Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ένα «καμπανάκι»…

Να ‘μαστε πάλι εδώ! Στην αρχή ενός φθινοπώρου με πολλές προκλήσεις που, ποιος ξέρει πώς θα κυλήσει. Πάντως, δεν ξεκίνησε καλά… Η απίστευτη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία χτύπησε ένα «καμπανάκι» όσον αφορά στην αντιπλημμυρική οχύρωση γενικότερα της χώρας και ειδικότερα των περιοχών που είναι πιο ευάλωτες σε τέτοιους είδους φαινόμενα.

Λίγες οι περιοχές…

Στην ορεινή περιοχή μας, μιλάμε για τον Νομό Ιωαννίνων, ευτυχώς δεν είναι πολλές οι περιοχές που θα μπορούσαν να πληγούν σοβαρά από πλημμυρικά φαινόμενα. Βλέπεις, οι περισσότεροι οικισμοί είναι σε πλαγιές και μεσαία ή μεγάλα υψόμετρα. Εκεί οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι τον χειμώνα είναι οι κατολισθήσεις…

Ευάλωτο το Λεκανοπέδιο!

Αλλάζει όμως το πράγμα στο Λεκανοπέδιο, το οποίο σαφώς και είναι πιο ευάλωτο λόγω μορφολογίας. Κανένας επομένως δεν μπορεί να αποκλείσει πλημμύρες σε εκτάσεις του αν ενσκήψουν και στην περιοχή μας έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως εκείνα που χτύπησαν τη Θεσσαλία. Και μικρότερης έντασης να είναι, τη ζημιά θα την κάνουν.  

Περί θωράκισης…

Νομίζουμε λοιπόν ότι με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη γειτονική Περιφέρεια πρέπει να επανέλθει στη δημόσια σφαίρα το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου, το οποίο έχει απασχολήσει κατά καιρούς και στο παρελθόν την επικαιρότητα με αφορμή μικρότερης έκτασης φαινόμενα.

Ανατέθηκε μελέτη…

Απ’ όσο θυμόμαστε, κάπου εκεί, προς τα τέλη του 2021, ανατέθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου μελέτη με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, η οποία είχε ύψος 2,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για σπουδαία έργο, όμως κοντεύουν δύο χρόνια και δεν υπήρξαν νεότερα…  

Πόσο καιρό ακόμα; 

Κατανοούμε ότι αργούν να εκπονηθούν αυτού του είδους και του μεγέθους οι μελέτες, όμως κάποια στιγμή το συγκεκριμένο έργο πρέπει να μπει σε τροχιά υλοποίησης γιατί, όπως διαπιστώσαμε όλοι την προηγούμενη εβδομάδα, η κλιματική αλλαγή δεν αστειεύεται και όποιον βρει απροετοίμαστο, τον τσακίζει.

Θα κοιμόμαστε ήσυχοι!

✒ Φυσικά, παρεμβάσεις για την αποφυγή πλημμύρων γίνονται και φέτος όπως εξάλλου κάθε χρόνο τέτοια εποχή από την Περιφέρεια. Για παράδειγμα, είδαμε προχθές καθαρισμένη μία βασική τάφρο στην περιοχή του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου. Όμως, για να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι, πρέπει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί ένα καλά σχεδιασμένο πακέτο παρεμβάσεων οι οποίες θα μας οχυρώσουν απέναντι σε κάθε κίνδυνο! 

 Ιδιαίτερη μνεία…

✒ Με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και τη συζήτηση που γίνεται γενικότερα περί πολιτικής προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών, οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε δύο πρόσωπα. Το ένα είναι ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος. Ξέρουμε όλοι τη σοβαρή δουλειά που κάνει στον τόπο μας χειμώνα – καλοκαίρι…

Μη μας φύγει!

Ακούσαμε ότι ο κ. Μαυρογιώργος ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο και ο Βασίλης Κικίλιας ως επικεφαλής του δεν θα τον αφήσουν να τους φύγει, γιατί δεν έχουν πολλούς Μαυρογιώργους. Ας βρουν μία φόρμουλα να παραμείνει στο πόστο του. Ως Ήπειρος έχουμε ανάγκη τις υπηρεσίες του, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα. 

Άριστη δουλειά…

Ο άλλος είναι ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης. Η δουλειά που έκανε φέτος μαζί με τους συνεργάτες του και τις τοπικές υπηρεσίες ήταν εξαιρετική. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής όπου προέκυψαν πυρκαγιές υπήρξε άμεση και αποτελεσματική και κάπως έτσι δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα.

Απομένει η πρόληψη…

Η φετινή αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της ουσιαστικά «αναίμακτη» για την Ήπειρο κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η αντιμετώπιση των όποιων πυρκαγιών έκαναν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή ήταν επιτυχημένη. Απομένει να βελτιώσουμε και την πρόληψη, που είναι εξίσου ή ακόμα πιο σημαντική. Στον τομέα αυτό πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμα… 

Να γίνονται έγκαιρα!

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να φτάνει φθινόπωρο για να καθαριστεί το περιαστικό δασύλλιο στα Γιάννενα από βλάστηση, καύσιμη ύλη κλπ. Τα κονδύλια πρέπει να δίνονται έγκαιρα και οι δράσεις να λαμβάνουν χώρα κάθε άνοιξη, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου που είναι και η πιο επικίνδυνη. Αν μάλιστα βελτιωθεί και η επιτήρηση των δασών με αξιοποίηση της τεχνολογίας, τότε όλοι θα έχουμε λιγότερο άγχος…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.