Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ…

Ολοκαύτωμα την σύγχρονη εποχή στην χώρα μας όταν 57  Έλληνες και Ελληνίδες εντελώς αναίτια βρήκαν τραγικό θάνατο στην κοιλάδα των Τεμπών! Πέρασε ένας ακριβώς χρόνος από εκείνη την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπου άνθρωποι ξέγνοιαστοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανθρώπινη αμέλεια και τον ανθρώπινο ζαμανφουτισμό, επειδή έτσι τους κάπνισε!

ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ!

Πάμε κι όπου βγει, ήταν η τακτική των ιθυνόντων από τον απλό σταθμάρχη μέχρι τις διοικήσεις των τρένων και μέχρι τις πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά, που την ανθρώπινη ζωή την κοστολόγησαν πολύ φθηνά όπως γίνεται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Από το «πάμε κι όπου βγει», τελικά επικράτησε το ερώτημα «έφτασες;». Όχι, δεν έφτασαν ποτέ 57 άτομα, νέοι στην πλειοψηφία τους, διότι κάποιοι έπαιξαν στα «ζάρια» τη ζωή τους και οι χαμένοι ήταν 57!

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ…

Άντε να βρει κανείς λόγια να χύσει βάλσαμο στις καρδιές των μανάδων και πατεράδων και λοιπών συγγενών, που δεν σταμάτησαν να περιμένουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που θυσιάστηκαν στον βωμό της αδιαφορίας και του καιροσκοπισμού! Άντε να βρεθούν λόγια και τρόποι να κλείσουν αυτές οι πελώριες πληγές που άνοιξαν οι απώλειες αγαπημένων προσώπων τους, που ανυποψίαστοι εμπιστεύτηκαν τις ζωές τους σε ανεύθυνους επικίνδυνους δολοφόνους!

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ…

Κάποιοι άνοιξαν πληγές που αενάως θα μένουν ανοικτές, για να «κλείσουν» υποχρεώσεις πολιτικές-κομματικές με προσλήψεις στα πλαίσια της πλιατσικολόγησης του δημοσίου. «Διόρισέ τους και όπου βγει» ήταν η τακτική και «όποτε φτάσουν, αν φτάσουν» τελικά ήταν το τραγικό αποτέλεσμα!..

ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ…

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις ακόμη κι αυτό το Ηπειρωτικό μοιρολόι, που είναι μοναδικό και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον πόνο του Ηπειρώτη που ξενιτεύτηκε στα πέρατα της γης για μια καλύτερη ζωή, αποχρωματίζεται και μετατρέπεται σε ένα απλό λαϊκό άσμα, από τις έννοιες που ήταν οι αιτίες και οι αφορμές που η λαϊκή μούσα τα ανακάλυψε και τα καθιέρωσε.

❁ ΟΙ SELFIES…

Το ξαναείδαμε κι αυτό. 1000 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα ορισμένοι «ένοικοι» της πάνω πλατείας έκαναν, να πάνε στο ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ να βγάλουν selfies και να δηλώσουν με περηφάνεια ότι ήταν κι εκείνοι εκεί, στην κοπή της πίτας του Ηπειρώτη! Οι Ηπειρώτες της Αθήνας προτίμησαν άλλες εκδηλώσεις ή άλλες ασχολίες για να γεμίσουν την Κυριακή τους…

■ ΕΠΑΞΙΑ!..

Εντάξει η εκπροσώπηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία επάξια εκπροσωπείται από τον ανώτατο άρχοντα, αλλά όχι και να οργανώνονται εκδρομές από τους «ενοίκους» αιρετούς και μη, για να παρευρίσκονται μόνιμα στα ίδια στέκια και να φωτογραφίζονται ανφάς-προφίλ μεταξύ τους κυρίως! Θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων και να μην ταλαιπωρούνται σε ταξίδια και να ξοδεύουν ένα σκασμό λεφτά σε μέρες που όλα είναι πανάκριβα. Για το καλό τους το γράφω! Εκτός και αν…  

❖ ΟΠΟΥ ΝΑ ‘ΝΑΙ!

