Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μία ανησυχία…

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν καθησυχαστικά τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου. Κάθε άλλο. Ανησυχία μας προκάλεσαν για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος… 

Δύσκολος χειμώνας!

Καταρχήν, ο Δημήτρης Μαυρογιώργος ανέφερε ότι πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει επανασχεδιασμός των πρακτικών αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων, ο οποίος να στηριχθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. 

Άλλαξαν τα δεδομένα…

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλέκος Καχριμάνης είπε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά το 2017 είχαν ως βάση την κακοκαιρία «Ιανός», όμως φέτος μας προέκυψε ο «Daniel», που... άλλαξε τα φώτα στη γειτονική Θεσσαλία. Μίλησε και για επικάλυψη αρμοδιοτήτων σε καθαρισμούς χειμάρων κλπ…

 Θα ανταποκριθούν;

Με άλλα λόγια, ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι ως περιοχή με κακοκαιρίες πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από εκείνες που μας έπληξαν στο πρόσφατο ή λίγο πιο μακρινό παρελθόν. Άρα, οι αντιπλημμυρικές μας υποδομές δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε περίπτωση που περάσει από δω ένας καινούριος «Daniel»!

Δεν είναι σίγουρο…

Έχουμε βέβαια τη λίμνη και τις αποστραγγιστικές τάφρους που απορροφούν και διοχετεύουν σ’ αυτήν τα νερά, ενώ υπάρχει και το θυρόφραγμα στο Πέραμα για την εκτόνωσή της ώστε να μην υπερχειλίζει. Όμως σε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν αυτά να… σώσουν τα πιο χαμηλά τμήματα του Λεκανοπεδίου. 

Υπάρχουν ειδικοί! 

Τι αντιπλημμυρικά έργα όμως να κάνει κάποιος για να προστατέψει μία περιοχή όπως η δική μας από έντονα φαινόμενα; Αυτό είναι κάτι που δεν θα το πούμε εμείς, γιατί δε είμαστε ειδικοί. Είναι λύσεις που θα προτείνουν οι ειδικοί οι οποίοι έχουν αναλάβει την εκπόνηση της περίφημης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου.  

Πιο γρήγορα η μελέτη…

✒ Εμείς το μόνο που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι πρέπει να εντείνουν τη δουλειά τους και να παραδώσουν τη μελέτη στην Περιφέρεια αν γίνεται ακόμα και πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο… Και ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής προτείνοντας έργα που να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις. 

 Ώρα να τρέξουν…

✒ Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να μη μείνουν τάφροι, αύλακες, ρέματα, οχετοί ακαθάριστοι γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα φρεάτια ομβρίων μέσα στα Γιάννενα. Ας τρέξουν οι υπηρεσίες του Δήμου όσο… είναι καιρός, γιατί αν δεν τα καθαρίσουν όλα, θα ξαναδούμε σκηνές όπως εκείνες που είδαμε μέσα Σεπτεμβρίου στην Παραλίμνιο και τη Λιμνοπούλα! 

Περί μεταπτυχιακών…

Πάμε τώρα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος του οποίου με απόφασή της λίγο πριν κλείσει το Ίδρυμα για θερινές διακοπές είχε επιτρέψει σε όποιο Τμήμα επιθυμεί, να θεσπίσει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει. Στο άκαιρο της συγκεκριμένης απόφασης είχαμε αναφερθεί τότε που έγινε γνωστή… 

Καλά έκαναν! 

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με την ανακοίνωση της Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει δωρεάν τα μεταπτυχιακά του όπως έκανε μέχρι σήμερα. Και πολύ καλά έκανε το Φυσικό, αφού του δίνεται το δικαίωμα να αποφασίσει.

Ήταν όλα δωρεάν!

Εκτιμούμε ότι στον ίδιο δρόμο θα πορευθούν και αρκετά άλλα Τμήματα του τοπικού Ιδρύματος, που δύσκολα θα αποφασίσουν να επιβάλλουν δίδακτρα για μεταπτυχιακά. Τα οποία μεταπτυχιακά κάποτε ήταν δωρεάν σε όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, όμως έμπαινε κανείς με εξετάσεις οι οποίες μόνο εύκολες δεν ήταν. Αυτό έχει αλλάξει πλέον… 

Μεικτή η εικόνα…

Ψάχνοντας τα προγράμματα σε δύο από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, είδαμε ότι η εικόνα σ’ αυτά είναι μεικτή. Κάποια μεταπτυχιακά τους προσφέρονται χωρίς δίδακτρα, ενώ άλλα έχουν τέλη φοίτησης που μπορεί να κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ.  

Ακριβό «προϊόν»…

Η αλήθεια είναι ότι τα μεταπτυχιακά έχουν μεταβληθεί πλέον σε ένα εκπαιδευτικό «προϊόν» που, καθώς είναι περιζήτητο, απέκτησε τιμή και αρκετά Ιδρύματα το… πουλάνε ακριβά, για ευνόητους λόγους. Και τα καταφέρνουν μία χαρά!. Κορυφαίο παράδειγμα τα ΑΕΙ της Κύπρου τα οποία βγάζουν πολύ χρήμα σήμερα από τα συγκεκριμένα προγράμματα… 

Τα παπιγιόν…

✒ Από τα πιο συγκινητικά εκθέματα στο ανακαινισμένο αρχοντικό του Κ. Φρόντζου που εγκαινιάστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα. Ο λόγος για τα παπιγιόν του αείμνηστου δημάρχου και βουλευτή Ιωαννίνων, τα οποία αποτελούσαν σήμα κατατεθέν του. Ευτυχώς διασώθηκαν!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.