Χωρίς υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Τι μέλλει γενέσθαι…

✒ «Φούντωσε» αυτές τις μέρες η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ιωαννιτών, τα οποία, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται όπως και τα ΝΠΔΔ σε όλη τη χώρα και θα περάσουν μαζί με το προσωπικό τους στον κύριο κορμό του Δήμου.

Με ιδιαίτερη σημασία!

✒ Εδώ πρόκειται για δύο οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας, το Πνευματικό Κέντρο και τον ΟΚΠΑΠΑ. Δύο φορείς οι οποίοι, κακά τα ψέματα, κάνουν σημαντικό έργο, ο μεν πρώτος στο κομμάτι του πολιτισμού, ο δεύτερος στην κοινωνική πολιτική και την εκπαίδευση. Έχουν και περίπου 160 άτομα προσωπικό σήμερα…

Στο Πνευματικό…

✒ Στους κόλπους του Πνευματικού Κέντρου τα πράγματα δεν είναι «ανέφελα». Τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρξαν τριγμοί με περικοπές θέσεων, διαμαρτυρίες εργαζομένων και συμβασιούχων κλπ. Τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν μέχρι σήμερα από τη Δημοτική Αρχή. Παραμένουν ως έχουν. 

Θα «ξεζουμίσουν»!

✒ Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αν το Πνευματικό ενσωματωθεί στον Δήμο Ιωαννιτών, θα μπει σε καλύτερη πορεία. Ο Οργανισμός του Δήμου αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως έντονη έλλειψη προσωπικού, οπότε προβλέπουμε πως σε περίπτωση συγχώνευσης, θα το «ξεζουμίσουν» από υπαλλήλους για να κλείσουν άλλες «τρύπες».

 …Και ο ΟΚΠΑΠΑ!

✒ Όσο για τον ΟΚΠΑΠΑ, το έργο που παράγει είναι πολύ σημαντικό, τόσο μέσω των Βρεφονηπιακών και Παιδικών του Σταθμών όσο και μέσα από τις κοινωνικές του δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Φαρμακείο κλπ. Όλο αυτό το έργο έχει επιτευχθεί επειδή ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας έχει αυτή τη στιγμή μία αυτονομία. 

Χάρη στην αυτονομία… 

✒ Η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ υπό τον Φίλιππα Τσουμάνη αρχικά και σήμερα υπό τον Δημήτρη Πάνου έχει καταφέρει να κάνει πολλά, ακριβώς χάρη σ’ αυτή την αυτονομία που διαθέτει, διεκδικώντας φυσικά από τον Δήμο τα αναγκαία κονδύλια για τη λειτουργία των δομών του. Αν επομένως καταργηθεί και περάσει εξ ολοκλήρου στον Δήμο, αμφιβάλουμε ότι το έργο του θα συνεχίσει να «τρέχει» με τους ίδιους ρυθμούς…

Δεν θα ωφελήσει…

✒ Γι’ αυτό λοιπόν γράφαμε χθες ότι η κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης που περιλαμβάνει το Πνευματικό Κέντρο και τον ΟΚΠΑΠΑ δεν θα έχει κανένα όφελος για τα δύο ΝΠΔΔ και κατ’ επέκταση για την πόλη. Το αντίθετο. Άρα, εκείνο που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί αυτόνομη η Επιχείρηση και να γίνει μία γενική αναδιάρθρωση ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματά της.

Έχει τη «μπάλα»!

✒ Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει ο Δήμος να ζητήσει από το ΥΠΕΣ την εξαίρεσή της επικαλούμενος το έργο που προσφέρει. Θα θελήσει η Δημοτική Αρχή να κάνει κάτι τέτοιο ή θα επιλέξει τη συγχώνευση για να επωφεληθεί από το προσωπικό της Κοινωφελούς Επιχείρησης; Δεν είναι απίθανο. Πάντως, καλά είναι να ζητήσει και την άποψη του Θωμά Μπέγκα για το θέμα αφού από Γενάρη θα αναλάβει τον Δήμο.

Έργα στην Παραλίμνιο…

✒ Πάμε τώρα μία βόλτα στην Παραλίμνιο περιοχή, στην οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή έργα σε δύο διαφορετικά σημεία. Το πρώτο γίνεται λίγο μετά την «Κυρά Φροσύνη», επί της οδού Διον. Φιλοσόφου, όπου από τη μεριά του Κάστρου διαμορφώνονται και διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια. Αυτό σημαίνει κατάργηση θέσεων στάθμευσης, αν και θα μείνουν κάποιες…

Λύση για τα οχήματα…

✒ Σταδιακά λοιπόν προχωράμε προς έξωση των πιο πολλών Ι.Χ. και των τουριστικών λεωφορείων από τον δρόμο περιμετρικά του Κάστρου, αφού από την άλλη πλευρά του θα γίνει ποδηλατόδρομος. Δεν είναι κακό αυτό, αρκεί να βρεθεί λύση για τα οχήματα που δεν θα μπορούν πλέον να παρκάρουν στη Διον. Φιλοσόφου. Διαφορετικά, θα καβαλούν τα νέα πεζοδρόμια όπως είδαμε να γίνεται πρόσφατα με πούλμαν!

Άρχισε το ξήλωμα!

✒ Από την άλλη πλευρά του παραλίμνιου μετώπου, στο τέρμα της Ακτής Μιαούλη, είδαμε ότι ξεκίνησε το ξήλωμα του παλιού και πολύ φθαρμένου πλακόστρωτου από την πλευρά της λίμνης. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Typos I», το μεγάλο παραλίμνιο πεζοδρόμιο με τις πικροδάφνες, θα ξηλωθεί εξ ολοκλήρου και θα ανακατασκευαστεί.

Μένει το κρηπίδωμα;

✒ Η αλήθεια είναι ότι μία ανάπλαση την θέλει η Ακτή Μιαούλη. Και ο ποδηλατόδρομός της, ο οποίος είναι «ασφυκτικός», επίσης θα διαπλατυνθεί. Όμως δε φτάνουν μόνο αυτά. Κάποτε είχε γίνει συζήτηση για κατάργηση του κρηπιδώματος και αποκατάσταση της όχθης της λίμνης στην περιοχή αυτή. Είναι κρίμα που κανείς δεν ασχολείται πια με το ζήτημα αυτό.

Διαχείριση πρασίνου…

✒ Δεν είναι όμως μόνο τα τεχνικά έργα. Πρέπει να γίνει μία μελέτη και για το πράσινο της Ακτής Μιαούλη. Η όχθη της έχει μετατραπεί σε ζούγκλα. Δε μπορεί να την αφήσουν έτσι, γιατί, αν δεν υπάρξει διαχείρισή του, δηλαδή κοπή της χαμηλής βλάστης και πολλών δέντρων, σε λίγο δε θα βλέπουμε λίμνη. Κάτι πρέπει να γίνει και για αυτό το θέμα…

Είναι τα χρυσάνθεμα…

✒ Μπορεί ο καιρός να θυμίζει πιο πολύ άνοιξη, όμως ημερολογιακά είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και κάποια στιγμή θα επιστρέψει κι αυτό δριμύτερο. Πλησιάζει εξάλλου ο Νοέμβρης! Μέχρι τότε υπάρχουν τα ανθισμένα χρυσάνθεμα στις αυλές και στα παρτέρια που βοηθούν να μη ξεχνιόμαστε! Πάντως, έχει καταπληκτικά χρώματα αυτή η εποχή…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.