Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Καλά στον πολιτισμό!

Μπορεί ως Ήπειρος να πάσχουμε σε διάφορους τομείς, όπως τα μεγάλα έργα υποδομών όπου υπολειπόμαστε άλλων περιοχών (βλέπε τον πολύπαθο άξονα Γιάννενα – Κακαβιά που πάει από παράταση σε παράταση), όμως, χωρίς αμφιβολία, τα πάμε καλά στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα.

 Έχει τη θέληση…

Και τα πάμε καλά επειδή τα τελευταία χρόνια στο αρμόδιο υπουργείο τυγχάνει να υπάρχει μία ηγεσία η οποία αποδεικνύει διαρκώς ότι έχει τη θέληση και διαθέτει την τεχνογνωσία προκειμένου να τρέξει έργα και παρεμβάσεις που αξιοποιούν και αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας.

Ελάσματα στην Αθήνα!

Οι παραπάνω παρατηρήσεις με αφορμή καταρχήν την είδηση χθες ότι χρηστήρια ελάσματα του μαντείου της Δωδώνης θα ταξιδέψουν και θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Τα ελάσματα εντάχθηκαν στους καταλόγους της UNESCO και αυτό είναι το βασικό κριτήριο για το ενδιαφέρον που προσελκύουν και την προβολή που απολαμβάνουν…

Περί Νικόπολης…

Δεύτερη σημαντική είδηση, η σύσκεψη υπό την Λίνα Μενδώνη για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας της Νικόπολης για την UNESCO. H Υπουργός έθεσε επί τάπητος συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο δίνοντας σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους.

Έχουν πάρει ζεστά!

Αποδεικνύεται έτσι ότι το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η κ. Μενδώνη ότι έχουν πάρει πολύ… ζεστά το εγχείρημα ένταξης της Νικόπολης στην UNESCO. Εγχείρημα που μπορεί να οδηγηθεί σε αίσια έκβαση εφόσον υποβληθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος με υλοποιημένες τις παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Υπουργός.  

Κι άλλες παρεμβάσεις… 

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Στα έργα της νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνονται κι άλλες παρεμβάσεις στα αρχαία θέατρα, αλλά και σε υποδομές πολιτισμού και τουρισμού, όπως οι ιαματικές, πηγές και το Σούλι. Στο δε Κάστρο συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης των Οθωμανικών λουτρών και διασύνδεσης των δύο ακροπόλεων, με στόχο τη δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού! 

Πολλαπλά οφέλη…

✒ Είναι πολύ σημαντικές όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, οι οποίες υλοποιούνται ή δρομολογούνται με τη στήριξη του ΥΠ.ΠΟ. Φυσικά, έχουν δρόμο μπροστά τους ώσπου να ολοκληρωθούν. Όταν όμως γίνει αυτό, με την κατάλληλη ανάδειξη και προβολή, μπορούν να φέρουν πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας, τουριστικά, οικονομικά, αναπτυξιακά. Ίδωμεν… 

 Μείναμε πίσω!

✒ Ας έρθουμε τώρα και στα της πόλης μας, μιας και η περίοδος είναι γιορτινή. Επτά έχει σήμερα ο μήνας και τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις δύο εβδομάδες και κάτι ψιλά. Παρόλα αυτά, τα Γιάννενα μοιάζουν -ακόμα- σαν να έχουν μείνει στο… φθινόπωρο, αφού ο στολισμός τους δεν έχει ολοκληρωθεί!

Άλλοι στολίζονται…

Έχουμε και λέμε: Η «ταπεινή» Ηγουμενίτσα θα φωταγωγήσει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της στην Πλατεία Δημαρχείου. Η γειτονική Καστοριά θα το φωταγωγήσει αύριο, κηρύσσοντας την έναρξη της γιορτινής περιόδου με πολλές εκδηλώσεις. Η Φλώρινα έβαλε επίσης τα γιορτινά της. Καλά, για τα Τρίκαλα τι να πει κανείς. Εκεί υπάρχει ο «Μύλος των Ξωτικών» που άνοιξε εδώ και μέρες… 

Κάτι λαμπιόνια…

Εδώ πάλι δεν έχει καν ολοκληρωθεί ο στολισμός. Περνώντας προχθές από τη Δωδώνης, είδαμε τη μία πλευρά της, την αριστερή όπως ανεβαίνουμε με φωταγωγημένα δέντρα. Την άλλη ακόμα παλεύουν να την ετοιμάσουν. Είδαμε και πέντε – έξι κορμούς δέντρων στην Πλατεία Πάργης με λαμπιόνια και δέντρα φωταγωγημένα στην Αβέρωφ. Αυτά προς το παρόν… 

Τρέχουν και δε φτάνουν!

Με άλλα λόγια, άργησε ο Δήμος να ασχοληθεί με τον στολισμό και τώρα, μάλλον τρέχουν και δε φτάνουν! Ας ελπίσουμε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου κάτι θα έχουν καταφέρει. Όσο για Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ακόμα δεν αποφάσισαν πού θα στηθεί, καθώς η Κεντρική Πλατεία είναι κλειστή. Κι αυτό το θέμα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί εδώ και καιρό! (Η φωτό από παλιότερο στολισμό στην Πλατεία).

 Ας αφουγκραστούν…

Θα πει κανείς, μα είναι σοβαρά θέματα αυτά για να ασχολείστε; Κι όμως είναι θα απαντήσουμε εμείς. Όποιος το αμφισβητεί, ας αφουγκραστεί τι λένε οι πολίτες αυτές τις μέρες και τι σχολιάζουν και θα καταλάβει τι εννοούμε. Δεν μπορεί μία πόλη που θέλει να λέγεται -και είναι- κορυφαίος γιορτινός προορισμός να μην στολίζεται έγκαιρα. 

Γιορτινές εκδηλώσεις…

Να μην είμαστε άδικοι όμως όσον αφορά σε γιορτινές εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην πόλη. Έχει φτιαχτεί ένα πρόγραμμα το οποίο μας κοινοποίησε το Πνευματικό Κέντρο. Σύμφωνα με αυτό, η πρώτη εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Η Φιλαρμονική θα παίξει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε δρόμους και πλατείες. Κάτι είναι κι αυτό…

Σαρώνει η «Φόνισσα»!

✒ Σαρώνει πανελλαδικά η φοβερή «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, η οποία έγινε ταινία και βγήκε τις προηγούμενες ημέρες στους κινηματογράφους. Γεμίζουν οι αίθουσες και του δικού μας ODEON στο Παραλίμνιο Πάρκο, ενώ οι κριτικές είναι διθυραμβικές. Με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Να πάτε να τη δείτε, λοιπόν. Και γιατί είναι κορυφαία ταινία και γιατί είναι ελληνική παραγωγή. Όπως και ο Καπετάν Μιχάλης που έρχεται 21 Δεκεμβρίου…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.