Comp 1

Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΣΤΟ ΔΟΛΟ ΤΟΥ ΦΟΡΗ…

Εικόνες από τα παλιά ζωντάνεψαν το περασμένο Σάββατο στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου και στο αγρόκτημα που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες ο Χριστόφορος Κωσταράς, ο γνωστός Φόρης, όπως είναι γνωστός ανά την επικράτεια! Εικόνες τέτοιες, που μόνο οι παλαιότεροι έζησαν και με τις οποίες μεγάλωσαν πολλές γενιές σε ολόκληρη την επικράτεια, στις οποίες στηρίχτηκε και στήθηκε το νεοελληνικό κράτος… 

ΤΟ ΜΑΛΛΙ…

Το αντικείμενο της εκδήλωσης που έγινε στο Δολό ήταν το εργαστήριο επεξεργασίας του μαλλιού, από την στιγμή του κουρέματος μέχρι την στιγμή που αυτό μετατρέπονταν σε ένδυμα ή σκέπασμα και φυσικά γυναικεία προίκα, κάτι που σηματοδοτούσε την αρχή ενός νοικοκυριού… 

ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Έλληνες και ευρωπαίοι έζησαν την κουρά, το πλύσιμο, το βάψιμο, το γνέσιμο κι άλλες τέτοιες πράξεις μέχρι το μαλλί να φτάσει στον αργαλειό για να γίνει υφαντό. Εικόνες πρωτότυπες, που μεταφέρονταν από παλιότερους και γνώστες του αντικειμένου, κάτι που γιόμησε με πληροφορίες του παρελθόντος όσες και όσους τυχερούς παραβρέθηκαν στους χώρους του κτήματος Κωσταρά στο Δολό. Εκεί που έχει στήσει τα «γρέκια» ο Φόρης, ο οποίος εγκατέλειψε το κλεινόν άστυ για να απολαύσει την παραμεθόριο σε όλες τις εκφάνσεις του!

❁ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ…

Άφησα να περάσουν λίγες μέρες από τον περιβόητο ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις ευρωεκλογές και μετά το περιβόητο 28% με το οποίο βαθμολογήθηκε η κυβέρνηση στον ένα χρόνο της νέας διακυβέρνησης. 

■ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ… 

Τα ερωτήματα πολλά από τον ανασχηματισμό στα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις -ή τουλάχιστον πειστικές απαντήσεις- για τις αντικαταστάσεις υπουργών-υφυπουργών, οι οποίοι μάλλον φορτώθηκαν το αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών και η Γιαννιώτισσα πρώην υφυπουργός του νεοσύστατου υπουργείου «οικογένειας» κ. Μαρία Κεφάλα, η οποία δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνο στην καρέκλα της υφυπουργού και αντικαταστάθηκε με κάποια Παπακώστα από Τρίκαλα. Και αυτό για να ενισχυθεί, προφανώς η Θεσσαλία, με υπουργεία ύστερα από το πέρασμα του Ντάνιελ και τον όλεθρο που σκόρπισε σε ολόκληρη την περιοχή. 

❖ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ! 

Νέο υπουργείο αυτό που δημιούργησε η κυβέρνηση το οποίο έχει ως αντικείμενο την «υπόθεση οικογένεια» στη χώρα μας κάτι προσδιορίζει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας και πολύ σωστά έγινε. Όμως, αν διεπίστωσε η κυβέρνηση και η περί αυτήν κύκλοι ότι το υπουργείο δεν περπάτησε όσο θα έπρεπε και γι’ αυτό ευθύνονταν η συγκεκριμένη υφυπουργός, καλόν είναι να το γνωρίζουν οι Ηπειρώτες και οι Γιαννιώτες έτσι ώστε να πράξουν ανάλογα στο μέλλον. Καμία εξήγηση δεν δόθηκε, οπότε τα ερωτηματικά παραμένουν… 

❁ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Όμως, αν δεν πήγε καλά το υπουργείο, τότε η πρώτη που θα έπρεπε να «τιμωρηθεί» είναι η υπουργός του ίδιου υπουργείου Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε και έχει τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε κι αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις ευθύνες εκείνων που αποφάσισαν όπως αποφάσισαν, αφήνοντας «ορφανή» την Ήπειρο από υπουργική θέση! 

■ Η ΑΠΟΥΣΙΑ…

Βέβαια, δεν είμαστε αφελείς να μας διαφεύγει ο κύριος λόγος της αφαίρεσης του υπουργείου από την Μαρία Κεφάλα, που δεν ήταν άλλος από εκείνος που είχε να κάνει με την απουσία της υφυπουργού στην ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων! Ήταν μια πράξη συνείδησης η αποχή της υφυπουργού τότε, η οποία καταγράφηκε στα μείον της κι όταν ήλθε η ώρα της «πληρωμής» αυτή έγινε και με το παραπάνω!

