Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μία… ανάσα!

Πότε έφυγε το καλοκαίρι, πότε μπήκαμε στον Δεκέμβριο και να που φτάσαμε κυριολεκτικά μία… ανάσα από τα Χριστούγεννα, τα οποία θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες καθένας με τον τρόπο που προτιμά και ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένα γιορτή. 

Τα γνωρίσματα…

Στα Γιάννενα δύο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Χριστουγέννων, όπως έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Η αιθαλομίχλη που «έκατσε» και πάλι τις τελευταίες ημέρες ως ένα μεγαλοπρεπές νέφος πάνω από τα κεφάλια μας και τα κλαρίνα μαζί με τα σουβλάκια, τα οποία θα καταναλωθούν σα να μην υπάρχει αύριο την Παραμονή!

«Καπνίλα» παντού!

Όσον αφορά στην αιθαλομίχλη, για τη παρουσία της στο Λεκανοπέδιο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αν βγει κανείς μετά τις 7 το απόγευμα και κάνει μία βόλτα έξω, θα αντιληφθεί τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Η «καπνίλα» είναι παντού. Και όταν επιστρέψει σπίτι, τα... τσικνισμένα ρούχα του είναι οι καλύτεροι μάρτυρες του φαινομένου.  

Πάνω από τα όρια…

Ζητήσαμε προχθές από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου τα στοιχεία για τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων του Δεκεμβρίου στην πόλη μας και πρόθυμα μας τα παρείχαν. Οι μέσες τιμές των ημερών είναι μεν σχετικά χαμηλές, αφού το πρωί δεν έχει αιθαλομίχλη, οι βραδινές πάλι έχουν εκτοξευθεί πολύ πάνω από τα όρια προστασίας της ανθρώπινης υγείας…

Έτσι θα πορευτούμε…

Βλέπεις, από το απόγευμα και μετά καίνε στο φουλ τζάκια και σόμπες σ’ όλη την πόλη, συν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και το νέφος που κατακλύζει την ατμόσφαιρα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνο της Αθήνας στη δεκαετία του ‘80 και του ‘90. Όσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τρόπος ουσιαστικά δεν υπάρχει. Με την αιθαλομίχλη θα πορευτούμε όλο το χειμώνα. Θα φεύγει μόνο όταν φυσάει ή βρέχει. 

Την Παραμονή… 

Φαντάσου μάλιστα τι έχει να γίνει στην ατμόσφαιρα την ερχόμενη Κυριακή, Παραμονή Χριστουγέννων, που θα τηρηθεί και πάλι στα Γιάννενα το «έθιμο» με τις ψησταριές, οι οποίες θ’ ανάψουν παντού στην πόλη για να ψηθούν σουβλάκια, λουκάνικα και πανσέτες, να «γιορτάσουν» ντόπιοι και επισκέπτες τη γέννηση του Χριστού!

Κάρβουνο και κλαρίνο…

✒ Δε θα μείνει καφετέρια, ταβέρνα, καφενείο, εστιατόριο χωρίς κάρβουνο και κλαρίνο για ολοήμερο ξεφάντωμα. Μόδα αυτή των τελευταίων ετών που πλέον έχει ταυτιστεί με τις γιορτές στα Γιάννενα. Κάπως έτσι μας βλέπουν οι τουρίστες. Λίμνη, τσίκνα, σουβλάκι και δημοτικά άσματα. Αυτό είμαστε ως περιοχή για τους περισσότερους!

 Γούστα είναι αυτά!

✒ Γούστα όμως είναι αυτά και ο καθένας επιλέγει να γιορτάσει όπως επιθυμεί. Άλλοι με χορούς και νταούλια, με ουίσκι και πακέτα χαρτοπετσέτας στον αέρα, με χορούς, στρας και μεθύσια και άλλοι πιο… σεμνά, οικογενειακά, σπίτι, με συγγενείς και φίλους. Όσο για το τι ακριβώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, αυτό ας το αφήσουμε καλύτερα… 

Στα χωράφια…

Κάποιοι άλλοι πάλι θα περάσουν και τις γιορτινές μέρες στα χωράφια τους μαζεύοντας πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια κλπ. Πρόκειται για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα που δεν θα κάνουν ούτε φέτος διακοπές γιατί η συγκομιδή δεν μπορεί να περιμένει και χέρια να τους βοηθήσουν δεν περισσεύουν. 

Τρέχουν στο χωριό!

Φίλοι της στήλης δεν ξεκουράστηκαν καθόλου τα Σαββατοκύριακα του τελευταίου τριμήνου. Τρέχουν σε χωριό της Θεσπρωτίας να βοηθήσουν συγγενείς τους που έχουν εκτάσεις με μανταρινιές και ακτινίδια να μαζέψουν τη σοδειά. Βλέπεις, όσο κι αν ψάχνουν εκείνοι δεν βρίσκουν εργατικά χέρια όπως παλιότερα ή κι αν βρουν κανέναν εργάτη, δε βγαίνουν με το μεροκάματο που ζητάει! 

Λείπουν τα χέρια…

Είναι το γνωστό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, το οποίο ταλαιπωρεί και τους καλλιεργητές της Ηπείρου, ιδιαίτερα εκείνους της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Παλιά υπήρχαν Αλβανοί εργάτες και βολεύονταν. Σήμερα όμως έχουν μεγάλο πρόβλημα. Κι αν η σοδειά πήγαινε καλύτερα, αμάζευτη θα έμενε στο μεγαλύτερο μέρος της!

Μία κάποια λύση…

Γι’ αυτό και η τροπολογία που ψηφίστηκε προχθές, η οποία παρέχει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού μπορεί να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χεριών. Ορισμένοι αντιδρούν βέβαια, αλλά μάλλον αυτοί δεν έχουν χωράφια με μανταρίνια και πορτοκάλια να σαπίζουν αμάζευτα για να δουν τη… γλύκα!

Τι να κοιτάζουν;

✒ Κοντοστάθηκε προχθές μία παρέα νεαρών κυριών έξω από το κτίριο της Παπαζόγλειου που στεγάζει πλέον την Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων και κάτι έδειχναν η μία στην άλλη. Τι να τους έκανε εντύπωση, άραγε; Το κτίριο που είναι όντως ξεχωριστό ή τα γκράφιτι και οι μουντζούρες που γέμισαν πάλι την πρόσοψή του και τους τοίχους της αυλής; Μάλλον και τα δύο…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.