Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Αν αργούσαν λίγο…

Τι κρίμα… Απομένουν μόνο δυόμισι εβδομάδες ακόμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Μακάρι να αργούσαν λίγο ακόμα οι κάλπες, ώστε να παραταθεί και ο «οργασμός» έργων που υλοποιούνται αυτή την προεκλογική περίοδο από τον Δήμο Ιωαννιτών στην πόλη. 

 Θα γίνονταν έργα!

Για φαντάσου, αν οι εκλογές ήταν τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, πόσες ασφαλτοστρώσεις ακόμα θα γίνονταν, πόσα πεζοδρόμια θα φτιάχνονταν, πόσες ποδηλατολωρίδες, πόσα έργα στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, πόσα σ’ εκείνον της ψηφιακής διακυβέρνησης…

 Όλα προς το τέλος…

Όσα δεν έγιναν όλη την προηγούμενη τετραετία -κάποια δικαιολογημένα, αφού μεσολάβησε η πανδημία, κάποια άλλα πάλι όχι- προσπαθεί να τα κάνει η Δημοτική Αρχή τις τελευταίες εβδομάδες πριν την κάλπη. Γι’ αυτό λέμε, αν αργούσε λίγο αυτή να στηθεί, θα γίνονταν ακόμα περισσότερα με τη… φόρα που έχουν πάρει!

 Θα ήταν άνετοι!

Είναι πάντως κρίμα να τρέχει και να μη φτάνει ο Δήμος όταν πλησιάζει η… ώρα της κρίσης. Θα μπορούσαν οι τοπικοί άρχοντες να δείχνουν τον ίδιο ζήλο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και τώρα άνετοι και ωραίοι να κάνουν τις περιοδείες τους επιδεικνύοντας απλώς το έργο που έχει υλοποιηθεί και ζητώντας από τους πολίτες, όχι να τους δώσουν άλλη μία ευκαιρία, αλλά να τους επιβραβεύσουν γι’ αυτό!

 Η καθημερινότητα…

Πάντως, στα Γιάννενα η επόμενη δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι αυτή, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Το κυριότερο, κατά τη γνώμη μας, είναι η διαχείριση της καθημερινότητας, μέσα στην οποία βάζουμε καθαριότητα, κυκλοφοριακό, βελτίωση κοινόχρηστων χώρων και πολιτική προστασία. Πάσχει σοβαρά αυτή… 

 Χωρίς βελτίωση… 

✒ Αν δεν δοθούν λύσεις σ’ αυτά, έστω να ληφθούν μέτρα για βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, γιατί η οριστική αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη, τότε η ποιότητα ζωής των Γιαννιωτών δεν πρόκειται να βελτιωθεί κι αυτό είναι πρόβλημα για όλους μας. Καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη αν δεν αναβαθμίσει την καθημερινότητα, τελεία και παύλα.  

Θέλεις κόσμο…

✒ Μείζον ζήτημα στον τομέα της καθαριότητας είναι η ενίσχυση της αρμόδιας υπηρεσίας, όπως και αυτής του τομέα πρασίνου με προσωπικό. Χωρίς κόσμο δεν κάνεις τίποτα κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Ένα παράδειγμα: Πριν ενάμισι χρόνο (αρχές 2022, αν δεν κάνουμε λάθος) ο Δήμος αγόρασε ένα πολυμηχάνημα (τηλεσκοπικός καταστροφέας χορτοκοπής). 

Δεν υπάρχει χειριστής!

✒ Με έναν καλό χειριστή αυτό μπορεί να κόβει χόρτα και βλάστηση καθημερινά το καλοκαίρι σε όλη την έκταση του Δήμου και τον χειμώνα να καθαρίζει δρόμους από χιόνια, λάσπες κλπ., αφού είναι και χορτοκοπτικό και εκχιονιστικό. Αμ δε. Χειριστής δεν υπάρχει και το μηχάνημα μάρκας Unimog μένει αραγμένο τόσο καιρό στο εργοτάξιο. Πόσο μας στοίχισε; Μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου! 

Το εργοτάξιο…

Όσο για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου, για την οποία έγινε ξανά λόγος τις προηγούμενες ημέρες, αυτή έχει εξαγγελθεί εδώ και έξι χρόνια περίπου από τον Θ. Μπέγκα, όμως ακόμα… στον τόπο τα βιολιά. Μιλάμε για πράγματα απολύτως αναγκαία και αυτονόητα, τα οποία όμως δεν γίνονται ή καθυστερούν πολύ. Πώς να αλλάξει λοιπόν η εικόνα της πόλης; 

Δε φταίνε τα φύλλα!

Πολύ σημαντικό ζήτημα, εξάλλου, είναι η λήψη μέτρων για τη διαχείριση των επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία χτυπούν όλο και πιο συχνά την πόρτα μας. Δεν μπορεί να ρίχνουμε την ευθύνη για πλημμυρικά φαινόμενα στα… φύλλα που δεν κάθονται πάνω στα δέντρα αλλά πέφτουν και στην βροχή η οποία δεν είναι σιγανή…

Τι μπορεί να κάνει…

Θα πει κανείς, τι να κάνει ο Δήμος; Το έχουμε ξαναγράψει. Να φροντίσει για τον καθαρισμό των φρεατίων, πολλά από τα οποία είναι βουλωμένα με χώματα και άλλα φερτά υλικά. Μπορούμε, αν θέλουν, να τους υποδείξουμε μερικά, για του λόγου το αληθές. Επίσης στους νεοασφαλοστρωμένους δρόμους ας βγάλουν από τα φρεάτια την κάλυψη που έβαλαν για να μη γεμίσουν άσφαλτο (βλέπε Χαρ. Τρικούπη).

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.