί!

Το σπάσιμο της ΥΠΕ…

✒ Στο μεταξύ, ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε προαναγγείλει τον περασμένο Δεκέμβριο από τα Γιάννενα ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα σπάσει και θα δημιουργηθεί νέα με κέντρο τα Γιάννενα που θα περιλαμβάνει Ήπειρο, Ιόνια Νησιά και Δυτ. Μακεδονία. Χρόνιο αίτημα της περιοχής μας αυτό.

 Μην ανατραπεί…

✒ Ελπίζουμε ο Άδωνις να μην ανατρέψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και να προχωρήσει κανονικά. Και εδώ ο ρόλος των κυβερνητικών βουλευτών είναι καίριος. Να τον πιέσουν δηλαδή να τον υλοποιήσει. Εδώ «κουμπώνει» και το θέμα της ΜΕΘ Παίδων. Δεν μπορεί, φανταζόμαστε, να υπάρχει Υγειονομική Περιφέρεια χωρίς μία τέτοια δομή.

Ζαγόρι και UNESCO…

✒ Πάμε και μία… βόλτα προς Ζαγόρι μεριά τώρα. Στο Ζαγόρι που τον ερχόμενο Μάιο θα υποδεχθεί επίσημα την UNESCO, η οποία θα εγκαταστήσει γραφείο της στο Καπέσοβο και το επιβλητικό πέτρινο κτίριο της άλλοτε Πασχαλείου Σχολής. Από εκεί θα συντονίζονται οι ενέργειες που η ένταξη της περιοχής στον κατάλογο με τα Πολιτιστικά Τοπία του οργανισμού επιβάλει να γίνουν.

Υπάρχει χώρος…

✒ Είναι γνωστές οι αντιρρήσεις που διατύπωσε ο Πολιτιστικό Σύλλογος του χωριού για την Πασχάλειο, ωστόσο φαίνεται ότι θα ισχύσει τελικά εκείνο που είπε ο Αλέκος Καχριμάνης την προηγούμενη εβδομάδα. Το κτίριο θα φιλοξενήσει την UNESCO, θα έχει όμως και μουσειακή χρήση, όπως ζητάει ο Σύλλογος. Χώρος υπάρχει εξάλλου!

Η Αναγνωστοπούλειος…

✒ Στην προχθεσινή Περιφερειακή Επιτροπή, το νέο όργανο της Περιφέρειας, που συνεδρίασε για πρώτη φορά, τέθηκε και το θέμα του υπό ανακατασκευή κτιρίου της άλλοτε Αναγνωστοπούλειου Σχολής στο Δίλοφο, που προτάθηκε από τον Σύλλογο Καπεσόβου για να φιλοξενήσει τα γραφεία της UNESCO. 

Κλείνει το θέμα!

✒ Δεν θα είναι έτοιμο το κτίριο μέχρι τον Μάιο, είπε ο Περιφερειάρχης, καθώς πρέπει να κατασκευαστεί στέγη. Οι εργασίες είναι στο 80% και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Άρα, κάπου εδώ κλείνει το θέμα με τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού στο Ζαγόρι. Όσο για το εντυπωσιακό κτίριο στο Δίλοφο, καλό είναι να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για την αξιοποίησή του. Πολλά μπορούν να γίνουν εκεί…

Δίνουν άλλη χάρη…

✒ Όμορφη η Παμβώτιδα όλες τις εποχές και τον χειμώνα φυσικά, αλλά η παρουσία ειδικά των κύκνων στα νερά της και των υπόλοιπων πουλιών, της δίνει άλλη χάρη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι Γιαννιώτες και επισκέπτες κοντοστέκονται και τους χαζεύουν ή τους ταΐζουν. Ευτυχώς επιβίωσαν οι κύκνοι και έχουν γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της λίμνης…

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.