Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Εικόνα – σοκ!

Η διπλανή φωτογραφία είναι κατά τη γνώμη μας μία από τις πιο σοκαριστικές των τελευταίων ημερών. Μία εικόνα που δημιουργεί συνειρμούς και προϊδεάζει τον θεατή για το τι περίπου τον περιμένει κατά τον χειμώνα που έρχεται, ο οποίος θα είναι δύσκολος, όπως και οι προηγούμενοι. 

Με αντικλεπτικό…

Μπουκάλια ελαιόλαδο γνωστών παραγωγών είναι σε ράφια σούπερ μάρκετ, στα οποία άρχισαν και στην Ελλάδα να βάζουν αντικλεπτικά συστήματα, ώστε να μην… κάνουν φτερά από κάποιους «επιτήδειους» καταναλωτές, οι οποίοι, μην έχοντας να πληρώσουν, θα τα κλέψουν για να μπορούν να μαγειρεύουν!

Νόμος της αγοράς…

Ακρίβεια μεγάλη, θα πει κανείς. Εξάλλου, η σοδειά φέτος δεν πήγε καλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως άλλωστε συνέβη γενικότερα με τα κηπευτικά και τα φρούτα, οπότε η τιμή στο καλό ελληνικό ελαιόλαδο θα εκτοξευθεί όπως συμβαίνει πάντα όταν ένα είδος είναι μικρής προσφοράς και μεγάλης ζήτησης. 

Φετινής σοδειάς;

Δύο ερωτήματα, όμως. Πρώτον, τα λάδια που είναι αυτή τη στιγμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι φετινής σοδειάς ή περσινής; Πρόλαβαν δηλαδή ήδη τα φετινά να φτάσουν στην αγορά; Αυτό λογικά θα το γνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης... Πάντως, ακούμε ότι το ελαιόλαδο από τέσσερα – πέντε ευρώ, πωλείται πλέον στα οκτώ το λίτρο και ο τενεκές έχει φτάσει στα 150 – 160 ευρώ.

Δεν μαζεύτηκαν…

Δεύτερον, εδώ στην Ήπειρο, για παράδειγμα, έχουν μαζευτεί οι ελιές τώρα που οι ξένοι εργάτες μας εγκατέλειψαν σχεδόν εξολοκλήρου ή έμειναν πάνω στα δέντρα επειδή δεν υπάρχουν χέρια; Κάτι μας λέει ότι είναι το δεύτερο. Περνώντας πρόσφατα από τον κάμπο του Λούρου, λίγα ελαιοχώραφα είδαμε περιποιημένα. Τα περισσότερα έμοιαζαν παρατημένα από καιρό!  

Xρειάζεται αλλαγή! 

Πώς λοιπόν μία χώρα όπως η Ελλάδα να έχει καλή παραγωγή σε λάδι αφού εκτός από τον καιρό δεν έχει (;) και κόσμο να μαζέψει τις ελιές; Εδώ είναι το πρόβλημα κυρίως, πάντα κατά τη γνώμη μας. Αν δεν αναπροσαρμοστεί το παραγωγικό μας μοντέλο σύμφωνα με τις τωρινές ανάγκες, κάποια στιγμή μπορεί και να πεινάσουμε. Όλοι μας… 

Τα καύσιμα…

✒ Πάντως, η ακρίβεια γενικότερα παραμένει και θα μας ταλαιπωρήσει και το επόμενο διάστημα. Η απλή αμόλυβδη στα Γιάννενα πέρασε το φράγμα των δύο ευρώ το λίτρο. Λογικά και το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται από τα μέσα Οκτωβρίου, θα φτάσει τα 1,50 ευρώ. Και όποιος αντέξει να βγάλει χειμώνα!

 Τρέχουν και δε  φτάνουν!

✒ Κι ενώ οι απλοί πολίτες έχουμε αυτά τα… ταπεινά προβλήματα, κυρίως το πώς θα επιβιώσουμε, οι υποψήφιοι όλοι των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τρέχουν και δε φτάνουν προκειμένου να μαζέψουν σταυρούς, με την ελπίδα να καταφέρουν να εκλεγούν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. 

Στα μέσα δικτύωσης…

Στα Γιάννενα ο προεκλογικός αγώνας δεν γίνεται πια μόνο πόρτα – πόρτα, όπως παλιά, στους δρόμους, στις πλατείες, στα καφενεία, στις καφετέριες και στα μπαράκια. Γίνεται κι εκεί, αλλά όχι μόνο εκεί. Βλέπεις, υπάρχουν και τα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης), τα οποία έχουν τα θέλγητρά τους…

Ένα σποτάκι…

Φτιάχνει, ας πούμε, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ένα σποτάκι που λογικά πληρώνει αδρά, μέσω του οποίου δείχνει πόσο άνετος, φιλικός, εργατικός και ωραίος είναι και πόσο μεγάλο όραμα έχει για τον τόπο, με την προσδοκία ότι θα τον δει ο ψηφοφόρος και θα τρέξει στην κάλπη να τον… σταυρώσει. Τι να κάνει ο άνθρωπος, πρέπει να διαφημιστεί. 

Πρέπει να μπορείς…

Δεν μιλάμε για τους επικεφαλής των συνδυασμών. Αυτοί έχουν λόγο να κατακλύζουν το facebook και το instagram. Μιλάμε για τους υπόλοιπους που την έχουν δει… Μητσοτάκης, Κασσελάκης και δε συμμαζεύεται. Δεν φτάνει όμως να έχεις καλό εικονολήπτη για το προεκλογικό σου σποτάκι. Πρέπει να μπορείς να πεις και κάτι ενδιαφέρον και να το εκφράζεις με ωραίο τρόπο. Διαφορετικά, σου γυρίζει… μπούμερανγκ!

Όχι στον Ζούκερμπεργκ!

Πάντως, να ξέρουν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι και κάτι ακόμα. Ο μεν Μαρκ Ζούκερμπεργκ (ιδιοκτήτης fb και instagram) στον οποίο δίνουν τα χρήματά τους δύσκολο να τους ψηφίσει. Τα δε τοπικά ΜΜΕ που αυτοί σήμερα… αγνοούν επιδεικτικά, είναι εκείνα που διαχρονικά –και πέραν εκλογικών περιόδων- προβάλουν τη δραστηριότητα των παρατάξεών τους! Σ’ αυτά στέλνουν δελτία τύπου και ενημερωτικό υλικό. Όχι στον Ζούκερμπεργκ!

Σπουδαία υπόθεση…

✒ Μπορεί κάποιοι να… στραβώνουν με τους νέους κυκλικούς κόμβους, όμως σε ορισμένα σημεία η παρουσία τους είναι σπουδαία υπόθεση. Για παράδειγμα, οι δυο κόμβοι στην Εθνική Ιωαννίνων – Κόνιτσας, στο ύψος περίπου της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» είναι μείζονος σημασίας. Ειδικά δε η διαχωριστική νησίδα που κατασκευάζεται στο μέσον του δρόμου θα σώσει ζωές! Στο σημείο αυτό χάθηκαν άνθρωποι στο παρελθόν… (Η φωτό από ανάρτηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη).

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.