Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Λιγότεροι εισακτέοι…

Πολλά διαβάσαμε και ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες σε τοπικό επίπεδο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα ΑΕΙ, αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο θα υποδεχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, για το νέο ακαδημαϊκό έτος, σαφώς μειωμένο φοιτητικό πληθυσμό σε σχέση με πέρυσι.

Η Βάση… έκοψε!

Συγκεκριμένα, οι πρωτοετείς φοιτητές του θα είναι κατά 1.193 άτομα λιγότεροι, καθώς η εφαρμογή της πολυσυζητημένης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής «έκοψε» όσους δεν την έπιασαν. Με άλλα λόγια, Τμήματα στα οποία θα έμπαιναν εισακτέοι με 6.000 – 7.000 μόρια ή, ακόμα χειρότερα με 3.000 – 4.000 μόρια, θα δεχθούν φέτος μόνο λίγες δεκάδες νέων φοιτητών!

Αν δεν αναβαθμιστούν…

Τι σημαίνει αυτό για τα συγκεκριμένα Τμήματα; Ότι, αν δεν αναβαθμιστούν ουσιαστικά όσον αφορά στο πρόγραμμα σπουδών που προσφέρουν, στην οργάνωση και στις προοπτικές που διασφαλίζουν για τους αποφοίτους τους, μάλλον θα οδηγηθούν κάποια στιγμή σε «λουκέτο». Εξέλιξη που κανένας μας εδώ στην Ήπειρο δεν θέλει και δεν εύχεται!

Να καταργηθεί;

Και τι προτείνουν εκείνοι οι οποίοι αντιμάχονται την ΕΒΕ; Αντί να κοιτάξει η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πώς θα θεραπεύσει τα Τμήματα που… ασθενούν ώστε να προσελκύουν περισσότερους και υψηλότερου επιπέδου φοιτητές, ζητούν να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση για να μπαίνουν σωρηδόν εισακτέοι σ’ αυτά, όπως γινόταν πριν ώστε να διασωθούν! Να έχουμε δηλαδή ένα ΑΕΙ με μέτριου επιπέδου Σχολές, αλλά γεμάτες φοιτητές!  

Δεν είναι λύση…

Είναι λύση αυτή για Τμήματα που θέλουν να λέγονται και να είναι όντως πανεπιστημιακά; Για Τμήματα που οφείλουν να προσφέρουν σπουδές υψηλού επιπέδου στους φοιτητές τους, να έχουν επαρκές και κατάλληλο ακαδημαϊκό προσωπικό, καλές υποδομές, εξοπλισμένα ακαδημαϊκά εργαστήρια και σπουδαστήρια, οργανωμένα μεταπτυχιακά προγράμματα; Κατά την ταπεινή μας άποψη δεν είναι. 

Μετράει… κεφάλια! 

Μεταξύ άλλων, το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του… οδύρεται για τη σημαντική μείωση φέτος των εισακτέων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζοντας έκπληξη και απογοήτευση με αφορμή τη «διαρκή συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού στα Γιάννενα αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο». Λογική η αντίδρασή του, αφού το Αστικό αυτό που κάνει είναι να μετράει… κεφάλια μέσα στα λεωφορεία του, τα οποία μεταφράζονται σε αριθμό εισιτηρίων! 

Σαν τις σαρδέλες…

✒ Θυμόμαστε παλιότερα, τη «χρυσή» δεκαετία του ‘90, που στριμωχνόμασταν κατά δεκάδες οι φοιτητές στα αστικά λεωφορεία πηγαινοερχόμενοι στο Πανεπιστήμιο. Πάταγε φρένο ο οδηγός και δεν είχες από πού να κρατηθείς, αφού κάθε λαβή ή θέση ήταν πιασμένη. Με τη ζέστη ήταν δραματική η κατάσταση. Προφανώς το Αστικό τις νοσταλγεί αυτές τις εποχές λόγω εισπράξεων! Εμείς πάλι όχι! Γιατί δεν μετράει μόνο ο τζίρος αλλά και το τι υπηρεσίες προσφέρεις γι’ αυτόν!

  Νέοι με όνειρα…

  Λοιπόν, για να τελειώνουμε, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν είναι μόνο «κεφάλια» που νοικιάζουν διαμερίσματα, κόβουν εισιτήρια, γεμίζουν καφετέριες και ταβέρνες, κινούν την τοπική οικονομία. Είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, με όνειρα και φιλοδοξίες που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχία με κάποιο αντίκρισμα και δικαιούνται μία αξιοπρεπή μεταχείριση από πλευράς της πόλης που τους φιλοξενεί. 

Τι τους προσφέρουμε;

Ας μην… κλαίμε επομένως για το κακό που μας βρήκε από τη σημαντική μείωση φέτος του αριθμού των εισακτέων, αλλά να αναλογιζόμαστε όλοι, Συμβούλιο Διοίκησης και Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, τοπικοί φορείς, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες κατοικιών, τι τους προσφέρουμε και πόσο αυτό ανταποκρίνεται στα χρήματα που τους παίρνουμε! Ανταποκρίνεται; Ας το σκεφτούμε λίγο αυτό…

Απ’ τα… σύννεφα!

Όσο για τα παράπονα του γνωστού ηθοποιού Γιώργου Παρτσαλάκη, στον γιο του οποίου που θα έρθει να σπουδάσει στα Γιάννενα ιδιοκτήτης ζήτησε προκαταβολή 2.500 ευρώ για να του νοικιάσει διαμέρισμα και παράλληλα να φαίνονται τα μισά στο συμβόλαιο, δεν… πέσαμε από τα σύννεφα, έστω κι αν κάποιοι μίλησαν για δυσφήμιση της πόλης. 

Να σεβόμαστε…

Ναι, γίνονται τέτοια στα Γιάννενα. Γίνονται και ακόμα χειρότερα, με θύματα τους φοιτητές που ψάχνουν απεγνωσμένα μαζί με τους γονείς τους να βρουν μία αξιοπρεπή κατοικία να μείνουν, το ενοίκιο της οποίας θα μπορούν να πληρώσουν, γιατί οι τιμές έχουν ανέβει κι άλλο φέτος. Οπότε, δεν λέει κανείς, να έχουμε φοιτητές στα Γιάννενα, αλλά να τους σεβόμαστε κιόλας. Μην τους βλέπουμε μόνο ως… ευρώ!

Mία επισκευή…

✒ Τέτοια θέα όπως αυτή στα «Λιθαρίτσια» δεν την βρίσκεις εύκολα στα Γιάννενα. Ειδικά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που «πέφτει» η ζέστη είναι απόλαυση! Αυτά τα παγκάκια όμως θέλουν μία καλή επισκευή κι ένα καλό βάψιμο, γιατί απ’ όταν τοποθετήθηκαν, εδώ και κάποια χρόνια, κανένας δεν ασχολήθηκε ξανά μαζί τους. Κρίμα δεν είναι;

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.