Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Αέρας… ευρωπαϊκός!

Ένας αέρας… ευρωπαϊκός πνέει τις τελευταίες ημέρες στην Παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων, από την Κυρά Φροσύνη μέχρι το Πάρκο Κατσάρη. Από τη μία, είναι η έκθεση ψηφιακής τέχνης Plasmata II της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, διάσπαρτους σταθμούς της οποίας συναντά κανείς κατά μήκος της διαδρομής.

 Άνοιξαν χώροι…

Χάρη στην έκθεση άνοιξαν χώροι… ερμητικά κλειστοί για τους πολίτες εδώ και δεκαετίες, όπως τα άλλοτε καταφύγια στον βράχο κάτω από το Ασλάν Τζαμί, στα οποία έμπαιναν οι Γιαννιώτες για να γλιτώσουν από τις βόμβες των Γερμανών και των Ιταλών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η σπηλιά του Διονυσίου Φιλοσόφου. Ακόμα και τα πολύπαθα WC φιλοξενούν έργα από τα Plasmata! 

Τα αγνοούσαν!

Καθημερινά μπαίνουν σ’ αυτά κατά εκατοντάδες οι πολίτες για να δουν τις πρωτόγνωρες για την πόλη μας ψηφιακές εγκαταστάσεις της Στέγης Ωνάση. Οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξη των συγκεκριμένων υποδομών. Και θα εξακολουθούσαν να τις αγνοούν αν δεν επέλεγε η Στέγη τα Γιάννενα για να παρουσιάσει τα Plasmata της.

Δεν βρέθηκε κανείς…

Πέρα λοιπόν από την τεράστια προβολή της πόλης μας μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης δημιουργείται και μία παρακαταθήκη για τα Γιάννενα. Αυτή αφορά στο άνοιγμα χώρων στην Παραλίμνιο που δεν βρέθηκε κανείς μέχρι σήμερα να ασχοληθεί μαζί τους και να φτιάξει ένα πλάνο για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε να μπει και από αυτούς ένα λιθαράκι στη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. 

Μόνιμη πεζοδρόμηση…

Από την άλλη, η προσωρινή πεζοδρόμηση της Παραλιμνίου με την ευκαιρία της έκθεσης απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι αυτή πρέπει να γίνει μόνιμη. Βλέπεις κόσμο όλων των ηλικιών να βολτάρει, να κάνει ποδήλατο, να κάθεται δίπλα στη λίμνη και να ρεμβάζει πίνοντας καφέ ή ακούγοντας τη μουσική του και λες ότι έτσι πρέπει να είναι αυτή η περιοχή. Απαλλαγμένη από αυτοκίνητα και πούλμαν που ανεβοκατεβάζουν εκδρομείς. Δεν της ταιριάζουν αυτά… 

Η αρχή από εδώ!

Αν λοιπόν θέλουμε κάποια στιγμή τα Γιάννενα να γίνουν μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ας ξεκινήσουμε τις αλλαγές από εδώ. Δημιουργώντας ένα παραλίμνιο μέτωπο πιο ανθρώπινο και πιο φιλικό στον πολίτη, απαλλαγμένο από τη βουή των αυτοκινήτων και το καυσαέριο, που να προσφέρει ευκαιρίες χαλάρωσης, άθλησης και αναψυχής. Που να συνδυάζει την ιστορία και την παράδοση με το σήμερα.

Μία καλή ανάπλαση…

✒ Έχουμε την πιο ωραία παραλίμνιο περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα και την έχουμε αφήσει ουσιαστικά αναξιοποίητη. Με μία καλή ανάπλαση και με τις κατάλληλες αλλαγές στις υποδομές μπορεί να γίνει κούκλα. Να μαγεύει ακόμα περισσότερο ντόπιους και επισκέπτες. Και για εκείνους που δεν μπορούν να την επισκεφτούν πεζοί θα βρεθούν λύσεις! Όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει σχέδιο… 

Δέσμευση για το Πάρκο!

✒ Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Και συγκεκριμένα στο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Αφορμή η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές από τα Γιάννενα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κατασκευή του, καθώς, όπως τόνισε, αποτελεί ένα από τα έργα που βελτιώνουν αισθητά τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας.

Ένα καλό νέο…

Αυτό είναι το ένα καλό νέο των ημερών για την Περιφέρεια και προσωπικά για τον Αλέκο Καχριμάνη που οραματίστηκαν και προωθούν το Πάρκο έχοντας κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησής του. Βήματα που δεν έγιναν εύκολα. Χωρίς την περαιτέρω βοήθεια της Πολιτείας είναι σαφές ότι Πάρκο δεν μπορεί να γίνει. 

Θετική η ΕΤΕΠ!

Το άλλο καλό νέο ήρθε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία, με έγγραφό της, ενημερώνει την Περιφέρεια για την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει με ένα σημαντικό ποσό το Πάρκο, ανταποκρινόμενη θετικά σε σχετικό αίτημά της. Το ποσό ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. 

Κοντά στην υλοποίηση…

Κάπως έτσι, η Περιφέρεια φτάνει να καλύψει το 75% των πόρων για το Πάρκο, καθώς τα μισά χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο έχει ενταχθεί. Το 25% θα είναι δάνειο από την ΕΤΕΠ και απομένει ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει επίσης μέσω δανεισμού, αυτή τη φορά από ελληνική τράπεζα. Μόλις βρεθεί κι αυτή, το έργο ξεκινάει!

Μπας και μπει φρένο…

Το έχουμε ξαναγράψει για τη σημασία του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας. Μέσω αυτού θα έρθουν στα Γιάννενα και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες θα προστεθούν σε όσες έχουν εγκατασταθεί ήδη στην πόλη ιδρύοντας παραρτήματα και θα ανοίξουν πολλές ακόμα θέσεις εργασίας, μπας και μπει έτσι ένα φρένο στη φυγή νέων ανθρώπων από τον τόπο μας. Μακάρι…

Κλειστός Σταθμός…

✒ Θλίψη προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης του 7ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Άλσος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστός. Αν δεν κάνουμε λάθος, μετά από σεισμούς είχαν διαπιστωθεί ζητήματα στη στατικότητα του κτιρίου και από τότε έπαψε η χρήση του. Δεν μπορούν άραγε να γίνουν παρεμβάσεις στερέωσης και αποκατάστασης του κτιρίου; Θα μπορούσε να καλύψει ένα σωρό ανάγκες…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.