Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Έρχονται τα δύσκολα!

Δεν ξέρουμε αν έχει ήσυχο και αμέριμνο ύπνο ο Θωμάς Μπέγκας από τη στιγμή που εξελέγη δήμαρχος στα Γιάννενα για την επόμενη πενταετία. Εμείς του ευχόμαστε να κοιμάται καλά και να ξεκουράζεται όσο μπορεί, γιατί τον περιμένουν… δύσκολες μέρες από την 1η Ιανουαρίου! 

«Καυτές πατάτες»…

Θα πάρει στα χέρια του αρκετές «καυτές πατάτες», δηλαδή σοβαρά προβλήματα και εκκρεμότητες που θα κληθεί, μαζί με τους συνεργάτες του, να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Ένα από αυτά είναι το μέλλον των Νομικών Προσώπων, με το οποίο ασχολήθηκε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του. 

Τα Νομικά Πρόσωπα…

Εδώ βέβαια έχει ληφθεί απόφαση πως θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η εξαίρεση και των τεσσάρων φορέων από τη συγχώνευση με τον Δήμο. Δηλαδή, μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή πιθανώς να έχει κριθεί η τύχη τους από τους ιθύνοντες του ΥΠΕΣ οι οποίοι βιάζονται. Αν εξαιρεθούν τα ΝΠΔΔ καλώς. Αν όμως όχι, εκεί έχει να γίνει το… έλα να δεις!

Δεν είναι όλα ίδια!

Και καλά το Ζωγράφειο Γηροκομείο και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος που είναι μαζεμένα και δεν έχουν πολύ προσωπικό. Τυχόν ενσωμάτωσή τους στον Δήμο δεν θα φέρει μεγάλη αναστάτωση. Δεν θα γίνει το ίδιο όμως με τον ΟΚΠΑΠΑ και το Πνευματικό Κέντρο που διαθέτουν και πολλές δομές και εκατοντάδες εργαζόμενους…

Μην πάρει η μπάλα…

Θα αναμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα υποδεχτεί το υπουργείο τις προτάσεις που θα του καταθέσει ο Δήμος για τα τέσσερα Νομικά του Πρόσωπα. Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι που εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, ότι δηλαδή ζητώντας την εξαίρεση όλων των ΝΠΔΔ θα καταστεί αδύναμη η πρόταση του Δήμου και η… μπάλα μπορεί τελικά να τα πάρει όλα!  

Το κυκλοφοριακό… 

Πολλά λοιπόν ανοιχτά «μέτωπα» θα κληρονομήσει η νέα δημοτική αρχή από τη σημερινή. Δεν θα διαφωνήσει κανείς -πιστεύουμε- ότι ανάμεσά τους είναι και το κυκλοφοριακό, αυτή η μεγάλη και διαχρονική «πληγή» για τα Γιάννενα που καμία διοίκηση του Δήμου δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. 

Χάθηκαν θέσεις…

✒ Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο συγκεκριμένο ζήτημα το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων σε κεντρικούς δρόμους που έχουν «σβήσει» συνολικά εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης χωρίς όμως να έχει δοθεί αντίστοιχα στους οδηγούς εναλλακτική λύση. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι ήδη…

 Ρεπορτάζ από Χίο…

✒ Ήρθε όμως χθες το πρωί φίλος της στήλης να μας κοινοποιήσει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθεια» της Χίου, το οποίο έχει ενδιαφέρον. Η πόλη της Χίου με πληθυσμό 51.320 κατοίκους (απογραφή 2021) και μπόλικο τουρισμό αντιμετωπίζει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα όπως εμείς. Ο Δήμος όμως κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει ανάσα στο κέντρο της!

Πήραν mini bus!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», πρόσφατα ο Δήμος προμηθεύτηκε ένα ηλεκτροκίνητο mini bus, με τον Δήμαρχο Χίου Στ. Κάρμαντζη να δεσμεύεται ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλα. Αυτό θα συνδέει γειτονιές της πόλης Χίου μεταξύ τους και με το ιστορικό της κέντρο στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξής του.

Περιφερειακά πάρκινγκ…

Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος φίλος, εδώ και χρόνια παρακαλώ, ο Δήμος Χίου λειτουργεί περιφερειακά της πόλης δωρεάν δημοτικά πάρκινγκ απ’ όπου γίνεται, επίσης δωρεάν, η μεταφορά πολιτών προς το κέντρο της! Θα πει κανείς και τότε γιατί αντιμετωπίζει κυκλοφοριακό; Για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ο πολύς τουρισμός!

Θα βελτιωθεί…

Πάντως, κάνουν πράγματα για να βελτιωθεί η κατάσταση και κάτι μας λέει ότι το κυκλοφοριακό στη Χίο θα μετριαστεί με πρωτοβουλίες όπως αυτή που περιγράψαμε. Περιφερειακά πάρκινγκ λοιπόν γύρω από τον αστικό ιστό με δωρεάν στάθμευση ή έστω ένα συμβολικό τίμημα, δωρεάν μεταφορά πολιτών και δρομολόγηση mini bus που είναι πιο βολικά από τα μεγάλα λεωφορεία!  

Μέσω «open mall»!

Απλά πράγματα αυτά, αλλά για τους Χιώτες. Εδώ στα Γιάννενα πάλι ούτε καν δίνουν σημασία από τον Δήμο. Δύο λεπτομέρειες: Το mini bus στη Χίο (φωτό) αποκτήθηκε μέσω του προγράμματος «open mall»! Ναι, είναι το ίδιο που παλεύει να υλοποιήσει και ο δικός μας Δήμος εδώ και χρόνια. Το συγκεκριμένο όχημα μαζί με άλλα δύο αντίστοιχα που θα πάρουν, θα δρομολογηθεί σε συνεργασία με τα τοπικά ΚΤΕΛ. Αυτά τα ολίγα…

Χρόνο να έχεις…

✒ Με ήλιο ή με βροχή, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, ωραιότερο μέρος για βόλτα από την Παραλίμνιο δεν υπάρχει. Ειδικά τώρα που ο Νοέμβριος με το «πινέλο» του βάφει πολύχρωμα τα φύλλα των πλατάνων. Χρόνο να έχει κανείς να τα απολαμβάνει…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.