Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Αώος υπό προστασία!

Με πανηγυρική διάθεση υποδέχθηκαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις την προχθεσινή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει τη λεκάνη απορροής του Αώου ποταμού που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους σε ειδικό καθεστώς προστασίας, χαρακτηρίζοντάς ανάλογα την περιοχή.

Έρχονται κι άλλα…

Ουσιαστικά πρόκειται για προαναγγελία των επόμενων βημάτων που θα οδηγήσουν στην επέκταση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ως τα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες έχει κηρύξει το δικό της τμήμα του Αώου ως Εθνικό Πάρκο. 

Διακρατικό Πάρκο…

Τίθενται λοιπόν οι βάσεις προκειμένου τα επόμενα χρόνια να θεσμοθετηθεί ένα διακρατικό Πάρκο με επίκεντρο έναν από τους τελευταίους ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη. Πρόκειται για σημαντικό και αξιόλογο εγχείρημα που θα έχει σαφή οφέλη και για τις δύο χώρες, κυρίως τουριστικά. 

Και οι παραπόταμοι…

Υπάρχει όμως εδώ μία παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από το ΥΠΕΝ. Μαζί με τον Αώο σε καθεστώς προστασίας θα τεθούν και οι παραπόταμοί του Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος, πράγμα που σημαίνει πως ούτε σ’ αυτούς θα επιτρέπεται η λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων!

Μην το παρακάνουν!

Στον Αώο και τον Βοϊδομάτη να το καταλάβουμε, όμως δεν είναι κρίμα να απαγορευθούν τα μικρά Υ/Η και στον Σαραντάπορο ή σε μικρότερα ποτάμια – χειμάρρους της περιοχής; Είναι κρίμα να αποκλειστεί όλη η λεκάνη τη Κόνιτσας από τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες εξάλλου αφορούν έργα ΑΠΕ. 

 Πολλαπλά οφέλη… 

Τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολλαπλά οφέλη για περιοχές στις οποίες λειτουργούν, καθώς δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας, ενώ αποφέρουν σημαντικά έσοδα σε μικρούς και ακριτικούς Δήμους όπως αυτός της Κόνιτσας, χωρίς μάλιστα να προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αποφέρουν έσοδα!

✒ Η κύρια κοίτη του Αώου θα τη γλιτώσει με το νέο καθεστώς προστασίας και πολύ σωστά θα γίνει αυτό. Όμως δεν θα ήταν κακό να επιτραπούν κάποια μικρά υδροηλεκτρικά σε παραπόταμους. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Δήμαρχος Νικ. Εξάρχου, το Υ/Η στην Αγία Παρασκευή μέσα σε μία πενταετία απέφερε έσοδα 1,1 εκατ. ευρώ στην κοινότητα και 500.000 ευρώ στον Δήμο. Είναι λεφτά αυτά…

Δε θα έβλαπταν…

✒ Καλός λοιπόν ο τουρισμός και με τα νέα δεδομένα θα προκύψουν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης της περιοχής, αλλά δεν θα την έβλαπταν και άλλα είδη οικονομικής δραστηριότητας όπως τα παραπάνω, τα οποία φυσικά θα αναπτύσσονται με μέτρο και με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Αντιστροφή πορείας…

Θα μείνουμε στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, στην οποία υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα παρεμβάσεις που, κατά τη γνώμη μας, μπορούν να αλλάξουν άρδην τις προοπτικές της αντιστρέφοντας τη σημερινή φθίνουσα πορεία. Γιατί κι εδώ κυριαρχούν σήμερα οι εικόνες ερήμωσης και εγκατάλειψης!

Μία «λουτρόπολη»!

Ο λόγος για το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας για τη δημιουργία ενός ιαματικού πάρκου, μίας «λουτρόπολης» που θα περιλαμβάνει Καβάσιλα, Αμάραντο και Πυξαριά. Τα έργα έχουν προχωρήσει πολύ στις δύο πρώτες περιοχές με εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών, οι οποίες, τουλάχιστον στα Καβάσιλα, είχαν εγκαταλειφθεί για δεκαετίες.

Εντάχθηκε στην ΟΧΕ!

Ορθώς τα έργα αυτά εντάχθηκαν από την Περιφέρεια, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Ηπείρου. Και καλώς εντάχθηκε στον σχεδιασμό και η ακριτική Πυξαριά, πάνω ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η οποία διαθέτει επίσης ένα παλιό πετρόκτιστο κτίριο λουτρών.

Η ακριτική Πυξαριά…

Τα θειούχα λουτρά της Πυξαριάς -η οποία στην απογραφή του 2011 είχε μόλις 12 κατοίκους- σήμερα είναι αναξιοποίητα, προπολεμικά όμως διαβάσαμε πως λειτουργούσαν κανονικά. Μέσω της ΟΧΕ, προβλέπεται ένα ποσό της τάξης του ενός εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του κτιρίου τους σε πρώτη φάση.

Τα πλεονεκτήματα…

Πώς αντιστρέφεται η αρνητική πορεία ενός τόπου; Δύσκολα, αλλά η ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων είναι καλή επιλογή. Στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή οι ιαματικές πηγές είναι το πλεονέκτημα αυτό, μαζί με τη μοναδική φύση. Εδώ λοιπόν είναι που πρέπει να επενδύσει κανείς με την ελπίδα ότι μπορεί να ζωντανέψει και πάλι. 

Θα φέρουν κόσμο…

Η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών θα φέρει κόσμο στην περιοχή, εφόσον υπάρξει και κατάλληλη προβολή, από Ελλάδα και εξωτερικό. Επισκέπτες που, εκτός από Αμάραντο ή Καβάσιλα, θα πάνε επίσης στα διπλανά Μαστοροχώρια, τα οποία είναι πανέμορφα και φυσικά στην Κόνιτσα. Σπουδαία υπόθεση…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.