Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μία και… τέρμα!

Μία Κυριακή ακόμα και… ξεμπερδέψαμε με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λίγες οι εκκρεμότητες που απέμειναν από την πρώτη κάλπη για εμάς εδώ στην Ήπειρο, με βασικότερη όλων την ανάδειξη δημάρχου στον Δήμο Ιωαννιτών. 

Το αναμενόμενο…

Με την Περιφέρεια τελειώσαμε, καθώς ο Αλέκος Καχριμάνης επανεξελέγη πανηγυρικά και με υψηλό ποσοστό και, παρέα με τους συνεργάτες του, θα κρατήσει  τα ηνία της Ηπείρου για την επόμενη πενταετία. Για τη στήλη ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα… 

Διαψεύστηκαν!

Το προηγούμενο διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι αλλά και προεκλογικά, έπεσαν στην αντίληψή μας «δημοσκοπήσεις» ή έρευνες που έδειχναν μεγάλη φθορά του Περιφερειάρχη, προέβλεπαν δεύτερο γύρο, ντέρμπι με αντιπάλους του κλπ. Διαψεύστηκαν όλες, αποδεικνύοντας πως, ό,τι και να ονειρεύεται ο κάθε παράγοντας, την τελευταία λέξη τη λέει πάντα ο πολίτης! 

Κάτι κάνει καλά…

Έχει τα ελαττώματά του ο κ. Καχριμάνης, όπως όλοι μας εξάλλου. Ένα από αυτά είναι ο συγκεντρωτισμός, κατά την άποψή μας. Όμως, από την άλλη, προφανώς κάτι κάνει καλά για να τον εμπιστεύεται τόσος πολύς κόσμος επί τόσα χρόνια. Δεν μπορεί να τους… ξεγελάει όλους μονίμως! Και συνήθως -όχι πάντα- αυτό που επιβραβεύεται είναι η δουλειά!

Έχει προβάδισμα!

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στον Δήμο μας, όπου η μάχη του Θωμά Μπέγκα με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου προβλέπεται μεγάλη. Ο πρώτος έχει αναμφισβήτητα ένα προβάδισμα που μόνο αμελητέο δεν είναι, όμως καλείται να κάνει ένα άλμα από το 33,55% στο 51% για να πάρει τον Δήμο. Δεν είναι μικρό το εγχείρημα…

 Να διπλασιάσει… 

Για τον δεύτερο, το άλμα που πρέπει να γίνει είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού το ποσοστό του την πρώτη Κυριακή ήταν 24,11%. Καλείται δηλαδή να το διπλασιάσει και βάλε για να εκλεγεί δήμαρχος. Ωστόσο, η κάλπη είναι απρόβλεπτη και οι ανατροπές δεν αποκλείονται όπως εξάλλου συνέβη το 2019 με τον Μ. Ελισάφ. 

Θα επηρεαστεί;

✒ Αναρωτιόμαστε αυτές τις μέρες και ενόψει της δεύτερης κάλπης αν το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί από τη «γραμμή» που θα δώσει κάποιο κόμμα ή οι παρατάξεις που έμειναν εκτός, αυτές των Τατ. Καλογιάννη, Ν. Γκόντα και Παντ. Κολόκα. Πραγματικά, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα… 

 Aν δοθεί γραμμή…

✒ Δηλαδή, αν, ας πούμε, η παράταξη της κ. Καλογιάννη πει ότι στηρίζει έναν από τους δύο υποψηφίους, όσοι την ψήφισαν στον πρώτο γύρο (ποσοστό 17,79%) θα υπακούσουν; Αν ναι, πόσοι θα είναι αυτοί; Ή «απελευθερωμένοι» πλέον από υποχρεώσεις σε υποψηφίους (συγγενείς, φίλους, γείτονες, κουμπάρους κλπ.) θα ψηφίσουν κατά βούληση; 

Οι άλλες παράμετροι…

Υπομονή λίγες μέρες και τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν. Η πρόβλεψή μας πάντως είναι ότι η αποχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σημαντικός παράγοντας κι αυτός… Κάποιοι θέτουν κι άλλη μία παράμετρο. Το αν θα ασχοληθεί με τον Δήμο η Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν έδωσε σε κανέναν υποψήφιο στήριξη αυτή τη φορά. 

Δε θα «πριμοδοτήσει»…

Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι πολύ πιθανό να «πριμοδοτήσει» κάποιον υποψήφιο. Αν στη θέση του Δημήτρη Παπαγεωργίου ήταν σήμερα ο Μ. Ελισάφ, δεν υπήρχε περίπτωση να μη τον στηρίξει, δεδομένης της σχέσης του αείμνηστου δημάρχου με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Μεγάλα θέματα…

Πάντως, όποιος εκ των δύο εκλεγεί δήμαρχος θα κληθεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο να διαχειριστεί πολύ μεγάλα θέματα και προβλήματα. Το στοίχημα των 100 ουδέτερων κλιματικά πόλεων είναι κορυφαίο. Το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα επίσης, μαζί με τον φωτισμό, ο οποίος ωστόσο είναι δρομολογημένος.

 Πόροι – προσωπικό…

Η νέα δημοτική αρχή θα είναι μεν ισχυρή καταλαμβάνοντας 23 από τις 39 θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως αυτό δεν φτάνει, ειδικά στις μέρες μας που οι ΟΤΑ δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, ενώ και το προσωπικό τους όσο πάει και μειώνεται. Κι αυτό το τελευταίο είναι πολύ σοβαρό ζήτημα που θα το βρει μπροστά του ο νέος δήμαρχος!\

Το καλύτερο φάρμακο…

✒ Πρωινή βόλτα στη λίμνη, σ’ ένα τοπίο άκρως φθινοπωρινό. Το καλύτερο «φάρμακο» για όλες τις παθήσεις. Από το άγχος μέχρι τη στενοχώρια. Ενδείκνυται λοιπόν και για υποψηφίους των εκλογών που δεν τα κατάφεραν! Πάντως, είμαστε τυχεροί οι Γιαννιώτες που έχουμε αυτή τη διέξοδο. Για φαντάσου να μην υπήρχε η Παμβώτιδα. Και μία λεπτομέρεια: Καθαρό το λιμανάκι στο Πάρκο Κατσάρη (φωτό Γ. Σιομπότης)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.