Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δυνατή συζήτηση!

Ήταν και δυνατή και ουσιαστική η συζήτηση που έγινε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στο οποίο απαντήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή και συγκεκριμένα από τον Αλέκο Καχριμάνη ένα σωρό ερωτήματα που είχαν θέσει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 

Πολλά τα θέματα…

Από τη μία η λίμνη και το πόσο καθαρά είναι τα νερά της, από την άλλη οι παρεμβάσεις συνεργείων της Περιφέρειας στον ποταμό Λούρο και το αν οι «πληγές» επουλώθηκαν, ενώ δεν έλειψε και το ζήτημα του προστίμου που έχει επιβληθεί για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων…

Έτσι πρέπει…

Δεν είμαστε ειδικοί, ούτε περιβαλλοντολόγοι για να αποφανθούμε για ζητήματα όπως τα παραπάνω. Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι πως έτσι πρέπει να γίνεται. Η αντιπολίτευση να ελέγχει την Περιφερειακή Αρχή για τα πεπραγμένα της και να ζητάει απαντήσεις και διευκρινίσεις, ώστε να ενημερώνεται και ο κόσμος.

Θέλει έλεγχο…

Όταν υπάρχει έλεγχος σε μία εξουσία, όποια και αν είναι αυτή, τότε ο τόπος μόνο που κερδίζει. Ο οποίος τόπος θέλει άρχοντες που να δουλεύουν, να παράγουν έργο προς όφελός του, όμως έχει παράλληλα την απαίτηση να διορθώνονται τα όποια λάθη και αστοχίες και να αποδίδονται ευθύνες όταν υπάρχουν.  

Λάθη θα γίνουν…

Λάθη κάνουν όλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Πολύ περισσότερο όσοι έχουν στα χέρια τους μεγάλους οργανισμούς και σοβαρές ευθύνες. Σ’ αυτή την περίπτωση, όσο και αν δουλέψει κανείς, δεν μπορεί, κάτι θα ξεφύγει, κάτι θα πάει λάθος. Αρκεί να το αναγνωρίσει και να φροντίσει για τη διόρθωσή του. Μέγα προτέρημα αυτό! 

Η Παμβώτιδα… 

Απ’ όσα συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ιδιαίτερης σημασίας, κατά την άποψή μας, έχει το ζήτημα της Παμβώτιδας και το κατά πόσο αυτή είναι σήμερα πιο καθαρή απ’ ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Δίπλα της ζούμε, όλους μας ενδιαφέρει.

Δεν είναι τα νούφαρα…

✒ Νομίζουμε ότι είναι πιο καθαρά τα νερά της λίμνης μας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Δεν είναι μόνο τα νούφαρα που επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης, η παρουσία των οποίων πράγματι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Παμβώτιδα. Αυτά αποτελούν όντως ένα σημάδι ότι το πράγμα πάει καλύτερα…

 Πάει το «χαλί»…

✒ Το θέμα είναι ότι απουσιάζει πλέον εκείνο το πράσινο «χαλί» από την επιφάνειά της, δηλαδή το φυτοπλαγκτόν, όπως επίσης οι αφροί που βλέπαμε κατά καιρούς κοντά στην όχθη της, αλλά και εκείνη η πολύ άσχημη μυρωδιά, που έκανε την εμφάνισή της ειδικά προς τα τέλη του καλοκαιρού.

Θέλει και αναλύσεις!

✒ Όμως, δεν αρκούν μόνο το… μάτι και η μύτη για να πούμε με βεβαιότητα ότι η λίμνη μας είναι πιο καθαρή απ’ ότι στο παρελθόν. Χρειάζονται και εργαστηριακές αναλύσεις που να το επιβεβαιώνουν. Στην εποχή μας έτσι πρέπει να γίνεται ο έλεγχος. Με ανάλυση δειγμάτων που θα λαμβάνονται από τα νερά της…

Δεν παρακολουθείται…

Εύστοχες επισημάνσεις επί τούτου έκανε σε χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο του ο Δημήτρης Μακρής, ένας άνθρωπος που ασχολείται εκτενώς με τα της Παμβώτιδας. Όπως αναφέρει, συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των νερών της δεν γίνεται. Αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί και ο ΟΦΥΠΕΚΑ καλό είναι να φροντίσει για την παρακολούθηση της λίμνης. 

 Όλοι για το επίδομα…

Aς αφήσουμε όμως τα της λίμνης και ας πάμε σε ένα «καυτό» θέμα των ημερών, αυτό της θέρμανσης. Μέσα σε μία εβδομάδα, λέει, υποβλήθηκαν πανελλαδικά αιτήσεις από 370.000 νοικοκυριά για το επίδομα, το οποίο δίνεται σε όσους προμηθεύονται πετρέλαιο κυρίως, και κατά δεύτερο λόγο φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλετ, καυσόξυλα κλπ…

Πολύτιμο βοήθημα…

Καθόλου τυχαίο αυτό. Μάλιστα, διαβάσαμε ότι οι αιτήσεις μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας θα φτάσουν τα 1,2 εκατομμύρια όσοι δηλαδή και οι δικαιούχοι επιδόματος. Πολύτιμο βοήθημα αυτό για όλους μας προκειμένου να βγάλουμε έναν χειμώνα δύσκολο -όπως εξάλλου και οι προηγούμενοι- χωρίς να ξεπαγιάσουμε!

 Έπεσε το πετρέλαιο!

Κι ένα ευχάριστο νέο: Ψάχνοντας χθες τις τιμές πώλησης πετρελαίου θέρμανσης που είναι ακόμα το πιο δημοφιλές καύσιμο στην περιοχή μας, διαπιστώσαμε ότι έχουν υποχωρήσει. Πωλείται κατά μέσο όρο έναντι 1,33 – 1,34 ευρώ το λίτρο στον Νομό! Πιθανώς να υποχωρήσει λίγο ακόμα ακολουθώντας την πτώση στις διεθνείς τιμές. Μακάρι, γιατί είπαμε. Στόχος είναι να βγει ο χειμώνας αναίμακτα!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.