Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δύσκολος μήνας…

Δύσκολος μήνας ο Ιούλιος που διανύουμε. Από τη μία η μεγάλη ζέστη η οποία, όσο και να’ ναι, όλους μας ταλαιπώρησε σε κάποιο βαθμό. Από την άλλη, οι πυρκαγιές που κατακαίνε και φέτος δάση σε μεγάλα νησιά προκαλώντας περιβαλλοντική και τουριστική ζημιά. Ήρθε και η τραγωδία με τους δύο πιλότους του Καναντέρ που σκοτώθηκαν και έδεσε το γλυκό!

Ψάχνουν πρόθυμους!

Περίοδος με προκλήσεις αυτή και για τους επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων, κυρίως για εκείνους των Δήμων, οι οποίοι καλούνται να βρουν πολίτες πρόθυμους να συμπορευτούν μαζί τους και να ριχτούν στη μάχη του σταυρού ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου που δεν είναι και πολύ μακριά. 

Μετρημένα «κουκιά»…

Σε μικρότερους Δήμους κάπως πάει κι έρχεται το πράγμα. Βλέπεις, είναι μετρημένα τα… κουκιά και λιγότεροι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οπότε, όσοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το «τιμόνι» φτιάχνουν εγκαίρως συνδυασμό και προχωρούν στον προεκλογικό τους αγώνα. Σε μεγάλους ΟΤΑ, πάλι, όπως τα Γιάννενα, το πράγμα μπερδεύει πολύ.

Πάνω από 1.000…

Για παράδειγμα, πόσοι είναι εδώ σ’ εμάς οι φιλοδοξούντες να διεκδικήσουν τη δημαρχία; Μετρήσαμε έτσι πρόχειρα επτά, ίσως να μας διαφεύγει και κάποιος. Εφόσον καταφέρουν όλοι να κλείσουν τις λίστες τους, θα έχουμε επτά συνδυασμούς με 150 – 180 άτομα στο κάθε ψηφοδέλτιο, μας κάνει τουλάχιστον 1.000 υποψηφίους στον Δήμο μας, οι εκλογείς του οποίου ανέρχονται σε 75.000 – 76.000 περίπου!

Πού να βρεθούν;

Πού να βρει λοιπόν τόσο κόσμο ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος προκειμένου να στελεχώσει πλήρως τον συνδυασμό του σε Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες, πετυχαίνοντας παράλληλα και την αναγκαία ποσόστωση σε γυναίκες; Δύσκολο αυτό. Κι αναγκαστικά όλοι ανεξαιρέτως κάνουν… εκπτώσεις προκειμένου να τα καταφέρουν!

Αρκεί να θέλουν!

✒ Σε ορισμένες περιπτώσεις -και μην το αμφισβητήσει κανείς, έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα- υποψήφιοι δήμαρχοι στα Γιάννενα βάζουν όποιον… βρουν μπροστά τους, αρκεί να είναι εύκαιρος και να θέλει να κατέβει στις εκλογές. Φυσικά κάθε παράταξη διαθέτει έναν βασικό «πυρήνα» έμπειρων στελεχών, όμως δεν αρκούν αυτά για να κλείσει το ψηφοδέλτιό της. 

Αρνούνται εμπλοκή…

Από την άλλη, αξιόλογοι συμπολίτες, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα προσόντα για να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στα Γιάννενα, αρνούνται πεισματικά να εμπλακούν στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών. Δεν τους αδικούμε. Προφανώς έχουν δει τι συμβαίνει με άλλους αξιόλογους εκλεγέντες, οι οποίοι ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν έργο και αποθαρρύνονται!  

Μένουμε στάσιμοι!

Με άλλα λόγια, το πολιτικό δυναμικό, όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και γενικότερα, δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο -με κάποιες εξαιρέσεις πάντα- κι αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά και δεν καταφέρνουμε να λύσουμε προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Αυτά απαιτούν ικανούς διαχειριστές! 

Άφησαν άλυτα…

Τα Γιάννενα είναι ένα παράδειγμα πόλης που αντιμετωπίζει προβλήματα, μεγάλα ή μικρότερα, με τα οποία έχουμε μάθει να ζούμε καθώς μένουν άλυτα εδώ και χρόνια. Η ευθύνη ανήκει σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές αρχές που πέρασαν από την πόλη τις τελευταίες δεκαετίες. Βάζοντας σε προτεραιότητα σκοπιμότητες και πολιτικό κόστος, άφησαν το πράγμα να… τσουλάει χωρίς να δώσουν δραστικές λύσεις.

Δεν ενίσχυσαν…

Για παράδειγμα, καμία διοίκηση του Δήμου δεν φρόντισε να ενισχύσει με το απαιτούμενο προσωπικό τομείς καίριους της καθημερινότητας όπως το πράσινο και η καθαριότητα. Κι αυτό ειδικά σε εποχές που το χρήμα… έρεε άφθονο προς τους ΟΤΑ και υπήρχαν περισσότερες δυνατότητες προσλήψεων σε σχέση με σήμερα. 

Ακόμα μιλάμε…

Δεν μπορεί να μιλάμε ακόμα τα καλοκαίρια στα Γιάννενα, μία περιοχή με άφθονα νερά, για αδυναμία του δικτύου ύδρευσης να καλύψει τις ανάγκες όλου του Δήμου και για διαρροές εξαιτίας των οποίων χάνονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες ύδατος. Δεν μπορεί να μην έχουμε μία Παραλίμνιο – στολίδι ή ένα καλό δίκτυο ποδηλατόδρομων στην πόλη, όπως, ας πούμε τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα…

Συντήρηση σχολείων…

Δεν γίνεται, τέλος, να μην μπορεί ο Δήμος να συντηρήσει και να αναβαθμίσει ουσιαστικά όλες τις σχολικές του μονάδες προς όφελος των χιλιάδων Γιαννιωτόπουλων που φοιτούν σ’ αυτές ή να μην προσλαμβάνει όσο περισσότερες σχολικές καθαρίστριες γίνεται για τις ανάγκες τους. Ενδεικτικά είναι όλα τα παραπάνω. Αν καθίσουμε κάτω θα αναφέρουμε κι άλλα πολλά. Δε χρειάζεται, όμως…

Άλλαξε η Σιαράβα…

✒ Κακά τα ψέματα, με την πλακόστρωση άλλαξαν τελείως όψη τα στενά πίσω από τη Σκάλα, στην περιοχή της Σιαράβας (φωτό). 

Οδοί όπως η Ζαλοκώστα, η Άννας Κομνηνής, η Αετοράχης αναβαθμίστηκαν και απέκτησαν έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα που ταιριάζει στην ιστορία τους. Ας ελπίσουμε ότι δε θα τις ξανασκάψουν σύντομα για να περάσουν αγωγούς φυσικού αερίου ή άλλα δίκτυα. Γιατί το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει…

kagoris@proinoslogos.gr