Από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη μάθαμε ότι το σήριαλ 20 χρόνων «άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά» οσονούπω θα αρχίσει να γυρίζεται και σ’ αυτό πρωταγωνιστεί το υπουργείο Υποδομών με τις εργοληπτικές εταιρίες, οι οποίες είχαν δικούς τους λόγους να πρωταγωνιστούν, αφήνοντας το έργο στις καλένδες για πολλά χρόνια…

❁ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…

Ένα ακόμη 10ήμερο θα χρειαστούν για να κατακυρωθεί το έργο στην εταιρεία ΑΒΑΞ που είναι η μειοδότρια εταιρεία με 17,50% και αυτό το 10ήμερο μη τυχόν και γίνουν νέες προσφυγές μας λέει ο Καχριμάνης που ξέρει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Αφού παρέλθει κι αυτό το διάστημα το έργο θα μπει σε ρότα κατασκευής με χρόνο αποπεράτωσης μια 5ετία, στην αρχή μέχρι Καλπάκι και στη συνέχεια έως Κακαβιά. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε! 

■ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ-ΒΑΤΙΕΣ…

Ανασκαφικές εργασίες έχουν αρχίσει στο Καστρί Ριζοβουνίου Πρεβέζης, με την άδεια του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιτέλους, καιρός ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο σ’ αυτή την περιοχή, που είχαν έδρα οι αρχαίες βατιές, που είχαν δημιουργηθεί από Ηλειείς! 

❖ ΘΗΣΑΥΡΟΣ!

Ένας κρυμμένος αρχαιολογικός θησαυρός που όμως μένει αναξιοποίητος ιστορικά και αρχαιολογικά διότι το κράτος έχει άλλες προτεραιότητες προφανώς. Ποτέ όμως δεν είναι αργά, αρκεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν πάρει στα σοβαρά την ανακάλυψη και ανάδειξη αυτού του θησαυρού, διότι εκτός των άλλων υπάρχει υποχρέωση ανακάλυψης των ριζών μας! 

❁ Η ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ…

Τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη εξεδίωξε από εκδήλωση κοπής πίτας Αρχιμανδρίτης, με το αιτιολογικό ότι ήταν ένας από τους Αντίχριστους που ψήφισαν το νόμο για γάμους ομοφιλοφύλων! Ένας Αρχιμανδρίτης που κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τέτοια πράξη, όταν η ίδια η πίστη δεν ξεχωρίζει τα πλάσματα της φύσης ανάλογα με τον προσανατολισμό τους και όταν ορισμένοι απ’ αυτούς ακολουθούν, λένε, τον «ορθόδοξο» δρόμο της αγαμίας με την ονομαστική και την πρακτική τακτική του ζητήματος…

 

■ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ 

ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ…

Δεν είναι υπόθεση του κάθε κληρικού το ποιόν θα δεχτεί στην εκκλησία, αλλά του ίδιου του ανθρώπου αν θα ακολουθεί τον δρόμο της πίστης, όπως εκείνος την αισθάνεται στα φυλλοκάρδια και στο νου του. Όλα τ’ άλλα είναι… νάχαμε να λέγαμε και μάλιστα από κάποιους που έχουν μετατραπεί σε πιστέμπορους παριστάνοντας τους «αντιπροσώπους» του Ύψιστου επί της γης!

❖ ΟΙ ΠΑΛΑΜΙΣΤΕΣ…

Ο υπογράφων έχει πικρή πείρα από τέτοιου είδους συμπεριφορές από «παλαμιστές» του ιερού Ευαγγελίου που άλλα δίδασκαν κι άλλα έπρατταν. Η λέξη «συγχώρεση» ήταν στα χαρτιά γι’ αυτούς και το ανθρώπινο μίσος και η πιστεμπορία ήταν το ορόσημο στην «πατριαρχική» τους σταδιοδρομία… 