❖ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΤΑ ΣΤΑΘΜΑ…

Το παράπονο όμως παραμένει, διότι λειτούργησαν με δύο μέτρα και δύο σταθμά εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου και οι επιλογές έγιναν με γνώμονα την συγκεκριμένη συμπεριφορά και όχι την απόδοση έργου στο συγκεκριμένο νέο υπουργείο, στο οποίο όμως η υπουργός Σοφ. Ζαχαράκη παρέμεινε στη θέση της, αφού δεν στάθηκε εμπόδιο στην ψήφιση του νόμου του σχετικού με τα ομόφυλα ζευγάρια… 

❁ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ…

«Έχετε ολόκληρο πρόεδρο της Βουλής τον Κ. Τασούλα», είναι ο αντίλογος σε όλους όσους θεωρούν αδικία την μη ύπαρξη υπουργείου στην Ήπειρο κατά την τρέχουσα περίοδο. Να συμφωνήσουμε απόλυτα σ’ αυτόν τον αντίλογο και ότι η επιλογή Τασούλα σ’ αυτή τη θέση μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Άλλο όμως ο πρόεδρος που είναι και σύμβολο, άλλο ένας υπουργός που προωθεί τα μικρά και μεγάλα ζητήματα ενός τόπου…

■ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ…

Όλα τα παραπάνω ως μικρές παρατηρήσεις και δεν περιμένουμε απαντήσεις. Τα ποσοστά που έδωσε και η Ήπειρος τον περασμένο Ιούνιο είναι ένα μήνυμα προς την κεντρική εξουσία ότι είμαστε κι εμείς εδώ. Αυτή την επιλογή (και των Ηπειρωτών) ας την πάρουν ως προειδοποιητική φωτοβολίδα κι ας κάνουν τα κουμάντα τους…

❖ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ…

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ (!) μοιράστηκαν οι προστατευμένοι μάρτυρες στην υπόθεση NOVARTIS και τα κουμάντα τα έκανε ο τότε νομικός τους σύμβουλος νυν βουλευτής ελληνικού κοινοβουλίου. Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο βουλευτής και μάλιστα δηλώνοντας υπερήφανος για τις αμοιβές από τις αμερικανικές αρχές, που ήταν και οι χορηγοί... 

❁ ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ…

Για αυτά τα αποκαλυπτήρια ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, που ήταν κατηγορούμενος με άλλα πολιτικά πρόσωπα για την ίδια υπόθεση επί εποχής διακυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, προσέφυγε δικαστικώς για να αρθεί το καθεστώς προστασίας των κατηγόρων τους, για να γίνει γνωστό επιτέλους ποιοι ήταν οι κουκουλοφόροι εκείνης της υπόθεσης!.. 

■ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ…

Από 27 Ιουνίου έχει ζητήσει ο Α. Σαμαράς το βγάλσιμο της κουκούλας, αλλά λίγες μέρες αργότερα μια εκ των πρωταγωνιστριών του κυνηγητού των «δέκα», ήταν πρώτη μούρη στο πολεμικό Μουσείο και χειροκροτούσε μέχρι λιποθυμίας σχεδόν τα όσα έλεγαν για την κυβέρνηση οι δύο πρωθυπουργοί. Απολάμβανε θέαμα και λόγια μέχρι λιποθυμίας, η διορισμένη πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία με τον καραμανλικό Παπαγγελόπουλος έστηναν «κρεμάλες» στα δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών Α. Σαμαρά-Πικραμένου, Λοβέρδου, Αδώνιδος, κλπ.

❖ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

«Εμείς στην Κουμουνδούρου δεν θα έχουμε και δεν θα πληρώνουμε τρολς», είπε ο Κασσελάκης και συνταράχθηκε η περιοχή από τα γέλια! Αυτό το «εμείς» είναι απέναντι στους «άλλους» του Αλέξη Τσίπρα, που σε 24ωρη βάση λειτουργούσαν επίσημα τα «υπόγεια» δούλευαν ως «λασπιάδες», χτίζοντας το οικοδόμημα της ψευτοαριστεράς της οποία συνέχεια είναι η αριστερά του Στέφανου, του ναυάρχου Αποστολάκη και του Αντώναρου!..

❁ ΤΟ… ΑΣΤΕΡΙ!

Είπα Αντώναρο και τον άκουσα να είναι ένθερμος υποστηρικτής του κλεισίματος της ΑΥΓΗΣ! Αυτός ο «τύπος» που έκανε καριέρα ως εκπρόσωπος επικοινωνίας του Κ. Καραμανλή Β’ και έριξε στα βράχια του Βατοπεδίου το ίδιο του το αφεντικό, που τον μάζεψε ως αδέσποτο στο Μαξίμου και του εμπιστεύτηκε τα επικοινωνιακά της κυβέρνησής του.

■ ΑΣΥΜΦΟΡΗ!

«Με 400 φύλλα κυκλοφορίας η ΑΥΓΗ πρέπει να κλείσει και δεν έχει λόγο ύπαρξης», είπε ο τιτανοτεράστιος Αντώναρος και έβαλε πλάτη στο αφεντικό του κυρ Στέφανο, που ήταν εκείνος που έβαλε το λουκέτο στην ΑΥΓΗ, που επί 72 χρόνια διακινούσε τις ιδέες της αριστεράς. Ούτε οι δεξιοί δεν τόλμησαν ποτέ να κάνουν τέτοιες σκέψεις για την ΑΥΓΗ. Το τόλμησαν όμως οι ίδιοι οι αριστεροί οι οποίοι επικαλούνται οικονομικές δυσχέρειες και ότι τα «μαύρα» τελείωσαν!.. 

❖ ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ…

Αντώνης Μπέζας τέλος από την θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Πρέβεζας στον οποίο τα τελευταία χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του. Δεν γνωρίζω τον λόγο του τέλους της συνεργασίας, αλλά νέο Αντώνη Μπέζα δεν πρόκειται να βρει ο Ν. Γεωργάκος, που είναι ο δήμαρχος Πρέβεζας. Από την πλευρά του Α. Μπέζα, εκείνο που μπορεί κανείς να υποστηρίξει είναι ότι «όταν ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος πολύ καλύτερος ανοίγει»! Να το δούμε να γίνεται πράξη. Άλλωστε, στον δήμο Ηγουμενίτσας, στον οποίο είναι δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης, έχει πολλή δουλειά!..

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.