Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Χωρίς ΕΣΠΑ τίποτα!

Τελικά χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή χωρίς το ΕΣΠΑ, δεν γίνεται τίποτα στον τόπο μας. Έργα, μικρά και μεγάλα, από το κλείσιμο μίας λακκούβας σε ορεινό επαρχιακό δρόμο μέχρι την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων μεγάλης έκτασης και την ενίσχυση επιχειρήσεων, όλα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα….

Παλιό και νέο…

Αυτό είναι για τη στήλη το γενικό συμπέρασμα από την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στα Γιάννενα. Διπλή ήταν η συνεδρίαση, καθώς αφενός έγινε εκτενής απολογισμός του Προγράμματος που έκλεισε και αφετέρου δόθηκε το σήμα εκκίνησης του νέου που αφορά στην περίοδο 2021 – 27. 

Θετικό το κλείσιμο…

Η πρώτη συνεδρίαση θα μπορούσε να έχει και πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς ο απολογισμός του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν θετικός για την Ήπειρο. Χάρη στα κονδύλιά του, η απορρόφηση των οποίων έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο, υλοποιήθηκαν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, χωρίς τις οποίες θα είμασταν ως περιοχή πολύ πίσω σήμερα. 

Ίσως και παραλείψεις…

Πιθανώς να υπήρξαν και παραλείψεις ή πράγματα που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν χώρεσαν στον προγραμματισμό της Περιφέρειας. Δεν είμαστε όμως ειδικοί εμείς να το κρίνουμε αυτό. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έχει ικανά στελέχη και έχει αποδείξει ότι ξέρει να αξιολογεί και να δίνει «πράσινο φως» όπου υπάρχουν ανάγκες για έργα… 

Σχέδιο και δουλειά!

Όσο για τη νέα προγραμματική περίοδο που μόλις ξεκίνησε, εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό επειδή πήγε καλά η προηγούμενη. Απαιτούνται καλός προγραμματισμός, σχέδιο και πολλή δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες απορρόφησης κονδυλίων και να γίνουν πράγματα που θα πάνε την περιοχή μας μπροστά. 

Ισόρροπη ανάπτυξη…

✒ Κακά τα ψέματα, οι ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ. Η Ήπειρος έχει τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον και το ΕΣΠΑ είναι σήμερα το βασικότερο «εργαλείο» που μπορεί να της το εξασφαλίσει. Κατά τη γνώμη μας, εκείνο που η Περιφέρεια πρέπει να προσέξει είναι η ισόρροπη ανάπτυξη. Στοχευμένες παρεμβάσεις και έργα μπορούν και πρέπει να γίνονται σε κάθε γωνιά της.  

Με… καχυποψία!

✒ Η αλήθεια είναι ότι εμάς τους Γιαννιώτες επειδή φιλοξενούμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων οι υπόλοιποι Ηπειρώτες μας αντιμετωπίζουν με μία… καχυποψία. Όμως αν δει κανείς με προσοχή τα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται σε κάθε Νομό, θα διαπιστώσει ότι γενικά υπάρχει μία ισορροπία. Το γράψαμε όμως ήδη, είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν.  

Νέος οργανισμός…

✒ Πηγαίνοντας στα του Δήμου Ιωαννιτών, τώρα, το βασικό θέμα αυτές τις ημέρες είναι ο νέος οργανισμός λειτουργίας του που η Δημοτική Αρχή φέρνει αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση. Θα έχει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη συνεδρίαση γιατί το ζήτημα είναι μείζον για την πόλη μας!

Κάτι πρέπει να γίνει!

Τον νέο οργανισμό έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό ο Δήμαρχος και η αλήθεια είναι ότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει με την κατανομή του προσωπικού του Δήμου, αφού φανταζόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένας πολίτης σήμερα στα Γιάννενα που να θεωρεί ότι το πράγμα δουλεύει, αν όχι… ρολόϊ, τουλάχιστον καλά!

Πού πάμε καλά;

Σε ποιον τομέα μπορεί κανείς σήμερα να ισχυριστεί ότι είναι επαρκές το έργο που παράγουν οι υπηρεσίες του Δήμου; Στην καθαριότητα; Στην εξυπηρέτηση του πολίτη; Στη διαχείριση του πρασίνου; Στη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας; Εδώ είμαστε για όποιον πιστεύει ότι πάμε καλά, να μας το πει.  

Γενναίες τομές…

Επομένως, απαιτούνται γενναίες τομές, αλλαγές, ανακατατάξεις, όπως θέλει ας τις αποκαλέσει κανείς, μπας και αλλάξει κάτι προς το καλύτερο σ’ αυτήν εδώ την ταλαίπωρη πόλη. Και προφανώς, για να φέρνει νέο οργανισμό η Δημοτική Αρχή έχει συνειδητοποιήσει και η ίδια ότι, όπως έχει σήμερα το πράγμα, δουλειά δεν μπορεί να γίνει! 

«Γηρασμένο» προσωπικό…

Δεν ξέρουμε τι γίνεται με το προσωπικό του Δήμου. Σίγουρα έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια λόγω μνημονίων. Ακούσαμε ότι είναι και «γηρασμένο». Μέσος όρος ηλικίας, λέει, 52 – 53 ετών, οι υπάλληλοί του. Αυτό το γεγονός από μόνο του αρκεί για να εξηγήσει αρκετά πράγματα όσον αφορά γενικότερα στη λειτουργία του μηχανισμού του…

Δεν μας ενδιαφέρει…

Όσο για τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ που ήδη αντιδρά στον νέο οργανισμό φοβούμενος εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες εργολάβους, να ξέρουν ότι εμάς τους πολίτες ποσώς μας απασχολεί αυτό. Εμείς θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και αυτή ο σημερινός «διογκωμένος» Δήμος δεν μας την προσφέρει. Ας γίνει λοιπόν πιο μικρός και ευέλικτος…

Ισχυρή προσωπικότητα…

✒ Πάντα μας προκαλούσε δέος η Νίκη Αγνάντη με την παρουσία και τον λόγο της που ήταν αμφότερα επιβλητικά. Υπήρξε σπουδαία επιστήμονας και ισχυρή προσωπικότητα. Τόσο ισχυρή, που οι υπόλοιποι δίπλα της έμοιαζαν κάπως «μικροί». Η είδηση του θανάτου της μας θύμισε το αισιόδοξο μήνυμα που έστελνε για τον καρκίνο κάθε χρόνο στην κοπή πίτας της Αντικαρκινικής. Την τελευταία φορά, τον Φεβρουάριο του 2019 είχε πει: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε τη λέξη ‘καρκίνος’. Είναι δίπλα μας, όλοι έχουμε στις οικογένειές μας ανθρώπους που νοσούν» και πρόσθεσε: «Σύντομα ο καρκίνος θα είναι μια απλή χρόνια νόσος…»! Καλό ταξίδι…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.