❁ ΟΙ ΠΙΣΤΕΜΠΟΡΟΙ…

Τέτοιου είδους πιστέμποροι κρατούν για τον εαυτό τους την αφοσίωση της χριστιανικής πίστης, ρίχνοντας στην πυρά της κολάσεως τους «ξεπορτίζοντες» κατά αυτούς, παρακάμπτοντας την ίδια την διαδικασία του ίδιου του δημιουργού που θέλει όλα τα πλάσματα ίσα και όμοια και κατ’ εικόνα και ομοίωση. Άλλωστε το μυστήριο της εξομολόγησης εφευρέθηκε για τους αμαρτωλούς και όχι για τους «αγίους» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, με κάτι μεγάλους σταυρούς ναααα! 

Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ!

Όχι, δεν είμαι ούτε άπιστος ούτε αντίθεος, αλλά ο δημιουργός μου έδωκεν κοινόν νου να ξεχωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις. Όχι, δεν θεωρώ φυσιολογικό το γεγονός της ομοφυλοφιλίας και απελθέτω απ’ εμού τέτοιον ποτήριον. Δεν μπορώ όμως να αποδεχτώ σωφρονισμούς από εκείνους, λίγους ευτυχώς, που κρατούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα της απιστίας, επιβάλλοντας την πίστη στο απλό εκκλησίασμα!

❖ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ… 

Έχω θέση και εγώ και μία ολόκληρη κοινωνία για τις ιδιαιτερότητες «κηρύκων» της νόμιμης πίστης, αλλά επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο των περιπετειών τα καταπίνω όλα! Υπάρχει και εκείνη η δικαιοσύνη, που συνήθως το δίκαιο θεωρεί ότι είναι με το μέρος του μεγαλόσταυρου! Όχι όλοι βέβαια! Αλλά υπάρχουν…

❁ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ…

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά τις εξαιρέσεις, που όμως δεν παύουν να υφίστανται. Η σιωπή και η συγχώρεση είναι στοιχεία της χριστιανικής πίστης, της οποίας το μέγιστο αγαθό είναι η ελευθερία για αυτό και την ασπαζόμαστε. Όλα τα άλλα είναι ανθρώπινες εφευρέσεις, για να πιστοποιούν την ανθρώπινη ύπαρξη και να παριστάνουν τους σπουδαίους!..

■ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ…

Οι δάσκαλοί μου δίδαξαν την ορθότητα της πίστης, αναθέτοντας κάθε Κυριακή σε μένα και στους συμμαθητές να απαγγέλουμε το σύμβολο της πίστεως από το κέντρο της εκκλησίας και να ψέλνουμε όλα τα ψαλσίματα με την καθοδήγησή τους. Αυτή την Ορθοδοξία διδαχθήκαμε και με αυτή πορευόμαστε. Αν αυτό είναι αμαρτία, τότε είμαστε αμαρτωλοί...

❖ ΟΧΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ! 

Δεν έχει δικαίωμα λοιπόν κανένας κληρικός να κλείνει την πόρτα σε κανέναν πιστό, που πατάει το πόδι του σε εκκλησία όπως έκανε ο συγκεκριμένος κληρικός σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, επειδή ψήφισε το νόμο εκείνο, που ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είτε αποδέχεται, είτε αδιαφορεί, είτε απορρίπτει. Ας  ασχοληθούν με τα του οίκου τους και ας αφήσουν κατά μέρος τις σοφιστείες, αν δεν θέλουν να κηρύξουν πόλεμο με πιστούς κάθε επιλογής… 

❁ Η… ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα άλλα περί γάμου ομοφυλοφίλων τα έχουμε πει και τα έχουμε σχολιάσει και δεν εννοούμε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφήμιση από όση έχει γίνει και που σε πολλές περιπτώσεις έχει λάβει διαστάσεις κανονικότητας! Αν κάποιοι κληρικοί, ευτυχώς εξαιρέσεις, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται έτσι, αυτό απλά θα διαφημίζει αυτές τις συμπεριφορές και αυτές τις επιλογές. Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω!

 Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.