Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Έστειλαν μηνύματα!

Τελικά, είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά οι πιο πρόσφατες, αυτές του δεύτερου γύρου. Κι αυτό επειδή από τα αποτελέσματά τους βγήκαν εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ οι πολίτες, όσοι τέλος πάντων μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν, έστειλαν σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα!

Ο λαός τιμωρεί…

Τι είπε λοιπόν ο λαός, ο οποίος αποδείχθηκε αυτή τη φορά αρκετά σοφός; Ότι έχει πλέον ωριμάσει, πως όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο αναζητά με ελεύθερη βούληση εναλλακτικές για να το ξεπεράσει, ενώ όταν διαπιστώνει ότι οι εκπρόσωποί του δεν είναι ικανοί ή δεν εργάζονται όσο πρέπει, τότε τους τιμωρεί! 

Tους έστειλε σπίτι!

Ναι, λοιπόν, ο λαός καμιά φορά ξυπνάει και τιμωρεί όσους προδίδουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο του στέλνοντάς τους εκεί που τους αξίζει, δηλαδή σπίτι τους! Γιατί, πόσες ευκαιρίες πια να δώσει; Το έκανε στη Θεσσαλία με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, ο οποίος τόσα χρόνια δεν έκανε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

 Δεν κατάφεραν…

Το έκανε στην Αθήνα με τον απερχόμενο Δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη που επί τέσσερα χρόνια μία Πανεπιστημίου δεν κατάφερε να την φτιάξει όπως έπρεπε. Το έκανε και στη Θεσσαλονίκη με τον Κ. Ζέρβα, ο οποίος μάλλον αναλώθηκε στο να ακυρώνει έργα του προκατόχου του παρά να σχεδιάζει και να υλοποιεί καινούρια! Στα σπίτια τους λοιπόν!

Και στα Γιάννενα…

Έγινε και στα Γιάννενα αυτό, όπου προεκλογικά, την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο κάλπες εκτυλίχθηκαν γεγονότα τα οποία δεν περιποιούν τιμή στη Ν.Δ. και σε τοπικούς παράγοντές της οι οποίοι επιχείρησαν να γυρίσουν το παιχνίδι υπέρ την νυν Δημοτικής Αρχής. Μάθαμε πράγματα αυτές τις μέρες που μας έβγαλαν απ’ τα ρούχα μας…  

Πάνε οι… κολαούζοι! 

Όμως οι πολίτες, όπως έγραφε ο «Π.Λ.» το περασμένο Σάββατο σε πρωτοσέλιδο άρθρο του, δεν τους θέλουν τους κολαούζους, ούτε τους έχουν ανάγκη πια. Ώριμοι είναι, κρίση διαθέτουν, μπορούν λοιπόν να κάνουν μόνοι τους τις επιλογές τους ανεπηρέαστοι και αναλαμβάνοντας την ευθύνη γι’ αυτές. Έτσι ακριβώς έπραξαν την περασμένη Κυριακή! Ούτε καν οι υποσχέσεις για διορισμούς σε δημοτικές επιχειρήσεις (!) δεν τους… συγκίνησαν! Ανήκουν στο παρελθόν αυτά…

Όποιος θέλει, βλέπει…

✒ Δεν θα πούμε εμείς αν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έκανε έργο ή όχι στα Γιάννενα. Μάτια έχουν οι Γιαννιώτες και βλέπουν αν βελτιώθηκε η καθημερινότητά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αν απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, αν ομόρφυνε η πόλη. Επίσης ξέρουν ποια έργα είναι δικά της, ποια βρήκε δρομολογημένα από την προηγούμενη και συνέχισε, τι νέους σχεδιασμούς έκανε.  

 Η πρώτη θητεία…

✒ Νέο δήμαρχος λοιπόν από αρχές Ιανουαρίου ο Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τη διοίκηση του Δήμου. Η εικόνα της πρώτης του θητείας είναι ανάμεικτη. Έγιναν πράγματα σε τομείς όπως η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, ενώ δρομολογήθηκαν έργα όπως η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και ο Μεγάλος Δακτύλιος. Πάλεψε και το Πάρκο Πυρσινέλλα με τα χίλια προβλήματά του…

Αυστηρή κριτική…

Υπήρξαν όμως και αρκετές αστοχίες την περίοδο 2014 - 19, έγιναν λάθη, έμειναν πράγματα πίσω, για τα οποία από αυτή τη στήλη και την εφημερίδα, ασκήσαμε αυστηρή κριτική στον πρώην και επόμενο δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Θίξαμε τα κακώς κείμενα, επισημάναμε τα προβλήματα, ζητήσαμε να διορθωθούν. Το ίδιο θα κάνουμε ξανά τη νέα πενταετία. 

Να τα σαρώσει όλα!

Πάντως, η δεύτερη αυτή θητεία είναι μία κυριολεκτικά χρυσή ευκαιρία για τον Θωμά Μπέγκα να κάνει πράγματα στην πόλη και να αφήσει ανεξίτηλη παρακαταθήκη ως δήμαρχος. Αν αποφασίσει ότι δεν θα διεκδικήσει και για τρίτη φορά τον Δήμο, απαλλαγμένος από το άγχος και τους περιορισμούς που επιβάλλει το πολιτικό κόστος, μπορεί να τα σαρώσει όλα. Να «σπάσει αυγά»…

 Τα «βαρίδια»… πίσω!

Έχει στο πλευρό του ένα σωρό κόσμο, έμπειρους αλλά και νέους δημοτικούς συμβούλους που μπορούν να κάνουν πράγματα αν τους ανατεθούν ευθύνες. Ας τους αξιοποιήσει κατάλληλα, προλαβαίνει να κάνει τον σχεδιασμό του ως τις γιορτές, αφήνοντας όμως πίσω «βαρίδια» του παρελθόντος, γιατί έχει και τέτοια!

Μία «dream – team»…

Mπορει, αν το θελήσει, να φτιάξει μία δημοτική αρχή – «dream team» που θα τρέξει πράγματα στην πόλη κάνοντας καλύτερη τη ζωή όλων μας. Στις πρώτες του δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής είπε ότι σε προτεραιότητα είναι για εκείνον η βελτίωση της καθημερινότητας και η καθαριότητα. Εδώ είμαστε, να δούμε τι θα κάνει…

Μία αναβάθμιση…

✒ Ένα έργο μικρής κλίμακας από αυτά που καλό θα ήταν η επόμενη δημοτική αρχή να μην παραμελήσει είναι η αναβάθμιση της εικόνας του Δημαρχείου. Εκπέμπει μία αίσθηση εγκατάλειψης που δεν ταιριάζει στα Γιάννενα. Δεν κοστίζει πολύ η εξωτερική αποκατάσταση του κτιρίου το οποίο αποτελεί στολίδι για την πόλη. Η παρατήρηση με αφορμή δύο ξένους τουρίστες, τους οποίους είδαμε χθες το πρωί να κοντοστέκονται και να φωτογραφίζουν το Δημαρχείο!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.